Русија се успротивила америчкој резолуцији о Блиском истоку: Москва има алтернативу

У америчком нацрту резолуције о Израелу и Појасу Газе нема речи о миру, а што је оно што цео свет сада очекује од Савета безбедности, рекао је стални представник Москве при УН Василиј Небензја

Русија неће подржати амерички нацрт резолуције о Израелу и Појасу Газе, пошто нема позива на прекид ватре, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности.

"Дубоко смо уверени да је главни сигнал који цео свет сада чека од Савета безбедности захтев за тренутним и безусловним прекидом ватре између зараћених страна. А то је управо оно чега нема у америчком пројекту. Стога, ми не видим смисао у томе и нећемо моћу да га подржимо. Очекујемо да ће и већина наших колега у Савету безбедности учинити исто", рекао је Небензја, преносе "РИА Новости".

Он је такође истакао да Москва има алтернативу америчком нацрту резолуције.

"Да би Савет безбедности и даље могао да реализује своју мисију, припремили смо алтернативни нацрт резолуције, састављен на основу доказаног хуманитарног језика и који укључује важне елементе из америчког, бразилског и првог руског нацрта", рекао је он.

Стални представник Русије је нагласио да чланице Савета безбедности немају разлога да не одобре овај пројекат. Према његовим речима, то може да се деси само ако заустављање нове рунде насиља није део њихових планова.

Шта пише у руској резолуцији?

Руска алтернатива за нацрт резолуције Савета безбедности УН позива на хитно укидање израелске наредбе за евакуацију цивила у Појасу Газе, наводи се у наводном тексту нацрта резолуције до које је "Спутњик" дошао у уторак.

Позива се на хитно укидање наредбе цивилима и особљу УН да евакуишу сва подручја у Гази северно од Вади Газе и преселе се у јужну Газу, наводи се у нацрту резолуције.

Нацрт резолуције такође осуђује напад Хамаса на Израел 7. октобра и такође осуђује неселективне нападе Израела на појас Газе.

"Недвосмислено одбацује и осуђује гнусне нападе Хамаса који су се догодили у Израелу од 7. октобра 2023. године и узимање цивилних талаца, и изражава најдубље саучешће и саучешће свим израелским цивилима и свим осталим цивилима који су изгубили животе", наглашава се у нацрту резолуције, како пише "Спутњик".

Поред тога, у нацрту резолуције се наводи да "недвосмислено осуђује неселективе нападе на цивиле као и на цивилне објекте у Појасу Газе који су резултирали цивилним жртвама, посебно гнусни удар на болницу Ал Ахли 17. октобра и православну цркву Светог Порфирија 19. октобра."

Коначно, нацрт резолуције осуђује и одбацује акције Израела да уведе потпуну блокаду појаса Газе, укидајући воду, храну, лекове, струју и гориво за 2,3 милиона Палестинаца.