РТ ексклузивно у болници у Гази, Палестина тражи истрагу Међународног кривичног суда

Израелска војска најавила је отварање хуманитарне зоне на југу Газе и још једном позвала становнике са севера да се евакуишу

Портпарол Министарства здравља у Гази Ашраф ал-Кидра рекао је данас да је 471 Палестинац убијен, а да је више од 314 рањено у, како је навео, "израелском масакру", у болници на северу Појаса Газе.

Палестински званичници окривљују Израел за експлозију у болници у уторак.
Израел је саопштио да је експлозија изазвана неуспелим ракетним лансирањем палестинске исламске милитантне групе Џихад која је негирала кривицу.

Либански Хезболах позвао је да среда буде "Дан беса" против непријатеља, како су навели у саопштењу, називајући бомбардовање масакром.

Амерички председник Џо Бајден рекао је данас у Тел Авиву да ће САД наставити да буду уз Израел, док та земља ради на одбрани својих људи.

"Наставићемо да радимо са вама и партнерима широм региона како бисмо спречили још трагедије за невине цивиле", казао је Бајден израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу и члановима ратног кабинета.

Уз најаву да ће бити отворена хуманитарна зона на југу Газе, Израелске одбрамбене снаге поновиле су становницима са севера територије да се евакуишу на југ, јер се очекује жесток напад на овај део региона.

Све најновије вести о сукобу у Гази пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

 

18. окт 2023 • 20:16

Палестина жели истрагу Међународног кривичног суда

Палестинске власти желе истрагу Међународног кривичног суда (МКС) о нападима на болницу у Гази, рекла је палестинска представница у Француској Хала Абоу Хасира.

"Палестинска држава предала је данас досије МКС како би се провела истрага везана уз тај злочин. Потребна је међународна истрага", рекла је она, преноси Хина, позивајући се на АФП.

Хасира је подсетила да ово није први пут да Израел циља цивилну инфраструктуру и посебно болнице.

"Израел је једини одговоран", поручила је.

Црвени крст припремио конвој помоћи; СЗО: Храна и вода у Газу стиже од суботе

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је данас да је мобилисао конвој са 60 тона медицинске и хуманитарне помоћи Гази, али и додао да је потребан безбедан приступ како би помоћ била испоручена.

"Очајнички је потребан приступ помоћи рањенима и болеснима", наведено је на профилу Црвеног крста на мрежи Икс.

Поздрављамо договор руководства САД и Израела да се преко Египта дозволи храна, вода и медицинска помоћ за народ Газе.

"Многи животи зависе од овога", рекао је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејезус и додао да ће заједно са партнерима од суботе бити спремни да испоруче залихе за спасавање.

САД затварају конзулат у Адани

Сједињене Америчке Државе на неодређено време затварају свој конзулат у турском граду Адана, саопштила је америчка амбасада у Анкари.

Одлука је, како додају, донета после одржавања пропалестинских протеста испред америчке амбасаде.

Организација исламске конференције: Бомбардовање болнице је ратни злочин

Организација исламске конференције (ОИК) осудила је данас бомбардовање болнице Ал-Ахли у Појасу Газе "од стране бруталних израелских окупационих снага".

Како се наводи у саопштењу Извршног комитета ОИК-а, бомбардовање болнице Ал- Ахли је "ратни злочин, геноцид и флагрантно кршење међународног хуманитарног права", преноси палестинска агенција ВАФА.

Истиче се да међународна заједница треба да делује брзо и да "израелске окупаторе" позове на одговорност због злочина против палестинског народа и "читавог човечанства".

Из ОИК-а траже хитну интервенцију како би се зауставио "масакр", као и да се обезбеди хуманитарна помоћ за становништво у Појасу Газе.

"Дан беса без преседана": Демонстрације у Истанбулу, Каиру, Бејруту и Хаифи

Поред демонстрација испред америчке амбасаде у Бејруту, хиљаде људи  протестовало је и у другом делу града, као и у Истанбулу и Каиру, што је реакција на експлозију у болници у Гази када је усмрћено око 500 особа.

На препуним улицама јужног предграђа главног града Либана, у оквиру "дана беса без преседана", многи су носили палестинске заставе и плакате са ликом Хасана Насралаха, вође екстремног Хезболаха који је организовала скуп, пренео је Би-Би-Си.

Како се наводи, неколико пута је маса, у којој је било много жена и деце, скандирала "Одговарамо на ваш позив, Насрала", а током говора истицане су антиамеричке и антиизраелске пароле.

У другом делу Бејрута палестински протести су организовани испред америчке амбасаде, а либанске безбедносне снаге употребиле су сузавац против демонстраната.

Поред тога, хиљаде људи је данас протестовало у Каиру након што је египатски председник Абдел Фатах ел Сиси позвао Египћане да изађу на улице у знак солидарности са Палестинцима, објавио је "Тајмс оф Израел".

Једна особа је повређена, а шест их је ухапшено на скупу подршке Палестинцима у Гази у граду Хаифа на северу Израела, који је полиција растерала.

Полиција је навела да скуп није био одобрен и да су учесници кршили јавни ред.
Међу ухапшенима су и три жене, преноси "Тајмс оф Израел".

Ели Коен: Кад се заврши сукоб Хамас неће постојати, а и Газа ће бити мања

Министар спољних послова Израела Ели Коен изјавио је да по окончању сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела, Хамас не само да више неће бити у Гази, већ ће и територија Газе бити мања.

Како преноси "Тајмс оф Израел", та изјава значи да ће Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) покушати да створе тампон зону унутар Газе, како би боље заштитиле градове на јужној граници Израела.

Агенција УН: У Гази ништа није безбедно, опасност од здравствене катастрофе

Портпаролка Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама Џулијем Тума рекла је данас да цивили треба да буду заштићени, али да у Гази више ниједно место није безбедно.

Према њеним речима, постоји опасност здравствене катастрофе у Појасу Газе, преноси Би-Би-Си.

"Губитак живота мора да престане. Прекид ватре је апсолутно неопходан", поручила је Тума.

Она је додала да је опсада Појаса Газе и даље у току и затражила да се омогући приступ агенцији и другим хуманитарним организацијама како би доставиле помоћ у ту област.

"Ускоро ћемо имати здравствену катастрофу у Гази ако хуманитарна помоћ не буде стигла у Газу за људе којима је најпотребнија", рекла портпаролка УНРВА.

Ердоган: СБ УН постао потпуно неефикасан

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао је данас то што Савет безбедности УН није усвојио резолуцију о прекиду ватре у сукобу палестинске милитантне групе Хамас и Израела.

''СБ УН, који је постао потпуно неефикасан, поново није испунио своју одговорност. Западне земље, које не остављају камен на камену када су у питању људска права и слободе, нису предузеле никакве кораке осим доливања уља на ватру'', написао је Ердоган на свом налогу на мрежи Икс.

Он је истакао да је "гнусни напад" на болницу Ал Ахли у Појасу Газе, у којем је убијено готово 500 људи, ''довео масакр у Гази на нови ниво''.

Кина позива Израел да укине блокаду појаса Газе

Кина позива Израел да укине блокаду Појаса Газе, рекао је кинески стални представник при УН.

Палестинске власти: Израелска војска убила два тинејџера на Западној обали

Палестинске власти саопштиле су данас да је израелска војска (ИДФ) убила два палестинска тинејџера у близини Рамале на Западној обали, након протеста због експлозије у болници Ал Ахли у Гази за коју је Хамас оптужио израелске снаге.

Локалне власти нису навеле више детаља о инциденту, а саговорници Ројтерса рекли су да су два тинејџера покушавала да запале гуме у знак протеста против Израела, преноси Танјуг.

Према подацима палестинских власти, од 7. октобра у нападима израелских снага на Западну обалу убијене су најмање 64 особе.

Турски посланик оштар: Сви који ћуте о нападима на болницу, биће саучесници

Ракету на болницу Ал-Ахли у Појасу Газе испалио је Израел, тврди данас посланик у турском парламенту и члан владајуће "Партије правде и развоја", Омер Челик.

"Сви стручњаци недвосмислено наводе да је ракету на болницу испалио Израел. Ови напади довели су до нехуманих жртава, а нико се на то није обазирао. Међународне организације само посматрају како милиони људи током неколико дана трпе та бомбардовања на малецној територији Газе", рекао је Челик, а преноси РИА.

Он је истакао да они који ћуте о нападима "биће упамћени као саучесници у тим догађајима, све док се Израел буде позивао на своје право на самоодбрану".

Небензја: Захтевамо истрагу поводом напада на болницу

Русија захтева објективну истрагу напада на болницу у Гази и кажњавање одговорних, изјавио је руски стални представник при УН Василиј Небензја.

"Иницирамо наставак специјалне седнице Генералне скупштине УН о заштити цивилног становништва Палестине", рекао је он.

Он је истакао да су око хиљаду руских држављана и чланова њихових породица постали таоци због блокаде Појаса Газе.

Читав текст пронађите овде.

Нетанијаху: Израел ће покушати да заштити цивиле у Гази

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је да ће Израел покушати да избегне цивилне жртве током сукоба у Појасу Газе.

Према његовим речима, рат у Гази изазован је због тактике палестинског Хамаса, наводи Ројтерс.

Током брифинга за медије Нетанијаху је током састанка са америчким председником Бајденом указао да ће "ово бити другачија врста рата јер је Хамас другачија врста непријатеља".

"Док год будемо у овом рату, Израел ће учинити све што може да сачува цивиле од опасности", рекао је он и на друштвеној мрежи Икс додао да "Израел живи. Израелски народ ће победити".

Хезболах из Либана гађа израелску војну базу

Хезболах у Либану објавио је да је гађао израелске војне мете с југа земље.

Циљ су биле израелске позиције јужно од Манаре, Џал ал-Алам, Зарит и положаји израелске војске у Бахри.

Изјава Хезболаха објављена је на веб страници телевизије "Ал Маyадин", која је позната по блискости с том организацијом.

Наведено је да су израелска војна база и стражарски торањ на граници погођени навођеним пројектилом.

Тврде да у нападу има мртвих и повређених на израелској страни.

Из израелске војске рекли су да је ракетни напад изведен из Либана и да су одговорили на њега и тако погодили два војна циља.

Такође се наводи да је отварана ватре и према војној постаји Исламске државе у области Зарит дуж либанске границе.

"Наше снаге узвраћају ватром на позиције са којих је пуцано на нас", стоји у саопштењу израелске војске.

Том приликом усмрћена су четири припадника Хезболаха у близини либанско-израелске границе, изјавио је данас портпарол Хезболаха.

Он је потврдио да је либански Црвени крст преузео посмртне остатке.

Заменик генералног секретара УН: Болница била препуна, евакуација пацијената била је немогућа

У време ракетног напада, болница Ал-Ахли била је препуна, а евакуација пацијената унапред је била немогућа, саопштио је заменик генералног секретара УН Мартин Грифит.

Он је поновио да постоје правила ратовања "без обзира на провокацију".

"Све стране у оружаном сукобу морају заштитити цивиле и цивилне објекте и водити сталну бригу да их поштеде сваког напада. О томе смо расправљали у готово сваком другом сукобу широм света. Овај није другачији," рекао је он.

Међународно право пружа посебну заштиту медицинском особљу и установама како би се осигурало да рањеници и болесни добију медицинску бригу која им је потребна, подвукао је Грифит.

Бајден напустио Израел, земљом почеле да одзвањају сирене

Тек неколико минута након што је амерички председник Џозеф Бајден напустио Израел, земљом одзвањају сирене за ваздушну опасност.

Сирене се оглашавају у централним градовима Ход Хашарон, Ганеи Ам, Јаркона, Аданим и Петах Тиква.

Хамасово војно крило, Бригаде Ал-Касам, саопштило је да поново гранатира Тел Авив "као одговор на масакр цивила", преносе РИА Новости.

"Бригаде Ал-Касам нападају Тел Авив као одговор на ционистички масакр цивила", наводи се у саопштењу групе.

Патријарх упутио молитве за мир

Патријарх Порфирије упутио је молитву за мир.

"Упућујемо коленопреклоно молитве Господу и Спаситељу нашем да донесе мир у Јерусалим, у Свету земљу, јер тамо силно страдају сви, и хришћани, и Јевреји, и муслимани, тамо где је Господ после свог Васкрсења ученицима и апостолима својим јавио најпре речима: Мир свој дајем вам. Мир вам!", објављено је, између осталог, на Инстаграм профилу патријарха Порфирија.

Независно од тога како су почели ратови, написао је патријарх Порфирије, у њима су сви поражени.

"Нема добитника у ратовима, само је зло оно што уписује себи још један добитак, човек је поражен, а Бог који је љубав, који хоће љубав, који хоће заједницу и мир међу људима, Он је изневерен", поручио је патријарх.

Израел неће спречити испоруку помоћи из Египта у Појас Газе

Израел неће спречити испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе из Египта, докле год су у питању само храна, вода и лекови за цивилно становништво и све док помоћ не буде завршила у рукама Хамаса, саопштио је данас кабинет израелског премијера.

Поред тога, израелски ратни кабинет саопштио је да неће дозволити испоруку хуманитарне помоћи са своје територије у Појас Газе, све док не буду враћени заробљеници које држи палестинска милитантна група Хамас.

Израелска влада је позвала Црвени крст да посети отете Израелце.

У саопштењу се истиче да су одлуке донете након захтева који је упутио амерички председник Џозеф Бајден.

СБ УН одбио да прихвати амандмане Русије на резолуцију о Гази

Савет безбедности УН није прихватио амандмане које је Русија предложила на бразилски нацрт резолуције о ситуацији у Израелу и Појасу Газе, одбивши, између осталог, да у текст уврсти осуду напада на болницу у ком је убијено око 500 људи, јавља дописник РИА Новости.

Руска стална мисија при УН назвала је амерички вето на резолуцију Бразила о Гази "неуспехом спољне политике".

Бразил је припремио нацрт резолуције којим се осуђује "терористички напад Хамаса" 7. октобра. 

У документу се позива на отказивање израелске наредбе да се становници Газе и представници УН-а преселе са севера на југ Појаса. Нацртом се позива на хитно и безусловно ослобађање талаца.

Бејрут: Стотине мртвих демонстраната у сукобу испред америчке амбасаде у Либану

Демонстранти који подржавају Палестину окупљају се испред америчке амбасаде у Бејруту.

Безбедносне снаге Либана и стотине окупљених сукобили су се у близини америчке амбасаде после масакра у болници у Гази.

Како јавља РТ Арабик, на месту сукоба има стотине погинулих.

Саудијска Арабија позвала је своје грађане да поштују савете о путовањима у ову земљу, а оне који се налазе у Либану алармирала је да је одмах напусте.

Забрањени протести у Швајцарској у вези са ратом Хамаса и Израела

Власти у Швајцарској забраниле су све протесте који се односе на ситуацију на Блиском истоку где је избио сукоб између Хамаса и Израела.

Локалне власти у Цириху су ове недеље примиле седам захтева за демонстрације у вези са блискоисточним сукобом, али сви су одбијени, преноси портал "Свис инфо".

У саопштењу полиције се наводи да наредба о забрани демонстрација важи од петка у 17 часова до недеље у поноћ, када ће бити забрањени и митинзи, бдења, али и протести у вези са мерама против корона вируса.

Из Цириха наводе да постоји велика вероватноћа од повреда и материјалне штете током скупова, те да је ризик превелик и за демонстранте и за пролазнике, али и за припаднике полиције.

Папа позвао вернике да заузму "страну мира" у рату између Израела и Хамаса

Папа Фрања је изразио данас жаљење због "очајне" ситуације у Појасу Газе, позивајући вернике да заузму само једну страну у сукобу између Израела и Хамаса - "страну мира".

Током своје аудијенције на Тргу Светог Петра, папа није директно споменуо експлозију у болници Ал Ахли у Гази за коју су Палестинци оптужили израелску војску (ИДФ), док из ИДФ-а тврде да је експлозија последица неуспешно лансиране ракете Палестинског исламског џихада.

Папа је позвао да се уложи сви могући напори како би се избегла хуманитарна катастрофа, преноси Ројтерс.

Он је најавио да ће предводити посебне молитве за мир у базилици Светог Петра 27. октобра.

Бајден истовремено обећао помоћ за Израел и Газу

Амерички председник Џозеф Бајден током своје посете Израелу обећао је да ће без преседана ове недеље од америчког Конгреса затражити пакет помоћи.

Истовремено, Бајден је најавио 100 милиона долара хуманитарне помоћи САД за Газу и Западну обалу.

Билд: У сусрет ослобађању таоца из Газе Немачка шаље специјалне снаге на Кипар

Немачка је распоредила специјалне снаге на Кипар како би омогућила операцију ослобађања талаца из Појаса Газе, пише "Билд".

Амбасаде САД и Израела евакуисане у Аргентини

Амбасаде САД и Израела евакуисане у Аргентини након дојаве о бомби, преноси Ал Арабија.

Бајден и Блинкен разговарали са медицинским радницима Израела

Амерички председник Џозеф Бајден, државни секретар Ентони Блинкен и отправница послова САД Стефани Харлет, састали су се данас са израелским лекарима и припадницима хитних служби, који су пружали помоћ жртвама напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел.

Медицински радници говорили су им о томе како су пружали помоћ повређенима од почетка напада 7. октобра, а он Блинкен је одговорио стихом "предуго жртвовање учини да се срце окамени", и рекао лекарима: "Али ниједно од ваших срца није се претворило у камен", преноси "Тајмс оф Израел".

Погођена школа УН у којој су били смештени цивили

Погођена школа УН у којој су недавно били смештени цивили.

Школа се налази у Ал-Магазију, у центру појаса Газе.

Ер Србија: Могућа привремена обустава летова до Тел Авива

Национална авио-компанијa "Ер Србија" апелује на све путнике који су у наредном периоду планирали летове између Тел Авива и Београда, да размотре да своје летове обаве у најкраћем року. Истичу да је услед сложене безбедносне ситуације могућа привремена обустава летова.

Имајући у виду све комплекснију безбедносну ситуацију у Израелу, "Ер Србија" наставља да пажљиво прати информације у вези са аеродромом "Бен Гурион" у Тел Авиву.

Египат прогласио тродневну жалост због жртава из болнице у Гази

Египат је прогласио тродневну националну жалост за жртвама болничког штрајка у Гази, преноси Си-Ен-Ен. 

Председник Абдел Фатах Ел-Сиси прогласио је тродневну жалост широм Египта након експлозије у болници Ел-Ахли у Гази у којој је погинуло на стотине људи, наводи се у саопштењу.

Блинкен на састанку са Абасом изразио саучешће за убијене у болници Ел-Ахли

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је данас са председником палестинских власти Махмудом Абасом "како би изразио дубоко саучешће због живота цивила изгубљених у експлозији у болници Ел-Ахли у граду Газа", рекао је данас портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер.

"Секретар је изразио континуирану америчку подршку палестинском народу, истичући да терористи Хамаса не представљају Палестинце нити њихове легитимне тежње за самоопредељењем и достојанством, слободом, безбедношћу и правдом", рекао је Милер, а преноси Си-Ен-Ен.

Расте број мртвих и повређених у Гази

Најмање 3.478 људи убијено је у Гази од 7. октобра, наводи се у саопштењу палестинског министарства здравља.

Више од 12.000 људи је повређено.

Израел евакуисао амбасаде у Мароку и Египту

Како преносе медији на хебрејском, Израел је евакуисао своје амбасаде у Мароку и Египту.

Иран позива на суђење Израелу за ратне злочине у Гази

Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахјан позвао је да се Израелу суди за "ратне злочине" над палестинским народом у Појасу Газе, наводи се у саопштењу.

Бачени молотовљеви коктели на синагогу у Берлину

У ноћи између уторка и среде на зграду јеврејске заједнице у центру Берлина, у којој се налазе синагога и вртић, извршен је напад молотовљевим коктелом.

Напад су извршила двојица непознатих нападача која су екслопзивне направе разбили на плочнику испред зграде, а ватру је угасио полицајац који је био задужен за чување објекта.

Немачки канцелар Олаф Шхолц одмах је најавио појачање сигурносних мера око објеката јеврејске заједнице у читавој земљи, преноси Хина.

"Јасно је свима да не прихватамо и да никад нећемо прихватити нападе на јеврејске институције у Немачкој", рекао је немачки канцелар током посете Египту.

Он је најавио и оштар однос и према протестима антисемитског карактера.

РТ ексклузивно у болници у Гази

Шокантне сцене обилазе свет после синоћњег напада на болницу у Гази када је страдало најмање 500 људи. Друштвене мреже су преплављене потресним снимцима повређених и мртвих људи, који су остављени у ходницима, јер је било немогуће свима пружити помоћ.

Арапска редакција РТ је посетила болницу и забележила потресан снимак, у којем се види девојчица која је у великом страху дозива своју маму.

Оштре осуде су стигле из Турске, Ирана, Египта, Катара, Јордана и других арапских земаља, док су неки од ових међународних актера, попут Техерана, уперили прст у Израел и на оно што сматрају за америчку умешаност у шири сукоб. 

Председник Русије Владимир Путин је осудио напад на болницу у Гази.

"То је ужасан догађај. То је сигнал да конфликт што пре треба да се оконча".

Завршен разговор Бајдена и Нетанијахуа, следи састанак са ратним кабинетом

Завршен је данашњи састанак између израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и председника САД Џозефа Бајдена, коме су присуствовали и државни секретар Ентони Блинкен и саветник за националну безбедност Џејк Саливен, јавља Канал 12.

Њих четворица ће сада учествовати на проширеном састанку са члановима израелског ратног кабинета, као и са још неким политичарима и помоћницима, пренео је "Тајмс оф Израел".

На проширеном састанку, Нетанијахуу ће се придружити министар одбране Јоав Галан, министар ратне владе Бени Ганц, министар за стратешка питања Рон Дермер, посматрач ратног кабинета Гади Ајзенкот, посланик Арије Дери, саветник за националну безбедност Цачи Ханегби, начелник штаба Нетанијахуа Цачи Браман, војни секретар Ави Гил и амбасадор у САД Мајкл Херцог.

Бајдену ће се придружити Блинкен, Саливен, изасланик за Блиски исток Брет Мекгурк и отправница послова Стефани Халет.

Састанак Бајдена и Нетанијахуа траје већ сат времена

Састанак израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и председника САД Џозефа Бајдена траје дуже од сат времена, двоструко дуже од очекиваног, изјавио је Нетанијахуов портпарол.

Портпароли редовно саопштавају да састанци који се одржавају један на један између лидера, који трају дуго јесу знак позитивног односа између њих, пренео је "Тајмс оф Израел".

У хотелу у Тел Авиву где су се састали Нетанијаху и Бајден пред њихов сусрет одржан је састанак ратног кабинета.

Планирано је да ратни кабинет угости Бајдена када заврши састанак са Нетанијахуом, који је такође, део ратног кабинета који управља кампањом Израела у Гази.

"Немачка финансира, Израел бомбардује": Протести у знак подршке Палестини у Берлину

Нереди и сукоби са полицијом избили су у уторак увече у Берлину када су пропалестински демонстранти изашли на улице.

Протест је био одговор на наводни израелски ваздушни напад на болницу Eл-Ахли у Гази који је однео животе преко 500 људи. 

На снимку се види како се демонстранти окупљају у близини Бранденбуршке капије, носе палестинске заставе и узвикују "Слободна Газа" и "Немачка финансира, Израел бомбардује".

Полиција је привела многе активисте, а за растеривање недозвољеног скупа коришћен је бибер спреј.

Иран позвао исламске земље да уведу санкције Израелу

Иранско министарство спољних послова позвало је исламске земље да уведу санкције Израелу.

Како преноси Ројтерс, министар спољних послова Израела позвао је на "тренутни и потпуни ембарго на Израел, укључујући нафтне санкције, уз протеривање израелских амбасадора уколико су односи са ционистичким режимом успостављени".

Иран нема дипломатске односе са Израелом.

Путин: Напад на болницу у Гази је ужасан догађај

Што се тиче напада на болницу у Гази - то је ужасан догађај, једна катастрофа, повређено је и погинуло више стотина људи. Надам се да ће то бити сигнал да је тај конфликт потребно што пре завршити, поручио је председник Русије Владимр Путин. 

"Имам утисак да нико не жели да се продужи конфликт и ситуација погорша, додао је он и додао да нико не жели да се сукоб развије у већи рат", додао је.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Турски демонстранти покушали да уђу у израелски конзулат у Истанбулу

Турски демонстранти сукобили су се са полицијом током ноћи када су покушали да уђу у израелски конзулат у Истанбулу, на протестима због експлозије у којој је погинуло стотине Палестинаца у болници у Гази, преноси Ројтерс и додаје да су за данас најављени нови скупови.

Током ноћи организовани су протести у најмање десетак турских градова, као и испред израелске амбасаде у главном граду Анкари, где су учесници са палестинским заставама узвикивали пароле којима се осуђује Израел.

Полиција је користила бибер спреј и водене топове да растера хиљаде демонстраната који су покушали да уђу у објекат израелског конзулата у Истанбулу, највећем турском граду.

Бајден: Изгледа да је напад на болницу извео други тим

Дубоко ме ражалостила и разбеснела експлозија у болници у Гази, рекао је на састанку са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом председник САД Џозеф Бајден. 

"На основу оног што сам видео, изгледа да је то учинио други тим, а не ви", рекао је Бајден.

Међутим, он је додао да има много људи који нису сигурни у то.

Бајден је рекао да ће Вашингтон пружити Израелу све што му је потребно да се одбрани.

Председник САД изјавио је да је својом посетом Израелу желео да покаже "на којим позицијама САД стоје", а Хамас назвао терористичком организацијом гором од ИСИС-а због, како је додао, злочина и зверстава која су починили.   

"Хамас не представља цео палестински народ и донели су им само патње", додао је Бајден, поновивши да ће САД обезбедити Израелу све што им треба да се одбране.

Гори Блиски исток због бомбардовања болнице у Гази

Протести, који су се на моменте претварали у нереде, одржани су у више већински муслиманских земаља након бомбардовања болнице у Појасу Газе у којем је погинуло најмање 500 људи.

Огорчени због овог догађаја, демонстранти су изашли на улице у уторак увече у Либану, Јордану, Турској.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Медведев: За напад на болницу одговорне САД, то је ратни злочин

За напад на болницу су одговорне Сједињене Америчке Државе, искључив је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев. "Стравичан напад на болницу у Појасу Газе је ратни злочин", написао је на Телеграму.

"Одговорност за овај напад сносе они који цинично зарађују од ратова у различитим земљама и на различитим континентима. Они који безобзирно деле огромне количине новца за оружје, богатећи свој војно-индустријски комплекс. Они који лажно проглашавају своју глобалну мисију заштите демократских вредности. То су САД", пише Медведев.

Руско Министарство спољних послова: Израел и САД нек покажу сателитске снимке удара на болницу

Руско министарство спољних послова саопштило је у среду да је експлозија у болници у Гази у којој су погинуле стотине Палестинаца шокантан злочин, додајући да би Израел требало да обезбеди сателитске снимке како би доказао да није умешан у напад.

Исто би, како је додала, могла да уради и Америка.

"Видимо да желе да избегну одговорност. Ако иза тога стоје озбиљне намере, онда је потребно да се, не само речима или коментарима у медијима и на друштвеним мрежама, већ конкретним чињеницама докаже невиност. Молим вас, будите љубазни и предајте сателитске снимке. А било би добро да то ураде и амерички партнери, са свим детаљима који су били доступни у том тренутку. Мислим да ће ово бити озбиљан и важан корак за ваше оправдање", инсистира Захарова.

Вашингтон данас, не јуче и никако не сутра, има прилику да свету покаже податке са својих сателита који не би били ретуширани, замућени, исечени или на било који други начин модификовани, нека буду показани онакви какви јесу, наводи она.

Бајден стигао у Израел

Председник САД Џозеф Бајден допутовао је у Тел Авив како би се састао са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом и израелским ратним кабинетом, преноси Си-Ен-Ен.

Израел објавио разговор двојице оперативаца Хамаса о погођеној болници

Израелско министарство спољних послова објавило је наводни пресретнути позив двојице оперативаца Хамаса у којем разговарају о томе како је болница Ал-Ахли ал-Араби погођена неуспелом ракетом испаљеном из Газе.

Израелска војска негира гађање болнице

Наши радарски системи уочили су ракете које су испалили терористи унутар Газе у време експлозије и оне су биле испаљене близу болнице, рекао је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) нису гађале болницу у Гази, није било напада са копна, мора или из ваздуха на болницу, рекао је на конференцији за новинаре портпарол ИДФ-а Данијел Хагари.

Додао је и да имају обавештајне информације о пресретнутом разговору између Палестинаца у којем они помињу неуспело лансирање и ракете које су промашили циљ, помињући и погођену болницу Ал-Ахли ал-Араби.  

Опширније прочитајте у засебној вести.

Српски конзул: У контакту смо са породицом младића српског порекла отетог у нападу Хамаса

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је данас да је амбасада Србије у Израелу у контакту са породицом младића српског порекла (22) који је киднапован у нападу Хамаса, пошто је учествовао на музичком фестивалу и да се проверавају сви аспекти тог догађаја.

"Случај Алона Охела је познат нашој амбасади већ неко време, у контакту смо са породицом, посебно са његовом мајком, проверавамо све аспекте ове мучне ситуације. Надам се да ћемо моћи ускоро по овом предмету да ажурирамо", рекао је Николић за ТВ К1.

Он је истакао да су за истрагу о отетом младићу од великог значаја контакти са преживелима у масакру на музичком фестивалу поред кибуца Рајм, коме је и Алон присуствовао, што ће помоћи код анализирања његовог стања, али и осталих отетих Израелаца који се налазе сада у Појасу Газе.

На питање шта се у уторак догодио у Појасу Газе, Николић је објаснио да се приказују снимци који су доказни материјал да се ради о отпадном лансирању ракета, не од Хамаса, већ од исламског џихада, у правцу Израела.

"Снимци постоје, они већ од поноћних стати излазе у јавност где се јасно види лансирана ракета која је отпадно погодила оближњу зграду, нажалост ради се болници", рекао је он.

Додао је да не може да коментарише да ли су му снимци довољно убедљиви, али да може да посведочи да Израел, упркос тешком и мучном стању, нема никаквих намера да допринесе цивилним жртвама.

Снимак погођене болнице у Гази

Палестински портал "Кудс" објавио је снимак последица напада на болницу у Појасу Газе.

Амбасада САД у Либану упозорава држављане да не путују у ову земљу

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Бејруту ажурирала је своје препоруке америчким држављанима за долазак у Либан издајући упозорење највећег могућег нивоа и саветујући им да не путују у ову земљу.

"Препоручујемо америчким држављанима који су у Либану да напусте земљу", наводи се у саопштењу амбасаде. 

Западни званичници траже истрагу о бомбардовању болнице у Гази

Немачки канцелар Олаф Шолц затражио је темељну истрагу о експлозији у болници у Гази у којој је погинуло неколико стотина људи. 

Он је на друштвеним мрежама објавио да је ужаснут сликама које долазе након експлозије у болници у Гази.

"Наше мисли су са породицама жртава. Важно је да се овај инцидент пажљиво истражи", написао је Шолц.

И британски званичник из Министарства финансија Ендрју Грифит позива на истрагу и наглашава да у овом тренутку није јасно ко стоји иза разорног удара на болницу. 

"Мислим да нико од нас у овом тренутку то не зна. Покушаћемо са нашим савезницима да откријемо шта се догодило", рекао је Грифит. 

Генерални директор МИ5 Кен Мекалум рекао је да раније да британска обавештајна агенција пажљиво прати развој догађаја на Блиском истоку.  

Јордан: Отказали смо састанак због израелских масакра

Министар спољних послова Јордана Ајман Ал Сафади изјавио је да је Јордан отказао планирани састанак америчког председника Џозефа Бајдена, египатског Фатаха ел-Сисија и јорданског краља Абдулаха Трећег јер се рат у овом тренутку не може зауставити, као и због масакра који је починила израелска војска.

Одлука је донета у консултацијама са "палестинском и египатском браћом и након разговора са САД". навео је јордански званичник. 

"Намеравали смо да овај самит, ако се одржи, има циљ да пронађе решење да се заустави рат, поштује право Палестинаца и достави им се помоћ који заслужују", рекао је Ал Сафади.

Нагласио је да одустајање од састанка има везе са "масакрима које је починио Израел" од којих је последњи, како је навео, гађање болнице у Гази "које је шокирало све и не сме бити толерисано".

Израелска војска о гађању болнице: Нисмо ми, нема кратера

Израелске одбрамбене снаге објавиле су снимке дрона за које кажу да доказују да смртоносна експлозија у болници Ал Ахли у Појасу Газе није била изазвана њиховим ударом, за који кажу да би оставили кратер, а не запаљени паркинг и шрапнеле на  крововима.

На снимку су слике болничког паркинга, где је дошло до експлозије у којој је погинуло 500 људи, како су саопштили здравствени званичници Хамаса.

На снимцима се види да је у том подручју изазван велики пожар као последица експлозије, али нема кратера. 

Гутереш: Нема оправдања за колективно кажњавање Палестинаца

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да напад Хамаса 7. октобра на територију Израела "не може да оправда колективно кажњавање" палестинског народа.

Он је то рекао делегатима на форуму иницијативе "Појас и пут" у Пекингу.

Гутереш је раније осудио бомбашки напад на болницу у Гази у којем је убијено на стотине људи, не наводећи ко је крив за бомбардовање. 

Тел Авив: Шолц евакуисан из авиона, огласиле се сирене за ваздушну опасност

Немачки канцелар Олаф Шолц морао је синоћ да буде евакуисан из авиона на аеродрому у Тел Авиву, након што су се огласиле сирене за ваздушну опасност због надолазећих ракета.

Шолц се већ био укрцао у владин авион, када је свим путницима речено да морају да напусте летелицу и легну на писту, преноси немачки "Билд".

Према писању листа, канцелар је потом превезен до зграде аеродрома, где се налазе склоништа.

Израелски противваздушни систем "гвоздена купола" је, у међувремену, уништио ракете и Шолц се вратио у авион, после чега је полетео за Каиро.

Хуманитарна зона на југу Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) најавиле су стварање хуманитарне зоне у јужној Гази у коју ће бити достављена међународна помоћ, након вишедневних преговора са Египтом, САД и другима о стварању сигурне зоне, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ каже да би Палестинци требало да оду у хуманитарну зону у области Ал-Маваси, у близини Кан Јуниса, где ће "по потреби бити обезбеђена међународна хуманитарна помоћ".

Војска је поновила позив Палестинцима у северном делу Појаса Газе да се евакуишу на југ, пошто се очекују јаки удари на то подручје.

Дан раније, Израел је бомбардовао Кан Јунис и Рафу, места где су побегли људи са севера Газе, што је изазвало бес и огорчење.

Бајден има тешка питања за Нетанијахуа

Амерички председник Џозеф Бајден планира да израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу постави нека "тешка питања као пријатељ Израела" у вези са стратегијом Јерусалима у рату у Гази, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби новинарима у авиону "Ер форс оне" током председниковог лета за Тел Авив.

Бајден би требало да слети на аеродром Бен Гурион у близини Тел Авива у 10 часова по локалном времену, преноси "Тајмс оф Израел".

Амерички председник састаће се с израелским званичницима, док је састанак са председником Палестине Махмудом Абасом, јорданским краљем Абдулахом Другим и председником Египта отказан након бомбардовања болнице у Гази.

Кирби је рекао да ће се Бајден састати са породицама људи убијених у Хамасовом нападу на Израелу 7. октобра, као и са породицама које је терористичка група отела. Разговораће се и о хуманитарној помоћи Гази, за шта се залаже Вашингтон.