УН: Убрзати уклањање препрека за извоз руског ђубрива

Уколико се не реше проблеми са доступношћу ђубрива, свет би могла погодити глобална несташица хране, поручили су из УН

УН су позвале да се убрза процес уклањања препрека за извоз руског ђубрива у земље којима је то најпотребније, саопштено је из канцеларије генералног секретара организације, преносе "РИА новости".

"Свет не може дозволити да глобални проблеми са доступношћу ђубрива ескалирају у глобалну несташицу хране, тако да УН позивају све учеснике да убрзају уклањање свих преосталих баријера за извоз и транспорт ђубрива у земље којима су она најпотребнија", наводи се у саопштењу.

УН су навеле да се очекује да ће прва серија руских ђубрива бити послата у Малави следеће недеље. Поред тога, организација је обавестила руску страну о недавно издатим општим дозволама и испорукама ђубрива у земље у развоју, као и о текућој интеракцији са приватним сектором и државама чланицама.

Данас су у Женеви вођени преговори између Русије и УН, руску делегацију предводио је заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин. Испред УН у преговорима су учествовали генерални секретар Конференција УН за трговину и развој Ребека Гринспан и шеф Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова Мартин Грифитс.

Крајем јула, представници Русије, Украјине, Турске и УН потписали су пакет докумената о Споразуму о житу, којим се утврђује алгоритам за извоз украјинског жита из црноморских лука и предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа на светска тржишта. 

Истовремено, Москва је више пута напоменула да договор не функционише у погледу руске хране и ђубрива, украјинско жито се шаље првенствено у Европу, а не у сиромашне земље Африке.

Почетком новембра, након терористичког напада на бродове Црноморске флоте у Севастопољу који је организовао кијевски режим, Русија је суспендовала учешће у житном договору, али се након преговора са Турском и добијања писмених гаранција од Украјине вратила на споразум. Уговор истиче 19. новембра.