"Еурактив": Мађарска тестира стрпљење НАТО-а одлагањем ратификације шведског чланства

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да му је речено да Мађарска неће одлагати процес ратификације, док је Орбанов портпарол изјавио да скорашња одлука Анкаре неће утицати на став Будимпеште

Мађарска је унела пометњу у планове о брзој ратификацији чланства Шведске у НАТО-у, само један дан након што се Анкара приближила давању зеленог светла за чланство нордијске земље у Алијанси, пише "Еурактив".

Одлука Турске да започне процес ратификације чланства Шведске у НАТО-у "не утиче на став Мађарске о том питању", написао је портпарол кабинета мађарског премијера Виктора Орбана на Иксу.

Подсетимо, из Анкаре је у понедељак стигла вест да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао парламент да ратификује протокол о чланству Шведске у НАТО. 

Шведска је поднела захтев НАТО-у у мају 2022. заједно са Финском, али тек треба да добије коначно одобрење Мађарске и Турске. Финска је приступила Алијанси у априлу ове године.

Анкара је ратификацију условила испуњењем обећања Стокхолма о борби против тероризма, као и обустављањем кампање паљења Курана у шведским градовима, док је Будимпешта Стокхолму замерала на сталним придикама и оно што је видела као мешање у унутрашња питања Мађарске.

Процес ратификације у Мађарској и Турској је сада усклађен, али остаје нејасно када ће парламенти гласати о том питању, наводи "Еурактив".

"Мађарски парламент је суверени парламент једне суверене земље, тако да ће донети суверену одлуку о овом питању", осврнуо се Ковач на изјаве шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта.

Говорећи на заједничкој конференцији са шведским премијером Улфом Кристерсоном, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да му је речено да Мађарска неће одлагати процес ратификације, да Мађарска неће бити последња земља која ће одобрити захтев Стокхолма.