Свет

Украјина саветује Запад: Сукоб на Блиском истоку значи да треба да повећате производњу оружја

Слободни свет би морао да производи довољно оружја да се заштити, сматра украјински министар
Украјина саветује Запад: Сукоб на Блиском истоку значи да треба да повећате производњу оружјаGetty © Joe Raedle / Staff

Суочен са чињеницом да рат на Блиском истоку одвлачи пажњу Запада са Украјине, Кијев је позвао "слободни свет" да повећа улагања у оружје, оценивши да је производња далеко испод онога што (им) је потребно.

У интервјуу за "Политико", украјински министар за стратешку индустрију Александар Камишин рекао је да западне земље морају да убрзају производњу пројектила, граната и војних дронова.

"Слободни свет би требало да производи довољно да се заштити. Зато морамо да производимо више  бољег оружја да бисмо остали безбедни", рекао је Камишин, који је у Берлину покушавао да убеди произвођаче оружја да инвестирају у разорену Украјину.

Тренутни фабрички капацитети су лоши, сматра он. "Ако окупите све светске капацитете за производњу оружја, за производњу муниције, то неће бити довољно за овај рат", рекао је Камишин о тренутном стању у Украјини.

Кијев у својој пропалој контраофанзиви дневно троши 6.000 пројектила и годишње му је потребно око 1,5 милиона артиљеријских граната. Поређења ради, Русија је у једном тренутку дневно трошила 60.000 граната.

Са ратом Израела и Хамаса и померањем фокуса Запада на Блиски исток, Украјина страхује да њихови западни савезници неће моћи истовремено да помажу и њих и Израел системима противваздушне одбране и артиљеријом.

Због тога, сматра Камишин, Запад мора да почне са изградњом производних погона. "Оно што се сада дешава у Израелу показује и доказује да ће одбрамбена индустрија на глобалном нивоу деценијама бити дестинација за инвестиције", оценио је бивши шеф украјинске државне железнице.

Украјина, раније велики војни центар у Совјетском Савезу, сада покушава да повећа производњу оклопних возила, муниције и система противваздушне одбране, рекао је он, и жели да западни партнери улажу.

Кључни корак се очекује у уторак, када ће немачки канцелар Олаф Шолц и украјински премијер Денис Шмихал објавити ново заједничко улагање између "Рајнметала" и "Укроборонпрома", украјинске одбрамбене компаније, рекао је Камишин.

Прошлог марта, земље ЕУ су се обавезале да ће послати милион артиљеријских граната у Украјину током следеће године у оквиру програма за подизање производње. До сада, Украјина је добила преко 350 артиљеријских система из земаља НАТО-а и Аустралије. У комбинацији са комадима из совјетске ере у украјинским залихама, Кијев има око 1.600 комада артиљерије у употреби.

image