Свет

Турска повећава војни буџет за 150 одсто

Предложени војни буџет износи 1,13 билиона лира, односно више од 40 милијарди долара, у односу на овогодишњих 16 милијарди долара
Турска повећава војни буџет за 150 одстоwww.globallookpress.com © Tunahan Turhan/Keystone Press Agency

Влада Турске ће више него удвостручити свој војни буџет наредне године, рекао је потпредседник парламента Џевдет Јилмаз.

Предлог за војни буџет који је представљен као део ширег четворогодишњег плана за развој повећаће потрошњу на војску са овогодишњих 16 милијарди долара на више од 40 милијарди долара (1,13 билион лира), рекао је Јилмаз.

Ако буде усвојен, буџет ће премашити рекорд постављен 2019. године, када је Турска потрошила више од 20 милијарди долара на војску, наводи Стокхолмски међународни институт за истраживање мира (СИПРИ).

Војна потрошња Турске се од тада преполовила, односно пала испод 2 одсто БДП-а које захтева НАТО од 2020. године.

Иако је турски председник Реџеп Тајип Ердоган драматично ојачао домаћу наменску индустрију, земља је и даље 19. највећи светски увозник оружја, према подацима СИПРИ-ја.

Пошто је турска економија потресена постојано високом инфлацијом, бивши заменик министра одбране Мусин Дере признао је у мају да Анкара већ неколико година није у стању да приушти довољно оружја и муниције.

"Ако Бог да, економска ситуација Турске ће бити много боља, а ми ћемо задовољити потребе војске од А до Ш", рекао је тад Дере.

Јилмаз је рекао у парламенту да ће се вредност извоза турског оружја следеће године скоро удвостручити, са 6 на 11 милијарди долара, док ће одбрамбена индустрија земље моћи да обезбеди 86 одсто потреба турске војске, у односу на 80 одсто прошле године.

Међутим, буџетски дефицит Турске расте и у септембру је забележен мањак од 4,6 милијарди долара, након што је у јулу и августу забележен мали суфицит.

Влада је повећала порезе на додату вредност и порезе на бензин у покушају да прикупи додатни новац, иако ова повећања сама по себи неће бити довољна да покрију предложено повећање потрошње за одбрану, наводи лист "Дувар".

image