Свет

САД у још једној авио-бази у Грчкој због операције на Блиском истоку: Грци најављују протесте

База на Криту већ је пуна авиона, а Грци не желе да њихова земља постане база за спровођење крвавих војних планова и за 25. октобар најављују протесте
САД у још једној авио-бази у Грчкој због операције на Блиском истоку: Грци најављују протестеwww.globallookpress.com © IMAGO/Daniel Kubirski

Америчка војска почела је да користи још једну авио-базу у Грчкој, поред оне на Криту у којој већ има авиона, због операција на Блиском истоку.

Како јављају грчки медији, у питању је база Елевсин код Атине, а није искључено да би у том циљу могле бити искоришћене и друге базе у Грчкој, уколико Американци одобре њихову инфраструктуру.

У авио-бази на Криту већ је стационирано "30 авиона, укључујући и седам летећих танкера и 10 транспортних авиона, један танкер КС-135, као и велики број америчких маринаца", преноси телевизија "Опен".

Телевизија процењује да тиме Грчка тренутно игра улогу "стуба стабилности" у региону, због чега САД желе да користе њене базе, како би држале своје особље на "безбедном одстојању" од сукоба у Појасу Газе.

Како пишу "РИА Новости", портал "pentapostagma.gr" претходно је јавио да су амерички авиони почели да пристижу у авио-базу Елевсин још у суботу током дана. Портал додаје да није искључено да би ова база могла да буде искоришћена и за евакуацију цивила из зоне палестинско-израелског конфликта. 

Нове одлуке, ипак, нису по укусу локалног становништва, које не жели да њихови градови постану војна база НАТО-а и САД. Синдикати и друге организације Атике стога припремају митинг 25. октобра. Митинг ће бити одржан у вечерњим сатима, а иницијативу је до сада подржало око 30 најразличитијих организација, које захтевају обуставу било какве помоћи САД и Израелу.

"Наша отаџбина не може бити војно-морска база или авио-база за спровођење крвавих војних планова, а ни мета за осветничке нападе. Крвави бизнис финансијских кругова и њихово супарништво за део колача немају ништа заједничко са интересима и потребама људи. Влада, уместо да спроведе одлуку грчког парламента о признању палестинске државе, што је једино мирно решење, преузима на себе веома тешку одговорност, још активније учествујући у масакру народа Блиског истока", наводи се у заједничком саопштењу организација које припремају митинг. 

image