Палестински председник одбио Бајденов позив на разговор

Махмуд Абас одбио је да разговара са својим америчким колегом телефоном након напада на болницу Ал Ахли у Гази

Председник Палестинске самоуправе Махмуд Абас одбио је телефонски разговор са америчким председником Џозефом Бајденом током његове посете Израелу у среду, известили су у петак израелски државни медији.

Позивајући се на палестински извор са Западне обале, новинска агенција Кан је рекла да је Бајденов тим покушао да договори разговор између лидера, али је Абас одбио захтев.

Бајден и Абас су разговарали телефоном у суботу, а амерички председник је обећао да ће подржати напоре за "допремање хитно потребне хуманитарне помоћи палестинском народу", наводи се у саопштењу Беле куће.

Двојица лидера требало је да се састану са египатским председником Абделом Фатахом Ел Сисијем и јорданским краљем Абдулахом Другим у среду у Јордану.

Међутим, сусрет је отказала јорданска страна након смртоносне експлозије у болници Ел Ахли у Гази претходне ноћи.

Израел и палестинске групе окривљују једни друге за експлозију, за коју је палестинско министарство здравља тврдило да је убило око 500 људи. Јордански министар спољних послова Ајман Сафади стао је на страну Палестинаца, оптужујући Израел да је напао болницу у, како је рекао, "гнусном ратном злочину".

Пошто је самит отказан, Бајден је провео среду у Израелу, где је јавно подржао тврдњу израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да је болница погођена залуталом палестинском ракетом.

Египат ће у суботу бити домаћин самита у Каиру на којем ће се разговарати о текућем рату.

Очекује се да ће Абас присуствовати, уз више регионалних и европских лидера, као и представницима ЕУ. Амерички и израелски званичници неће присуствовати скупу.