"Аксиос": Бела кућа разматра војну интервенцију ако се Хезболах придружи сукобу

Бајденовој администрацији Израел је проследио поруку Ирана и Хезболаха, у којој се наводи да они не желе ескалацију сукоба, али да ће можда бити приморани да интервенишу

Бела кућа разматра употребу војне силе уколико се Хезболах придружи рату у Гази и нападне Израел сопственим огромним арсеналом ракета, кажу за "Аксиос" три америчка и један израелски званичник који су упознати са ситуацијом.

Неименовани званичници кажу да Сједињене Америчке државе чине све како би спречиле Хезболах да уђе у рат, али не могу да искључе ту опцију.

Вашингтон је већ наредио да се два америчка носача авиона приближе Израелу зарад потенцијалне брзе интервенције, а Пентагон припрема трупе за потенцијално распоређивање у земљи.

Један од америчких званичника тврди да је Иран проследио администрацији председника САД Џозефа Бајдена поруке од Ирана и Хезболаха у којима се наводе да они не желе ескалацију, али да ће можда бити приморани да интервенишу, уколико Израел настави своју војну операцију у Гази.

Цитирајући два америчка званичника, "Аксиос" наводи да је државни секретар САД Ентони Блинкен током своје туре по блиском истоку рекао арапским лидерима да се Америка "не игра" појачавањем свог протеста у региону као знак подршке Израелу.

Амерички званичници наводе да је председник САД Џозеф Бајден рекао је премијеру Израела Бењамину Нетанијахуу да се војне операције израелске војске на граници са Либаном буду што суздржаније могуће, упозоривши да би погрешна процена могла довести до озбиљне ескалације са Хезболахом.