Свет

"Ако нећемо ми - неће нико": Русија слави Дан специјалних јединица

Специјалне јединице, које обављају најтеже задатке - од спасавања таоца до ликвидације терориста, су понос Русије. Иако су скоро све информације о овим јединицама државна тајна, па јавност не зна ни тачан број припадника, ни задатке које обављају, једно је сигурно - они су један од најважнијих стубова мира у држави
"Ако нећемо ми - неће нико": Русија слави Дан специјалних јединица© www.life.ru

"Ако нећемо ми - неће нико", слоган је руских специјалних јединица чији се дан обележава сваког 24. октобра у Русији. Током деценија "Спецназ", како се у Русији зову специјалне јединице, раде неприметно, али изузетно прецизно и ефикасно.

Раније су се обележавали дани Руске гарде, Специјалних снага Федералне службе безбедности, Снага за специјалне операције, Главне обавештајне управе, Граничне службе и других јединица.

По налогу председника Руске Федерације 2006. године, у Русији је уведен јединствен Дан јединица специјалних снага.

За датум прославе изабран је 24. октобар, будући да је управо на данашњи дан 1950. године министар одбране СССР-а издао директиву о стварању посебних специјалних снага, чиме су постављени темељи савремених јединица.

Јединице "Спецназа" су почеле да се стварају када се појавила потреба за извиђањем и диверзантским операцијама на непријатељској територији. Тако је током грађанског рата створено посебно обавештајно одељење Црвене армије. Главни задатак јединица био је прикупљање обавештајних података. Временом су борци јединице почели да спроводе диверзантске активности.

Током Великог отаџбинског рата, војно-обавештајне службе створиле су значајан број специјалних војних формација за извиђање и диверзантске операције на непријатељској територији. 

Почетком 50-их година прошлог века у саставу руководства Главне обавештајне управе појавиле су се војне јединице специјалне намене. То је било неопходно због промене војно-политичке ситуације у свету и појаве нуклеарног оружја.

Стога је директивом војног министра СССР-а, маршала Совјетског Савеза Василевског, од 24. октобра 1950. године, створено 46 засебних јединица за специјалне намене.

Још један важан догађај у историји специјалних снага десио се 1974. године, када је била основана чувена јединица Алфа, једна од најстаријих и најпознатијих у Русији. Алфа се успешно борила против тероризма и организованог криминала у СССР-у, а потом у Русији и изводили операције у иностранству.

Данас се специјалци ангажују у извиђачким, специјалним тактичким и стратешким операцијама, специјалци других ресора су ангажовани у антитерористичким акцијама, ликвидацији криминалних група и ослобађању талаца, као и другим важним операцијама.

Од шездесетих година прошлог века специјалне снаге су учествовале у борбеним дејствима у различитим регионима света. У 1970–1980. јединице извиђачких ронилаца вршиле су борбену службу ван земље - у Анголи, Мозамбику, Етиопији, Никарагви, Куби, Вијетнаму. Крајем 1970-их специјалне снаге Оружаних снага СССР-а започеле су свој борбени пут у Авганистану.

Током чеченске кампање јединице су трагале за терористима, организовале заседе, саботаже и сакупљале су важне податке. Многи војни стручњаци сматрају да почетком 21. века нико није ратовао боље од специјалних снага ГРУ. 

Јединице специјалних снага постоје у саставу ФСБ-а, Министарства унутрашњих послова, Националне гарде, Министарства одбране, Министарства правде и других државних органа, који имају своје кодне називе - "Алфа", "Вимпел", 604 Центар за посебне намене унутрашњих трупа Министарства унутрашњих послова Руске Федерације и др.

Дан специјалних снага у Русији традиционално прате разне манифестације - спортска такмичења и представе, изложбе војне опреме и тренинзи, отворени за јавност. Такође на овај дан додељују се признања онима који су се истакли током службе.

Посебно се издваја церемонија полагања венаца на спомен обележја у част оних који су дали животе бранећи своју Отаџбину. Иако имена већине од њих никада нећемо сазнати.

image