"Блумберг": Израелској "гвозденој куполи" прети преоптерећење у случају ширења сукоба

Чак и пад ефикасности са 90 на 80 одсто оборених ракета могао би имати озбиљне последице, истиче амерички медиј

Израелски софистицирани систем проитвваздушне одбране, познатији као "гвоздена купола", могао би да буде преоптерећен ракетним нападима уколико се Хезболах укључи у сукоб, упозоравају стручњаци.

Досад је "гвоздена купола" могла да се похвали обарањем 90 одсто пројектила усмереним на мете у Израелу, али, као и сваки систем ПВО, она зависи од залиха пресретачких ракета, а може бити преоптерећена ако је напад довољно великог обима.

Хамас je испалио је 3.000 ракета у првих 20 минута свог изненадног напада 7. октобра, што је значајно више у односу на претходне нападе, док су сами пројектили били напреднији, каже за "Блумберг" Патрик Саливан, директор Института за савремени рат америчке војне академије.

Ако би стопа успеха обарања непријатељских ракета пала и на 80 одсто, број ракета који би пробио "гвоздену куполу" био би значајан, напомиње "Блумберг".

Процењује се да Хезболах на располагању има око 100.000 пројектила и ракета, те стога званичници на Блиском Истоку и шире сматрају пад ефикасности "гвоздене куполе" вероватним у случају офанзиве ове организације, пише "Блумберг".

"Арсенал Хезболаха, наравно, далеко надмашује Хамасов и по квалитету и по прецизности", каже професор политичких наука и међународних односа на Универзитету Џорџ Вашингтон у САД Александар Даунс за амерички медиј и додаје да ако ова организација "испали масивне салве, неки пројектили ће проћи."

"Блумберг" наводи да "гвоздена купола" пресреће ракете по приоритету, односно да пројектили који не лете ка насељеним подручјима бивају игнорисани. Шири сукоб би, пак, подразумевао тешке изборе између заштите војних и цивилних циљева.

"Мислим да израелска јавност разуме да рат са Хезболахом неће бити исти као рат са Хамасом", рекао је Коби Мајкл, виши истраживач у Институту за студије националне сигурности.

Сарадник у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону Шан Шеик истиче да би се војска Израела у том случају фокусирала на уништавање места са којих непријатељ лансира пројектиле.

САД су већ послале додатну војну помоћ како би појачале снабдевање Израела, укључујући пресретаче и другу противваздушну одбрану, напомиње "Блумберг" и додаје да многи у Вашингтону позивају на још пошиљки.

Државни секретар САД Ентони Блинкен претходно је рекао да је Вашингтон послао два носача авиона у регион како би одвратио оне који оцењују да би могли да искористе тренутак сукоба Израела и Хамаса.