Свет

Скуп шефова дипломатије сутра у Техерану, стиже и Лавров: Тема Јужни Кавказ

Mировни преговори између Азербејџана и Јерменије главна тачка дневног реда
Скуп шефова дипломатије сутра у Техерану, стиже и Лавров: Тема Јужни Кавказwww.globallookpress.com © Morteza Nikoubazl/ZUMAPRESS.com

Министри спољних послова Азербејџана, Јерменије, Ирана, Русије и Турске планирају да одрже састанак у Техерану 23. октобра у оквиру формата "3+3", јавља иранска државна агенција "ИРНА".

Како се наводи, шефови дипломатије намеравају да разговарају о најновијим догађајима на Јужном Кавказу, као и о питањима регионалне сарадње у области безбедности. 

Додаје се да су мировни преговори Азербејџана и Јерменије главна тачка дневног реда.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова потврдила је учешће Сергеја Лаврова на планираном састанку.

Како се наводи, ирански председник Ибрахим Раиси је присуство НАТО-а на Јужном Кавказу назвао неприхватљивим, истакавши да Иран сматра да се јерменско-азербејџански сукоб мора решити без спољног мешања.

Иницијативу о шестостраном формату сарадње о питању Карабаха и деблокаде економских и транспортних веза на Јужном Кавказу први пут су 2021. године покренули лидери Азербејџана и Турске Илхам Алијев и Реџеп Тајип Ердоган. 

Русија и Иран су поздравили ову идеју, док је Грузија саопштила да не планира да учествује у иницијативи, али нуди свој формат преговора Бакуу и Јеревану за одржавање мира у облику "тројке".

У Москви је 10. децембра 2021. године одржан први састанак консултативне регионалне платформе на нивоу заменика министара спољних послова. 

image