Белгијски министар поднео оставку због пропуста у вези са атентатом у Бриселу

Белгијске правосудне власти занемариле су захтев Туниса за изручењем у августу 2022. године, што је белгијски министар правде назвао "неопростивом грешком која је имала драматичне последице"

Белгијски министар правосуђа Винсент ван Квикенборн објавио је да се повлачи са дужности након притиска због реакције Белгије у случају нападача пореклом из Туниса који је убио двоје људи у Бриселу.

Ван Квикенборн је рекао да је истрага 45-годишњег Тунишанина, који је у понедељак увече убио двоје шведских фудбалских навијача у Бриселу, исказујући оданост Исламској држави, показала да су белгијске правосудне власти занемариле захтев Туниса за изручење тог мушкарца из Белгије у августу 2022. године.

"Ово је неопростива грешка која је имала драматичне последице", рекао је Ван Квикенборн новинарима, јавља Ројтерс.

Тунишанин, који се сумњичи да је у понедељак убио двојицу шведских навијача у Бриселу, дошао је на италијанско острво Лампедуза 2011. године, навели су раније извори из италијанске владе.

Осумњичени је, наводно, провео неко време у Италији и потом отишао у Шведску, а сматра се да је одатле протеран, објавила је раније агенција Ројтерс.

Након тога се вратио се у Италију, где га је полиција у Болоњи 2016. године идентификовала као радикализовану личност. Обавештајне службе су га пратиле док се није преселио у Белгију.

У видеу на друштвеним мрежама, нападач се изјаснио као Абдесалем Ал Гуилани и преузео одговорност за напад. 

Неуспешно је тражио азил у Белгији 2019. године, живећи илегално. Нападач је циљао Швеђане који су били у Бриселу на утакмици између Шведске и Белгије за Европско првенство.

Напад се догодио у време појачаних безбедносних брига због рата Израела и Хамаса, али су белгијски тужиоци рекли да је нападач био више мотивисан паљењем Курана у Шведској.

Шведска је у августу упозорење од тероризма подигла на виши ниво након што је спаљивање Курана разбеснело муслимане и проузроковало претње џихадиста.