Свет

Маск демантовао да ће блокирати Икс у Европској унији

Наводи о повлачењу апликације или онемогућавању приступа истој члановима који живе у Европској унији појавили су се након што није разрешено на који начин мрежа крши европски Закон о дигиталним услугама
Маск демантовао да ће блокирати Икс у Европској унији© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Пошто су се интернетом проширили наводи "Бизнис инсајдера" да Илон Макс намерава да повуче своју друштвену мрежу Икс из Европе, амерички бизнисмен је то демантовао.

"Још једна лаж 'Бизнис инсајдера'. Они нису права публикација", написао је Маск на Иксу.

Наиме, поменути лист је објавио да имајући у виду да ЕУ није пружила јасне одреднице које мере треба предузети да би друштвена мрежа Икс функционисала у складу са Унијиним стандардима, а које та платформа, по речима европског комесара за унутрашње тржиште Тијерија Бретона, наводно крши, власник некадашњег Твитера Илон Маск разматра да повуче ту мрежу из Европе.

По њиховим изворима, амерички бизнисмен је о Закону о дигиталним услугама разговарао с Бретоном, али пошто ништа није разрешено, Маск је решио или да повуче апликацију из региона или да блокира приступ истој члановима који живе у Европској унији.

Поменути европски закон ступио је на снагу у августу и прописује да све велике онлајн-платформе имају транспарентне системе за уклањање "лажних, обмањујућих и штетних информација".

Како је почео израелско-палестински сукоб на Иксу се, по европским стандардима, објављује све више спорног садржаја, тј. мрежа крши Закон о дигиталним услугама.

Прошле седмице Бретон је сугерисао да Икс шири "илегалне садржаје и дезинформације" о израелско-палестинском сукобу, те захтевао да Маск у року од 24 сата одговори на његово писмо и контактира с "одговарајућим органима за спровођење закона".

Маск је пак одговорио да му ЕУ није пружила ниједан пример дезинформација које су пласиране на мрежи.

Уколико ЕУ утврди да Маскова мрежа крши поменути закон, очекују је казне – или тзв. периодичне или новчане казне до шест одсто прихода компаније.

image