Фицо званично нови премијер Словачке, по четврти пут, честитао му и Вучић (ФОТО)

Политичар који је својим изјавама забринуо САД и Европску унију данас је преузео функцију

Лидер левице Роберт Фицо именован је за премијера Словачке по четврти пут, након што је његова странка СМЕР-ССД победила на изборима 30. септембра и формирала коалицију са левим центром ХЛАС-ом (Глас) и националистичким странкама СНС.

Фицо је поднео оставку на место премијера 2018. године усред масовних јавних протеста против корупције након што је новинар убијен.

Овог пута је водио жестоку кампању за обећање да ће прекинути војну помоћ Словачке Украјини, учинити спољну политику независном од ЕУ и САД, и постати оштрији у задржавању миграната који желе да дођу у западну Европу.

И Украјина и миграције могу бити међу темама на самиту ЕУ у четвртак и петак којем ће присуствовати Фицо као нови премијер словачке.

Фицо се такође изјаснио против политичког либерализма, активности невладиних организација и више права за трансродне особе.

Он је похвалио лидера Мађарске Виктора Орбана као политичара који брани интересе своје земље и могао би да склопи савезе са Орбаном тамо где се њихови интереси сусрећу.

Честитке Роберту Фицу поводом избора за председника Владе Словачке упутио је данас и председник Србије Александар Вучић.

"Уверен сам да ће Ваша земља наставити путем свеобухватног напретка, као и јачања партнерства са Србијом", навео је Вучић на друштвеној мрежи Икс.

Међу првима Фицу је на именовању честитао председник Републике Српске Милорад Додик.

"Желим му успех у овим глобално изазовним и тешким временима", поручио је Додик.