Број прелазака миграната преко америчке границе већи него икада

У фискалној 2023. години, која је завршена у септембру, било је више од 2,4 милиона привођења илегалних миграната, пише "Њујорк тајмс"

Мигранти су прелазили јужну границу Сједињених Америчких Држава више пута у протеклој години него било које друге године од најмање 1960, када је влада почела да води званичну евиденцију.

Ово је трећа рекордна година заредом, у време када је миграција широм света на историјским врхунцима, пише "Њујорк тајмс".

У фискалној 2023. години, која је завршена у септембру, било је више од 2,4 милиона привођења. То је изнад претходног рекорда, постављеног годину дана раније, од више од 2,3 милиона, према владиним подацима објављеним у суботу. Током фискалне 2021. године било је више од 1,7 милиона ухапшених.

Констатује се да је тема имиграције постала важно политичко питање пред председничке изборе 2024. године и да представља болну тачку за актуелног председника Џозефа Бајдена. Републиканци замерају председнику на благој граничној политици, док се званичници администрације правдају тиме да је број расељених људи широм света достигао највиши ниво у последње три године.

Државни секретар Ентони Блинкен рекао је током говора на Бејкер институту на Универзитету Рајс у Тексасу да је некада мигрантска криза подразумевала долазак већег броја људи из једне земље, што сада није случај.

"То је могао да буде Хаити. Или је то била Куба, Гватемала, Хондурас или Салвадор, земље такозваног северног троугла. Сада је то све горе наведено, плус Венецуела, плус Никарагва, плус Еквадор", нагласио је Блинкен.

Током прошле године, Бајденова администрација је увела нове прописе усмерене на то да смање број илегалних прелазака на јужној граници.

Међутим, број ухапшених миграната изван тачака улаза смањен је за око два милиона у поређењу са прошлом годином. Ово је највероватније резултат савезних напора да усмере мигранте да преко владине апликације за паметне телефоне закажу састанак и уђу у Сједињене Државе преко званичног прелаза.

То је много уређеније и безбедније од пливања преко Рио Грандеа, на пример. Али потражња је далеко већа од броја доступних термина, а неки мигранти чекају месецима да их добију.

Током прошле године, Венецуеланци су чинили највећу групу оних који су илегално прелазили границу после Мексиканаца. Сједињене Државе су се недавно сложиле да ублаже неке санкције Венецуели у сектору нафте и гаса, за које се неки надају да ће стабилизовати земљу и одвратити људе од одласка.

Недавно су Сједињене Државе такође послале свој први лет за депортацију у Каракас после неколико година. Скоро осам милиона Венецуеланаца напустило је своју земљу од 2014. године.