Свет

Истраживање: 83 одсто Француза забринуто због тероризма, пад поверења у политичаре

Већина испитаних оцењује да би протеривање радикализованих странаца било ефикасно, али више од 70 одсто сумња да ће та мера бити примењена, упркос најавама из Јелисејске палате
Истраживање: 83 одсто Француза забринуто због тероризма, пад поверења у политичаре© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

После напада у Арасу и Бриселу, 83 посто Француза је забринуто због терористичке претње, а имају врло мало поверења у политичаре који треба да се боре против те опасности, показало је ново истраживање које је пренела телевизија БФМ. 

Француска је у петак подигла ниво безбедности на највиши ниво, након терористичког напада у средњој школи у Арасу, када је човек који се заклео на верност Исламској држави насмрт избо једног наставника и ранио још три особе. У Бриселу је у понедељак један мушкарац убио два Швеђанина, а Исламска држава је преузела одговорност за напад.

Три године након смрти Семјуела Петија и неколико дана после смрти Доминика Бернара, школе су посебан извор бриге за родитеље: 61 одсто родитеља школске деце страхује да би школа њиховог детета могла да буде мета терористичког напада.

Четири од 10 испитаника кажу да намеравају да промене понашање када је у питању свакодневни живот, то јест да избегавају изласке, велике догађаје или туристичка места.

Протеривање радикализованих странаца: мера која се сматра ефикасном

Јелисејска палата је најавила распоређивање 7.000 војника са посебним циљем надгледања јавних места, а министар образовања је обећао истрагу о безбедности образовних установа. 

Али 59 одсто Француза оцењује да извршна власт не примењује сва средства неопходна за борбу против терористичке претње. Штавише, тај недостатак поверења се односи на све политичаре: за већину Француза ниједна опозициона партија не би поступила боље од извршне власти. 

Донекле је изузетак Национално окупљање, јер 38 одсто Француза сматра да би та партија прошла боље од владе Елизабет Борн у борби против тероризма.

Емануел Макрон је затражио од полиције да прочешља досијее радикализованих појединаца који ће вероватно бити протерани из Француске, објавила је Јелисејска палата. 

То укључује "обезбеђивање да сви који су радикализовани могу да буду протерани или убрзавање поступака", као и поновну проверу да није било пропуста, прецизирано је из Јелисејске палате.

За 75 одсто испитаних, протеривање свих странаца које обавештајне службе сматрају опасним је ефикасна мера за борбу против тероризма у Француској. Ипак, чак 77 посто сматра да та мера неће бити примењена.

image