Свет

Илон Маск, милијардер кога је немогуће "поништити"

Масков "СпејсИкс" постигао договор о лансирању ЕУ сателита
Илон Маск, милијардер кога је немогуће "поништити"Getty © Chip Somodevilla / Staff

Упркос покушајима западних политичких елита да "пониште" Илона Маска због његове платформе "слободног говора" (Икс, бивши Твитер) или оптужби да шири "дезинформације" о сукобу на Блиском истоку, њихови напори су углавном били неуспешни.

"Волстрит џорнал" пише да Европска унија, иако не воли милијардера, сада мора да користи ракете његовог "СпејсИкса" за лансирање шпијунских сателита у орбиту пошто европски свемирски ракетни програм касни, а због Украјине Брисел више не користи руске ракете.

"СпејсИкс" и Европска свемирска агенција договорили су се да следеће године изврше најмање два лансирања, шаљући два "галилео" сателита у орбиту. Европска комисија и земље чланице ЕУ тек треба да одобре споразум, али званичници су за "Волстрит џорнал" рекли да очекују одобрење до краја године.

Директор ЕСА Хавијер Бенедикто рекао је да споразум предвиђа лансирање сателита "галилео" на "СпејсИксовој" ракети "фалкон 9" из САД.

Ако званичници ЕУ потпишу споразум, ово би био први пут да "галилео" сателити буду лансирани ван територије ЕУ у последњих 15 година.

image