"Фајненшел тајмс": Вода је живот, а Гази нестаје воде (ВИДЕО)

Израел дозвољава да само ограничене и недовољне количине воде буду пуштене кроз водовод до јужне Газе и то на око три сата дневно

Залихе воде у Гази некада нису довољне ни за пиће, за прање одеће и купање је најчешће нема, док је температура у овом делу света у недељу била 31 степен Целзијуса.

Хана Абу Авда, која дели избеглички кров над главом са још 40 људи у Рафи, након што је напустила сопствени дом, каже да се није окупала недељу дана и додаје да колико год воде успеју да набаве, та количина је једва довољна за пиће, описује ситуацију у Гази "Фајненшел тајмс".

Подсећа се да је доћи до пијаће воде постао озбиљан проблем откако је Израел почео опсаду Појаса Газе и прекинуо снабдевање струјом, водом и горивом након напада Хамаса на њихову територију 7. октобра, убиства више стотина цивила и отмице преко 200 њих. Како се наводи, Израел опсаду повезује са отмицом талаца са територије Израела. 

"Ниједан прекидач за струју неће бити укључен, ниједан хидрант неће бити отворен и ниједан камион са горивом неће ући док се израелски таоци не врате кући", написао је недавно на друштвеним мрежама министар енергетике Израел Кац. 

Због немогућности да одржавају личну хигијену јер нема воде, јављају се разне болести коже, а како су објаснили представници Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) будући да је део становника Газе принуђен да пије загађену или воду која није за пиће, јављају се и друге болести повезане с тим. 

Портпарол УНРВА Џулијет Тума рекла је да широм Газе "људи или немају уопште воду или имају врло ограничене количине". Чак и у склоништима ове агенције УН оскудевају с њом. 

Појас Газе водом се снабдева са бунара, водовода из Израела и постројења за десалинизацију на Медитерану, али су несташице горива и струје довеле до тога да не раде ни пумпе за воду, упозориле су хуманитарне агенције. Израел дозвољава да само ограничене и недовољне количине воде буду пуштене кроз водовод до јужне Газе и та на око три сата дневно, рекао је званичник агенције УН. 

УНРВА упозорава да најгоре тек следи. За три дана, како су навели, агенција ће остати без горива, "неопходног за наш хуманитарни одговор у Гази". Како су истакли, без горива неће бити ни воде, болнице и пекаре неће моћи да раде, а све ће то додатно пасти на плећа деци, женама и другим цивилима у Гази. 

Пре два дана око 20 камиона са хуманитарном помоћи ушло је у Газу из Египта након дугих преговора, а дан касније још 14, али то је "кап у мору" у односу на потребе становништва. Званичници УН указују да је то свега четири одсто помоћи која је дневно допремана у Газу пре почетка сукоба. 

Описује се дугачки ред за воду у Кан Јунису, такође на југу где је побегло много становништва са севера Газе, након што је израелска војска позвала цивиле да напусте овај део територије због очекиваних војних операција.

Мухамед ал Најар, један од оних који чекају у реду, каже да чак и кад стигне нешто воде кроз водовод нема струје која би покренула пумпе, па они на вишим спратовима остају без ње. Он је додао и да некад мора да чека више сати у реду како би добио макар нешто воде.   

Други човек из истог реда, Мухамед ал Шанти каже да УНРВА понекад даје пола литре воде по човеку, али се и пита да ли је то довољно за један дан.

Портпаролка ове агенције УН Тума констатује: "Вода је живот. А Гази нестаје воде"