Свет

Нападнута америчка војска у Ираку и Сирији: Дроновима на Бајденове војне базе

Пентагон, међутим, не види везу између напада на базе и растућег сукоба Израела и Хамаса
Нападнута америчка војска у Ираку и Сирији: Дроновима на Бајденове војне базеwww.globallookpress.com © Capt. Robyn Haake/Planetpix

Западни званичници упозоравају да је ризик од регионалног "преливања" рата између Израела и Хамаса стваран, након што су се америчке снаге у региону суочиле са све већим претњама, а америчке базе у Ираку и Сирији више пута нападнуте дроновима.

Нападнуте су ваздушна база Ел Асад у западном Ираку и још једна близу међународног аеродрома у Багдаду, пренео је Ројтерс, додајући да је ирачка милитантна група Исламски отпор преузела одговорност за напад и да су испаљене ракете "директно и прецизно погодиле своје мете".

Јуче је и војна база у јужној Сирији, у којој америчке трупе обучавају снаге у оквиру кампања против Исламске државе, такође нападнута дроновима, а слични удари су се дешавали и последњих неколико дана услед пораста незадовољства у региону након експлозије у болници у Гази, када је убијено око 500 људи.

Раније у четвртак, морнарички разарач "УСС Карни", у северном делу Црвеног мора, пресрео је три крстареће ракете и неколико дронова које су лансирале Хути снаге у Јемену.

Портпарол Пентагона рекао је новинарима да су ракете "потенцијално" усмерене ка Израелу, али је навео да САД нису завршиле своју процену шта су циљале. Била је то практично прва америчка војна акција у корист израелске одбране.

А да ли ће бити и последња? Тешко, будући да је председник Бајден послао на Блиски исток два носача авиона, друге ратне бродове и око 2.000 маринаца.

Пентагон, међутим, поручује да не види везу између пораста напада на америчке и израелске снаге на Блиском истоку и сукоба између Израела и Хамаса.

САД, иначе, како "Гардијан" наводи, имају 2.500 војника у Ираку и још 900 у суседној Сирији, у мисији саветовања и помоћи локалним снагама у борби против Исламске државе, која је 2014. заузела делове територије у обе земље.

 

image