Свет

Израелска војска: Нисмо гађали болницу у Гази, била је то ракета терориста

Наши радарски системи уочили су ракете које су испалили терористи унутар Газе у време експлозије и оне су биле испаљене близу болнице, рекао је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари
Израелска војска: Нисмо гађали болницу у Гази, била је то ракета терориста© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) нису гађале болницу у Гази, није било напада са копна, мора или из ваздуха на болницу, рекао је на конференцији за новинаре портпарол ИДФ-а Данијел Хагари.

Он је додао да је у питању била ракета палестинских милитантних група која је промашила циљ и експлодирала на паркингу болнице. 

"Наши радарски системи уочили су ракете које су испалили терористи унутар Газе у време експлозије. Ракете су биле испаљене близу болнице", рекао је Хагари.

Додао је и да имају обавештајне информације о пресретнутом разговору између Палестинаца у којем они помињу неуспело лансирање и ракете које су промашили циљ, помињући и погођену болницу Ал-Ахли ал-Араби.  

Портпарол израелске војске рекао је да је од почетка сукоба 7. октобра 450 палестинских ракета промашило циљ и да је експлозија у болници пример тога. 

На конференцији израелске војске су се чуле и оштре речи на рачун новинара, преноси "Гардијан", и оптужбе да су медији ширили Хамасове лажи.

"ИДФ се придржава међународног права. Овај случај показује како лажне и неосноване оптужбе терориста против Израела могу изазвати немире у региону", додао је он истичући да друге земље гледају "Би-Би-Си" да виде о чему он извештава.

Портпарол израелске војске рекао је да нема кратера на месту експлозије што је навео као доказ тврдњи израелске војске да се радило о ракети која је промашила свој циљ, а не о израелском удару. Додао је и да је Хамас преувеличао број жртава.

image