Спрема се побуна у Стејт департменту: Против политике САД о Израелу

Потписници документа истичу да је Вашингтон заслепљен подршком Израелу и да превиђа страдања палестинског становништва

Особље Стејт департмента припрема документ у ком критикују политику Сједињених Држава у вези са сукобом на Блиском истоку, пренео је "Хафингтон пост".

Према речима двојице службеника америчког министарства спољних послова, документ ће засенити досад једнострану подршку акцијама Израела и игнорисање страдања палестинских цивила.

"Хафингтон пост" додаје да се документи тог типа прослеђују високим званичницима, те да се у Стејт департменту разматрају као веран сигнал неслагања у кључним историјским тренуцима.

Потписници су истакли да су државни секретар САД Ентони Блинкен и његови саветници превидели домаће незадовољство које је широко распрострањено, те да уопште нису заинтересовани да чују савете стручњака јер су фокусирани на подршку израелској операцији у Појасу Газе.

"У суштини, спрема се побуна унутар државе на свим нивоима", рекао је званичник Стејт департмента за "Хафингтон пост".

Такође, расте незадовољство и у Конгресу – према написима медија, више од 400 запослених који су муслиманског и јеврејског порекла потписали су отворено писмо Представничком дому у којем позивају на прекид ватре између Израела и Палестине.

"Ми смо радници Капитола с јеврејским и муслиманским коренима и тражимо од наших претпостављених, чланова америчког Конгреса, да се придруже позивима за хитан прекид ватре између Израела и Хамаса", наведено је у документу.

Раније је портпарол Стејт департмента Метју Милер коментарисао тренутну ситуацију на Блиском истоку речима да Вашингтон сматра да најприкладнији корак није посредовање између сукобљених страна већ акције Израелских одбрамбених снага да заштите своју земљу.