"Политико": Фицо и Словаци имају добар разлог да не воле Украјинце

Украјинци су успели да понизе и премијера и председника Словачке 2009.

Нови премијер Словачке Роберт Фицо узнемирио је Запад када је током предизборне кампање поручио да неће послати "више ниједан метак" Украјини.

Његово драматично померање са изразито проукрајинског става одлазеће владе делимично је засновано на историјским симпатијама Словачке према Русији, али постоји и веома лични разлог зашто Фицо не воли Украјину, пише "Политико".

Све датира још од 2009. године када је Фицо био премијер Словачке. Дугогодишња свађа између Русије и Украјине око природног гаса прокључала је 7. јануара те године и престали су токови руског гаса преко Украјине у земље ЕУ — криза за Словачку усред зиме.

Прекид је коштао словачку привреду око 100 милиона евра дневно јер су фабрике биле принуђене да се затворе. Очајни Фицо је позвао и Владимира Путина, тадашњег руског премијера, и украјинску премијерку Јулију Тимошенко да поново покрену транспорт гаса.

Рано ујутру 14. јануара, словачка делегација на челу са Фицом слетела је у Кијев да се састане са украјинском владом. Украјинци су их натерали да чекају... и чекају.

Три сата по доласку, Словаци су уведени на састанак на којем су, на њихово изненађење, били и представници штампе. Уз укључене камере, Тимошенко је провела 20 минута грдећи Фица што је стао на страну Москве у спору око гаса.

"Била је то апсолутно непријатна ситуација. Фицо је био црвен од беса. Била је то катастрофа", рекао је "Политику" високи словачки званичник који зна шта се догодило 2009. године. "Био је понижен".

Словаци су потом одлетели у Москву, где их је дочекао Путин на раскошној церемонији у Кремљу.

"После тога, Фицо је почео да заузима отворено антиукрајинску позицију", рекао је Александар Дулеба, виши сарадник Словачког удружења за спољну политику. "Рекао је да не треба да подржавамо Украјинце, ми нисмо потребни Украјини, они са нама немају озбиљне разговоре. Ово је лично".

То није био једини погрешан корак Кијева током гасне кризе.

Дана 16. јануара, тадашњи словачки председник Иван Гашпарович такође је долетео у Кијев да се састане са својим колегом Виктором Јушченком, који му је рекао да ће "Нафтогас", украјинска енергетска компанија, моћи да поново покрене неке токове гаса у Словачку само да би шеф "Нафтогаса" обавестио двојицу председника да то неће моћи да уради.

"Украјинци су успели да понизе и премијера и председника Словачке“, рекао је високи званичник. "Одређени политички кругови у Словачкој не верују Украјинцима."