Свет

Извори из Вашингтона за "Аксиос": Бајден се плаши ширег рата на Блиском истоку

Администрација актуелног председника САД сматра да би се ситуација врло брзо могла измаћи контроли, а извори наводе два главна разлога због којих Вашингтон покушава да одгоди израелску копнену офанзиву на Газу
Извори из Вашингтона за "Аксиос": Бајден се плаши ширег рата на Блиском истокуGetty © Mario Tama/Getty Images

Највиши амерички званичници сматрају да је опасност од ширења рата из Појаса Газе стварна и све већа, и "усијана" реторика Израела и Ирана их плаши, пише "Аксиос", позивајући се на непосредне изворе.

"Ситуација је врло озбиљна", рекао је високи званичник из администрације председника САД Џозефа Бајдена за овај портал, и додао да може "скренути с колосека врло брзо. Конфликт би могао захватити цео регион."

Извори за "Аксиос" кажу да Вашингтон покушава да успори израелску инвазију Газе зато што је САД потребно потребно више времена како би се припремиле, што укључује допремање система ваздушне одбране у регион.

"Аксиосу" је такође речено да други велики проблем представља извлачење палестинских Американаца из Газе, којих наводно има око 500, пре него што почне копнена операција.

Како пише овај портал, главни показатељ за даљи развој догађаја ће бити реакција Хезболаха, који се налази у Либану, на очекивану изреалску офанзиву на Газу.

"Ако Хезболах одлучи да нападне северни Израел... то би био озбиљан противник који би захтевао озбиљне ресурсе од Израела", рекао је високи званичник "Аксиосу".

Поводом претње од ширења сукоба, портал подсећа и на речи израелског министра економије Нира Барката је за "Дејли мејл" рекао да, ако се Хезболах прикључи рату, онда Израел "неће само узвратити на тим фронтовима, већ ће ударити на главу змије, која је Иран."

"Аксиос" пише да амерички званичници такође мотре на Кину, због, како наводи, стрепње да би Кина могла да искористи ситуацију и постане "агресивнија у Јужном кинеском мору и на крају, (према) Тајвану."

image