Свет

САД "веома сигурне" да су палестински милитанти криви за експлозију у болници у Гази

Анализа видео снимака снимљених са четири локације наводно је показала да је ракета лансирана из Појаса Газе
САД "веома сигурне" да су палестински милитанти криви за експлозију у болници у Гази© Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Званичници америчке обавештајне службе кажу да су "врло сигурни" да су за прошлонедељну смртоносну експлозију у болници у Гази одговорни палестински милитанти.

Како преноси "Политико", обавештајни званичници своју процену заснивају на анализи видео снимака лета пројектила, као и на испитивању ефеката експлозије на болницу и околину.

Анализа видео снимака снимљених са четири локације, укључујући две камере које су снимиле лет пројектила, показала је да је ракета лансирана из Појаса Газе и путовала на североисток, рекао је један од званичника. Отприлике 10 секунди након лансирања, аналитичари процењују да је сагоревање мотора постало "нестабилно", рекао је један од званичника.

"То можемо рећи делимично на основу флуктуирајућег интензитета ракетног облака у трајању од око пет секунди након чега на снимку постоји бљесак", рекао је званичник.

Пет секунди касније, један предмет је ударио у земљу, а затим и други, две секунде касније. Аналитичари верују да је први објекат вероватно био мотор из ракете, а други бојева глава.

"Вероватно је дошло до квара мотора, који је раздвојио мотор и бојеву главу. Бојева глава је пала у круг болнице и то је била друга, много већа, експлозија", рекао је званичник.

Аналитичари су своју процену засновали и на ефектима експлозије. Штета на лицу места је у складу са оним што би званичници очекивали да виде од ракете. На месту удара није било великих кратера и ширих ефеката експлозије који би били последица муниције или гранате бачене из ваздуха, рекао је званичник.

"Није било видљивих оштећења на главној згради болнице, нема великих кратера од удара, само су лака оштећења на коренима две структуре у близини главне зграде болнице и обе су остале нетакнуте", рекао је званичник. "Све ово није у складу са нашом проценом како би штета изгледала да је реч о израелској муницији".

Званичници, такође, нису видели слике или видео снимке остатака који би потицали од израелске муниције, рекао је један од њих.

"Ако је за ову експлозију одговорна израелска муниција, очекивали бисмо да ће палестински милитанти врло директно и јасно показати оно што су мислили да је израелска муниција", објаснио је.

Првобитна америчка процена - да експлозију нису изазвале израелске одбрамбене снаге - била је заснована на првим обавештајним подацима, рекао је други високи обавештајни званичник.

"Када смо наредних дана добили снимке, слике и неке додатне извештаје и када су аналитичари имали времена да прегледају податке и ураде неке анализе, мислим да је наш ниво поверења у процену еволуирао", рекао је високи званичник.

image