Оптужбе, деманти и (непотпуни) докази: Ко је погодио болницу у Гази?

Палестинске фракције и Израел настављају да оптужују једни друге за трагедију у којој је страдало најмање 500 људи, док конкретни(ји)х доказа и даље нема

Услед ваздушног напада на болницу Ел Ахли ел Араб у Гази у уторак, када је убијено најмање 500 људи, скоро моментално је дошло до заоштравања тензија, док су оптужбе за овај злочин полетеле са свих страна.

Одмах након инцидента, председник Палестине Махмуд Абас прогласио је три дана жалости а затим и отказао планирани састанак са председником САД Џозефом Бајденом, док је палестинско министарство здравља оптужило Израел за напад који је Хамас назвао ратним злочином против човечности.

Оштре осуде су стигле из Турске, Ирана, Египта, Катара, Јордана и других арапских земаља, док су неки од ових међународних актера, попут Техерана, уперили прст у Израел и на оно што сматрају за америчку умешаност у шири сукоб. 

Након кратког периода ћутања, из Израела је стигао деманти Израелских одбрамбених снага (ИДФ), у којем се наводи да обавештајни подаци тобоже показују да је за страдање одговорна ракета Палестинског исламског џихада, која је наводно експлодирала на путу ка израелским метама.

ИДФ је такође објавио снимке из дрона за које тврде да су кључни доказ да ракета није била њихова, додавши да би израелска ракета оставила кратер, а не запаљени паркинг и кров болнице избушен шрапнелима.

Снимци, међутим, не показују сам тренутак удара ракете, што су приметили и неки корисници друштвених мрежа, а портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је Израел и САД да објаве детаљне сателитске снимке, како би свет уверили у своју невиност.

Портпарол ИДФ Данијел Хагари устврдио је да постоје обавештајне информације о пресретнутом разговору између Палестинаца у којем они помињу неуспело лансирање и ракете које су промашили циљ, помињући и погођену болницу Ел Ахли ел Араби.  

Палестински исламски џихад је, пак, оптужбе на свој рачун негирао.

Убрзо након трагедије, Русија и Уједињени Арапски Емирати позвали су на хитно заседање Савета безбедности Уједињених нација, а неки од западних лидера који су се придружили осуди напада, попут немачког канцелара Олафа Шолца, позвали су и на покретање званичне истраге.

У међувремену протести су се разбуктели диљем муслиманских земаља. У Бејруту, где је Хезболах позвао на "дан беса без преседана", демонстранти су испољили гнев на америчкој амбасади, док је у главном граду Јордана, Аману, гневна маса палила израелске заставе и покушала да упадне у израелску амбасаду.

Иако би примена Окамове оштрице као логичког апарата за доказивање - да је најлогичније објашњење најчешће и најтачније - вероватно навела многе да окриве Израел за трагедију због тога што су израелске снаге те које гранатирају Газу, сва је прилика да ће кривац несумњиво бити утврђен тек након детаљне истраге. Ако до тога икад дође.