Хаос на Блиском истоку: У нападима рањена најмање 24 америчка војника

Бајденова администрација је данима скривала детаље, тврдећи да су милитанти које подржава Иран интензивирали своје нападе на америчко особље

Најмање 24 америчка војника рањена су у таласу напада на њихове базе у Ираку и Сирији током протекле недеље, укључујући један инцидент у коме је повређено 20 људи, саопштили су амерички званичници.

Бајденова администрација данима је скривала те детаље, признајући само да су припадници служби на Блиском истоку под повећаним ризиком док се Израел припрема да покрене копнену офанзиву против Хамаса у појасу Газе, пише "Вашингтон пост". Хамас има дугогодишње односе са Ираном, који њиховим борцима обезбеђује оружје и обуку, подстичући страх да ће групе широм региона које добијају сличну подршку од Техерана појачати своје нападе на америчко особље, објашњава лист.

Најгори дан за америчке снаге на Блиском истоку био је 18. октобар. У нападу на гарнизон Ал-Танф на југоистоку Сирије, 20 војника претрпело оно што су амерички војни званичници окарактерисали као "мање повреде" када је више дронова гађало базу.

Истог дана, више дронова је такође лансирано против америчких и коалиционих снага у два одвојена напада на ваздушну базу Ан ал-Асад у западном Ираку, рекли су званичници. Најмање четири особе су задобиле "мање повреде" и вратиле су се на дужност, док је хангар са летелицама уништен.

У трећем инциденту тог дана, један амерички радник на уговор преминуо је од срчаног удара када је систем за рано упозоравање открио још једну могућу претњу која се приближава бази.

Следећег дана, 19. октобра, америчке и коалиционе снаге претрпеле су ракетне нападе на три постројења: локацију подршке мисији Еуфрат у Сирији, ваздушну базу Ан ал-Асад и центар за дипломатску подршку у Багдаду у Ираку, рекли су званичници. У тим инцидентима није било жртава нити оштећења инфраструктуре, тврде званичници.

Напади су настављени и наредних дана, али извештаја о жртвама или штети за сада нема.

Портпарол Пентагона, бригадни генерал Патрик Рајдер, рекао је новинарима да је било 13 напада током прошле недеље, од којих 10 у Ираку и три у Сирији и обећао да ће јавност "што је пре могуће" бити о свему обавештена.