Свет

Израел најавио офанзиву "са копна, мора и из ваздуха"; Сутра седница СБ УН о Блиском истоку

Како је саопштило министарство здравља у палестинској енклави, у израелским нападима од 7. октобра убијено је најмање 5.087 Палестинаца, од којих 2.055 деце
Израел најавио офанзиву "са копна, мора и из ваздуха"; Сутра седница СБ УН о Блиском истоку© Tanjug/(AP Photo/Abed Khaled

Борбе у Појасу Газе, али и на граници са Либаном и даље су жестоке, док се хуманитарна ситуација све више погоршава, а број жртава расте.  

Седамнаестог дана рата најављено је да би Хамас могао да пусти 50 талаца, укључујући и младића пореклом из Новог Сада.

Хуманитарна агенција УН објавила је да је око 1,4 милиона становника Газе, односни више од половине, интерно расељено

Хамас је дроновима напао југ Израела, а ИДФ је први пут употребио навођени минобацач "гвоздена жаока".

Паравојна група Исламски отпор у Ираку, коју подржава Иран гађала је стратешку базу америчке војске на југоистоку Сирије.

Трећи конвој камиона са хуманитарном помоћи ушао је данас на прелаз Рафа, из Египта ка Појасу Газе, рекли су за Ројтерс хуманитарни радник и два безбедносна извора.

Број Палестинаца убијених у израелским нападима на Појас Газе од почетка сукоба премашио је данас 5.000, а рањених је више од 15.000.

ЕУ је остала подељена по питању хуманитарног прекида ватре у Гази, које недвосмислено подржавају Шпанија, Белгија, Холандија и Ирска, а противе му се Аустрија, Чешка и Немачка. 

Савет безбедности Уједињених нација одржаће сутра седницу поводом текућег сукоба у Гази, а најављено је и да Сједињене Америчке Државе припремају свој нацрт резолуције која не позива на прекид ватре и у којој се наводи да Израел има право да се брани.

Све најновије вести из Појаса Газе пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 23. окт 2023 • 21:05

    21:05

    Хамас: Пуштена двојица заробљеника из Појаса Газе

    Портпарол милитантног крила палестинског Хамаса Ал Касам, Абу Убаида, саопштио је данас да су, уз посредовање Египта и Катара, пуштена двојица заробљеника из Појаса Газе.

    "Ослободили смо двојицу заробљеника, Нурита Јицака и Јохведа Лифшица из хуманитарних и медицинских разлога", рекао је Убаида, преноси палестинска "ТВ Ал Акса".

    Он је навео да је реч о заробљеницима које је Хамас хтео да пусти још у петак, али према његовим речима, Израел је одбио да их прихвати.

    Додао је да су заробљеници ослобођени "упркос томе што је окупатор направио више од осам повреда процедура које су договорене са посредницима".

  • 20:28

    Шеф Пентагона разговарао са премијером Ирака након напада на америчке трупе у региону

    Амерички секретар за одбрану Лојд Остин разговарао је са премијером Ирака Мохамедом Шиом ал-Суданијем, саопштио је Пентагон након недавних напада у региону усред рата у Гази.

    Остин је поздравио ал-Суданијеву "посвећеност заштити америчких снага које се налазе у Ираку на позив ирачке владе", преноси "Ал Џазира"

    "Секретар је пренео важност заштите особља и саветника САД и Глобалне коалиције, конвоја и дипломатских објеката од агресије и напада", наводи се у саопштењу.

  • 20:08

    Сутра седница СБ УН поводом рата Израела и Хамаса, САД припремају резолуцију

    Савет безбедности Уједињених нација одржаће сутра седницу поводом рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

    Очекује се да ће генерални секретар УН Антонио Гутереш известити чланице о ситуацији на терену, а седници ће моћи да присуствују и земље које нису чланице СБ УН, преноси "Њујорк тајмс".

    Лист пише да, након што су прошле недеље уложиле вето на резолуцију о хуманитарној помоћи Гази, Сједињене Америчке Државе припремају свој нацрт резолуције која не позива на прекид ватре и у којој се наводи да Израел има право да се брани.

    Постоји ризик да ће усвајање резолуције блокирати Русија која је, заједно са Кином и Уједињеним Арапским Емиратима, инсистирала на хитном хуманитарном прекиду ватре.

  • 19:59

    Израелска војска: Убијено пет команданата Хамасових ваздухопловних снага

    Израелска војска ликвидирала је пет команданата Хамасових ваздухопловних снага од почетка рата, рекао је војни портпарол Данијел Хагари.

    Према његовим речима, ваздухопловне снаге имале су кључну улогу у смртоносном нападу Хамаса 7. октобра.

    Хагари је додао да израелска војска наставља да напада у Гази, фокусирајући се на квартове који окружују град Газа.

    "Војска наставља да чини све што је у њеној моћи да врати таоце кући", рекао је Хагари, додајући да "даноноћно спроводе цивилне, оперативне и обавештајне напоре".

  • 19:50

    Грчки министар: Ризик од изненадног прилива миграната због рата Израела и Хамаса

    Грчки министар за миграције Димитрис Каиридис изјавио је данас да се Европска унија суочава са ризиком од изненадног прилива миграната који беже од рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

    "Увек постоји ризик да ствари постану заиста опасне уколико се нестабилност на Блиском истоку прошири, а посебно ако захватио суседне земље, попут Египта који има велику популацију", рекао је Каиридис за Ројтерс.
    Он је позвао на већу солидарност међу државама чланицама Европске уније.

    "Морамо да будемо на опрезу. Морамо да се приближимо као Европа. Потребно нам је боље чување граница, борба против кријумчарских криминалних мрежа и враћање оних који не добију азил" рекао је грчки министар.

    Каиридис је затражио успостављање заједничког европског механизма за повратак оних којима је одбијен азил у земље порекла.

    "Само Европа заједно може да натера земље порекла да прихвате своје грађане, штаповима и шаргарепом. Грчка сама то не може, Белгија сама то не може", истакао је он.

  • 19:20

    Црвени крст: У Газу досад ушла 54 камиона хуманитарне помоћи

    Портпарол Међународног комитета Црвеног крста Стивен Рајан саопштио је данас да су до сада 54 камиона хуманитарне помоћи ушла у Појас Газе.

    Рајан је, говорећи из источног Јерусалима, рекао да је Црвени крст спреман да пошаље још камиона и позвао на континуирани прилив хуманитарне помоћи у Газу.

    "Тренутно је потребно да се обезбеди да се то заиста и догоди", рекао је Рајан за "Ал Џазиру".

    Додао је да Црвени крст има своје тимове у приправности, као и пакете спремне за испоруку, која укључује медицинску помоћ.

    "Наши тимови у Гази посетили су неке болнице и видели из прве руке колико је ситуација тешка и изазовна", рекао је Рајан.

  • 19:19

    Хамас тражи да се отвори стални хуманитарни коридор за Појас Газе

    Милитантни Хамас позвао је данас арапске и муслиманске земље да интензивирају напоре за отварање "сталног хуманитарног коридора за Појас Газе" и на тај начин "спрече Израел да изгладњује становнике Газе".

    У саопштењу, Хамас је навео да помоћ која је ушла у Газу у претходна два дана не покрива све веће потребе цивилне популације, успут тражећи гориво, храну и медицинску опрему, пренео је "Тајмс оф Израел".



  • 19:05

    Међународни суд правде заказао саслушање о израелској окупацији палестинске територије

    Међународни суд правде почеће 19. фебруара 2024. саслушања "о правним последицама израелске окупације палестинске територије, укључујући источни Јерусалим", наводи се у саопштењу.

  • 18:57

    Галант најавио да ће Израел извести офанзиву у Појасу Газе "са копна, мора и ваздуха"

    Министар одбране Јоав Галант најавио је данас да ће Израел извести копнену офанзиву у Појасу Газе, запретивши да ће то бити "смртоносни напад".

    Након што је са израелском морнарицом обишао подручје близу обале Газе, Галант је рекао војницима да треба да "остану спремни за офанзиву јер ће она доћи", саопштила је његова канцеларија, пренео је "Тајмс ос Израел".

    "Припремамо се темељно. Биће то смртоносни напад. То ће бити комбиновани напад са копна, мора и ваздуха", рекао је министар одбране Израела.

    Галант је поручио војницима да раде свој посао, спреме се и да ће бити распоређени.

    Саопштење је објављено убрзо након што се војска пожалила да војници не могу да остану на граници у пуној приправности на неодређено време, навео је израелски портал.

  • 18:44

    Њујорк тајмс: Хамас би могао да ослободи 50 талаца

    Позивајући се на високог званичника израелске војске, Њујорк тајмс је објавио да би посредовање САД и Катара могло довести до тога да Хамас ослободи око 50 људи киднапованих 7. октобра из Израела.

    Према писању листа, кандидати за ослобађање пуштени су двојни држављани, преноси Харец.

image