Свет

Путин и Ердоган: Ћутање Запада довело до стравичне хуманитарне кризе у Гази

Број цивила који страдају расте сваког минута, упозорио председник Турске
Путин и Ердоган: Ћутање Запада довело до стравичне хуманитарне кризе у Газиwww.globallookpress.com © President Of Russia

Руски председник Владимир Путин разговарао је са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом о ситуацији на Блиском истоку, саопштили су из кабинета турског лидера.

Председници су разговарали о целокупној ситуацији у региону, а Ердоган је, како преносе руски медији, истакао да је ћутање Запада довело до "стравичне хуманитарне кризе у Појасу Газе". 

"Број цивила који страдају у Гази расте сваког минута", упозорио је председник Турске, након чега је поручио руском председнику да Анкара ради све како би дошло до деескалације ситуације. 

Лидери су разговарали телефоном, а последњи пут су се чули пре 14. дана, 10. октобра. 

Након разговора, руска страна је поручила да дели забринутост поводом све већег броја цивилних жртава и "катастрофалног погоршања хуманитарне ситуације у Гази". Напади на стамбене, верске и социјалне објекте су неприхватљиви.

Две стране су истакле да се ставови Анкаре и Москве поклапају када је реч о израелско-палестинском конфликту, као и то да су обе стране оријентисане на формирање палестинске државе, у којој виде кључ до дугорочног разрешења кризе, преносе руски медији. 

Председник Русије искористио је ову прилику и да честита турском колеги предстојећи празник, 100 година од постојања Републике Турске. Тим поводом, Путин је свим грађанима Турске пожелео благостање и процват.

image