Свет

Закон о забрани УПЦ је противуставан, крши слободу вероисповести

Правно одељење УПЦ истиче да предлог закона није у складу са Конвенцијом о људским правима нити са Уставом Украјине, јер ниједан од ових докумената не предвиђа могућност забране права на слободу вероисповести
Закон о забрани УПЦ је противуставан, крши слободу вероисповестиGetty © Rob Stothard / Stringer

Правно одељење Украјинске православне цркве наглашава да предлог закона о укидању канонске Украјинске православне цркве крши право на слободу вероисповести украјинских држављана који припадају тој цркви.

Предлог закона број 8371, који је усвојила Врховна рада у првом читању, није у складу са Европском конвенцијом о људским правима и Уставом Украјине, рекли су из правног одељења УПЦ за Савез православних новинара.

Коначно усвајање овог документа мора да прође друго читање, "дакле, остаје предлог закона и треба га дорадити, јер крши право на слободу вероисповести и садржи значајне недостатке".

Сам нацрт закона не говори о УПЦ, али његова пропратна медијска и политичка подршка указује да ће се овај закон примењивати на УПЦ, која је заправо самостална и независна црква.

Канонску цркву намерно покушавају да представе као део Руске православне цркве, а свештенство и вернике који су држављани Украјине као агенте Руске Федерације, пише извор.

"Иницијатори предлога закона образлажу потребу за усвајањем предлога закона некаквим теолошким експертизама које уопште немају правну природу и кривичним поступцима против представника УПЦ који наводно представљају претњу националној безбедности", објашњавају из правног одељења.

Предлог закона није у складу ни са Конвенцијом о људским правима и Уставом Украјине, јер ниједан од ових докумената не предвиђа могућност забране права на слободу вероисповести. Такво право може бити ограничено само у интересу заштите јавног реда, здравља и морала становништва или заштите права и слобода других људи, објашњавају правници.

Према томе, ни теолошка експертиза ни кривични поступци на које се позивају аутори закона нису основ не само за забрану, већ ни за ограничавање права на слободу вероисповести. Усвајање закона ће указати на непоштовање "људских права и слобода за које се бори и наша држава".

Ово је поклон Путину

Према речима украјинског народног посланика Артјома Дмитрука, они који су гласали за забрану УПЦ, уместо да се у ратно доба уједине, у ствари раде против Украјине.

"Ово је помоћ Путину који сада може да каже да у Украјини прогоне православне вернике и да их он штити", објашњава Дмитрук. Права сврха је заправо ограничавање права на слободу вероисповести милиона Украјинаца, истиче он.

"Већина крштених Украјинаца крштено је у овој цркви. Цркви коју сада забрањујемо. У ратним условима морамо да се ујединимо. Али, изгледа да многи раде против Украјине. Наша вера, наша УПЦ се не може забранити, не може се уништити", нагласио је посланик на Телеграму.

Украјински народ се стиди својих посланика

Начелник Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ, митрополит Нежински и Прилуцки Климент истиче да је парламент до сада усвојио читав пакет антихришћанских закона, и да се може очекивати још много тога.

Према његовим речима, у ратно доба украјинске власти улажу напоре у развој закона о истополним заједницама и легализацију "медицинских" лекова, а данас су "са таквим жаром забранили цркву". Све то није у складу са Уставом Украјине, додаје он, преноси Савез православних новинара.

"Они који су бирали те посланике нису их делегирали да се таквим стварима баве ни у мирнодопским условима. Еуфорија посланика због предлога овог закона није изгледала ништа мање цинично од њихових вишемилионских вила у иностранству, због којих се срамоти цео украјински народ", наводи митрополит.

image