Свет

Нови напад на болницу, тражи се евакуација?; САД притиска Израел - одложите копнену инвазију

Сукоб Хамаса и Израела траје већ четрнаест дана, а биланс погинулих на обе стране достигао је 5.000,међу којима је 1.524 деце и 1.000 жена
Нови напад на болницу, тражи се евакуација?; САД притиска Израел - одложите копнену инвазију© Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

Хамас је данас ослободио две америчке држављанке, мајку и ћерку које су се вратиле у Израел. 

Израелска војска је објавила да су убили високог оперативца Хамаса.

САД и Европска унија врше притисак на Израел да одложи копнену офанзиву у Појасу Газе како би добили на времену за тајне преговоре уз учешће Катара о ослобађању талаца.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш посетио је гранични прелаз Рафа између Египта и појаса Газе и позвао све актере да омогуће улазак хуманитарне помоћи. 

Председник САД Џозеф Бајден је за време обраћања у Овалној канцеларији апеловао на Американце да подрже финансирање Израела и Украјине десетинама милијарди долара. Он је рекао да ће послати хитан захтев Конгресу да одобри око 100 милијарди долара током следеће године. 

У израелском нападу у центру Газе погођен је комплекс грчке православне цркве Светог Порфирија.

Све информације из минута у минут могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

  • 20. окт 2023 • 22:13

    22:13

    Израелска војска објавила да гађа позиције Хезболаха у Либану

    Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да изводе нове ваздушне нападе на локације Хезболаха у јужном Либану као одговор на данашње ракетне нападе на северни Израел.

  • 21:43

    Би-Би-Си одбија да Хамас назива терористима

    Британска телевизијска и радио компанија Би-Би-Си је,  и након притисака од власти и инцидента у седишту компаније одбила да користи термин "милитанти" за Хамас већ користи термин "забрањена терористичка организација",преноси "РИА Новости" 

    Раније је "Скај њуз" известио да је седиште Би-Би-Сија у Лондону поливено црвеном бојом због одбијања да припаднике палестинског покрета Хамас назове "терористима".

    Између осталих и британски министар одбране Грант Шапс такође је коментарисао Би-Би-Си, и истакао да је ова компанија "на ивици срамоте".

  • 21:24

    Црвени полумесец: Израел захтева евакуацију болнице у Гази

    Палестински Црвени полумесец саопштио је да је израелска војска обавестила болницу Ал Кудс у северној Гази да морају да се евакуишу, и позвао међународну заједницу да хитно реагује поводом тога.

    очигледно уочи предстојећег напада на медицински центар или околину.

    Црвени полумесец каже да болница служи као уточиште за више од 400 пацијената и око 12.000 расељених цивила.

    "Позивамо међународну заједницу да хитно реагује и да спречи још једну катастрофу као што је болница Ал-Ахли", објавила је хуманитарна организација на платформи Икс.

  • 21:14

    Ослобођени таоци стигли у Израел

    Џудит и Натали Раанан вратиле су се у Израел након што су их ослободили терористи Хамаса, који су их држали као таоце од напада 7. октобра, саопштено је из кабинета  премијера Бењамина Нетанијахуа.

    Изасланик израелског премијера задужен за таоце Гал Хирш, заједно са званичницима Израелских одбрамбених снага (ИДФ), састао се са ослобођеним таоцима на граници са Газом и тренутно их пребацују у оближњу војну базу, где их чека родбина, саопштено је из израелске владе.

    "Влада Израела, ИДФ и цео безбедносни сектор уложиће све напоре да би се лоцирали и кући вратили сви таоци", додаје се у саопштењу.

  • 21:02

    Либан позвао Израел да прогласи прекид ватре на 48 сати

    Либански министар спољних послова позвао је Израел да прогласи прекид ватре на 48 сати, преносе "РИА Новости".

  • 20:53

    Хамас поручио Турској: Потребно је мирно окружење за размену заробљеника

    Политичко крило палестинског покрета Хамас поручило је током преговора са Турском да је за почетак процеса размене заробљеника са Израелом потребно мирно окружење, изјавио је у турски министар спољних послова Хакан Фидан.

    Министар је подсетио да се један број земаља обратио Анкари са захтевима за помоћ у ослобађању затвореника.

    "Улажемо напоре у том правцу. Хамас је током састанка са нама изјавио да је за спровођење иницијатива неопходно мирно окружење и одређени процес", рекао је Фидан у интервјуу за телевизију ТРТ Хабер.

  • 20:43

    Ослобођени таоци из се налазе у Међународном комитету Црвеног крста

    Таоци ослобођени у Појасу Газе тренутно се налазе у Међународном комитету Црвеног крста, преноси Ројтерс.

    Израелска влада је, такође, потврдила да је Хамас ослободио двоје талаца.

    Из палестинског Хамаса су претходно саопштило да су ослободили две америчке држављанке.

  • 20:32

    УН: Достава хуманитарне помоћи је питање живота и смрти за децу у Гази

    Уједињене нације су саопштиле да је достава хуманитарне помоћи Појасу Газе питање живота и смрти за децу на овој територији где су залихе воде, хране, лекова и горива при крају.

    "Достава помоћи је питање живота и смрти за децу у Гази. Вода, храна, лекови, гориво и друге основне потрепштине су на измаку. УНИЦЕФ је послао залихе у Египат у близини прелаза Рафа, али је потребна хитна "хуманитарна пауза" у Гази да би се омогућио приступ хуманитарној помоћи, наводи се у саопштењу.

  • 20:24

  • 20:22

    Египат није крив за затварање прелаза Рафа

    Не треба кривити Египат за затварање прелаза Рафа између Појаса Газе и Египта "упркос израелским циљаним нападима и одбијању да се отворе границе и пусти помоћ", рекао је портпарол египатског Министарства спољних послова Ахмед Абу Зејид.

    Он је на платформи Икс навео да "прелаз Рафа отворен и да Египат није одговоран за то што држављани трећих земаља не могу да изађу", преноси Ројтерс.

    Нешто раније, генерални секретар УН Антонио Гутереш је изразио фрустрацију када је говорио испред још увек блокираног прелаза Рафа, јавља Би-Би-Си.

    Британски јавни сервис напомиње да није јасно зашто данашњи експериментални конвој помоћи од 20 камиона није прешао у Појас Газе.

    Гутереш је говорио о "условима и ограничењима" на које је требало обратити пажњу, али није прецизирао детаље.

    Упркос договору између Израела и Египта, који је постигнут посредством председника САД Џозефа Бајдена, чини се да још увек има питања која треба решити.

    Израел инсистира да камиони превозе само храну, воду и лекове и да ништа од тога не стигне до Хамаса.

    Упитан о застоју пропуштања помоћи, високи израелски званичник рекао је за Би-Би-Си да постоје "текућа питања која се решавају", додајући да постоје "добре шансе" да 20 камиона у суботу уђе у Газу.

    УН, међутим, наводи да је то само мали део онога што је потребно.

image