Свет

"Американци су полудели": Израел не зна шта ће с Газом после рата, кажу извори за "Фајненшел тајмс"

"Не постоји план за 'дан после'", кажу извори за британски лист
"Американци су полудели": Израел не зна шта ће с Газом после рата, кажу извори за "Фајненшел тајмс"© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Израел нема конкретан план за Газу по окончању рата, што узнемирава званичнике у Вашингтону али и неке чланове израелске владе јединства, пише "Фајненшел тајмс", позивајући се на изворе.

"Не постоји план за 'дан после'", рекао је један анонимни саговорник упознат са ситуацијом за британски лист, додавши да су "Американци полудели када су схватили да нема плана."

Недостатак конкретног плана још један је од разлога за одлагање копнене операције израелске војске у Гази, пише "Фајненшел тајмс" и додаје да је неколико извора описало "махните" покушаје да се направе реалистични послератни планови и да се око њих сложе и цивилна и војна управа.

Опозициони лидери Бени Ганц и Гади Ајзенкот условили су своје чланство у тзв. кризној влади премијера Бењамина Нетанијахуа, а дирекција за планирање у оквиру Израелских одбрамбених снага званично је добила задатак да координира послератну стратегију.

Лист наводи да у планирању учествује неколико одељења Министарства одбране које је у контакту са суседним арапским државама. Координација владиних активности на територијама, војна јединица одговорна за цивилни живот на палестинским територијама, док је неколико пензионисаних виших официра и спољних аналитичара позвано да се напорима прикључи као резерва.

Три главна фактора израелског послератног плана

У неформалним предлозима за план који циркулишу у израелским и америчким круговима, једна тема која се понавља је избегавање отворене израелске окупације Газе.

Друга је потреба за јачањем Палестинске народне самоуправе, која би могла бити позвана да поново успостави контролу у Гази, иако je Палестинци сматрају слабом институцијом којој недостаје кредибилитет.

Такво решење би вероватно захтевало велике промене у политици Израела на окупираној Западној обали, где је седиште самоуправе, укључујући и промену политике ширења израелских колонија, чему се Нетанијахуова десничарска коалиција одлучно противила.

Трећа тема је могућност да арапске државе, укључујући Египат и Саудијску Арабију, играју директну улогу, укључујући могућу финансијску и мировну подршку у Гази.

Друга особа упозната са дискусијама у Израелу истакла је да послератни план директно зависи од тока самог рата, и обрнуто.

"Постоји директна веза између управљања ратом и 'јутра после', према чему би требало да се војна операција равна. Тренутно те везе нема", истакао је извор британског листа.

image