Украјина саветује Запад: Сукоб на Блиском истоку значи да треба да повећате производњу оружја

Слободни свет би морао да производи довољно оружја да се заштити, сматра украјински министар

Суочен са чињеницом да рат на Блиском истоку одвлачи пажњу Запада са Украјине, Кијев је позвао "слободни свет" да повећа улагања у оружје, оценивши да је производња далеко испод онога што (им) је потребно.

У интервјуу за "Политико", украјински министар за стратешку индустрију Александар Камишин рекао је да западне земље морају да убрзају производњу пројектила, граната и војних дронова.

"Слободни свет би требало да производи довољно да се заштити. Зато морамо да производимо више  бољег оружја да бисмо остали безбедни", рекао је Камишин, који је у Берлину покушавао да убеди произвођаче оружја да инвестирају у разорену Украјину.

Тренутни фабрички капацитети су лоши, сматра он. "Ако окупите све светске капацитете за производњу оружја, за производњу муниције, то неће бити довољно за овај рат", рекао је Камишин о тренутном стању у Украјини.

Кијев у својој пропалој контраофанзиви дневно троши 6.000 пројектила и годишње му је потребно око 1,5 милиона артиљеријских граната. Поређења ради, Русија је у једном тренутку дневно трошила 60.000 граната.

Са ратом Израела и Хамаса и померањем фокуса Запада на Блиски исток, Украјина страхује да њихови западни савезници неће моћи истовремено да помажу и њих и Израел системима противваздушне одбране и артиљеријом.

Због тога, сматра Камишин, Запад мора да почне са изградњом производних погона. "Оно што се сада дешава у Израелу показује и доказује да ће одбрамбена индустрија на глобалном нивоу деценијама бити дестинација за инвестиције", оценио је бивши шеф украјинске државне железнице.

Украјина, раније велики војни центар у Совјетском Савезу, сада покушава да повећа производњу оклопних возила, муниције и система противваздушне одбране, рекао је он, и жели да западни партнери улажу.

Кључни корак се очекује у уторак, када ће немачки канцелар Олаф Шолц и украјински премијер Денис Шмихал објавити ново заједничко улагање између "Рајнметала" и "Укроборонпрома", украјинске одбрамбене компаније, рекао је Камишин.

Прошлог марта, земље ЕУ су се обавезале да ће послати милион артиљеријских граната у Украјину током следеће године у оквиру програма за подизање производње. До сада, Украјина је добила преко 350 артиљеријских система из земаља НАТО-а и Аустралије. У комбинацији са комадима из совјетске ере у украјинским залихама, Кијев има око 1.600 комада артиљерије у употреби.