Свет

Британска гостољубивост: Укинути визе који шире антисемитизам

Приметио сам да су неки људи виђени како "величају терористичке активности и хвале Хамас", поручују из Британије
Британска гостољубивост: Укинути визе који шире антисемитизам© Tanjug/AP Photo/David Cliff

Британски министар за имиграцију Роберт Џенрик рекао је да ће страни држављани који су у посети тој земљи бити протерани ако подстичу антисемитизам, чак и ако њихово понашање буде "испод криминалног стандарда".

Џенрик је навео да не може да улази у "конкретне случајеве" власника виза чије се понашање преиспитује, рекавши да постоји "правни процес који се мора поштовати", али је приметио да су неки људи виђени како "величају терористичке активности и хвале Хамас", пренео је "Гардијан".

То је уследило након што је он претходно пред парламентом рекао да је процес укидања виза и протеривања страних држављана, који шире "мржњу и поделе већ почео у малом броју случајева".

На питање да ли некоме "ко маше палестинском заставом на демонстрацијама може бити укинута виза", Џенрик је рекао "не, ми верујемо у слободу говора".

"Али не слажем се с претпоставком да неко ко је посетилац у Британији има право да буде антисемит, да прети британским заједницама и да може да остане, осим ако није испунио криминални стандард", рекао је он.

Додао је да постоји "понашање које је испод криминалног стандарда, али је погрешно, и већина разумних људи прихвата то као погрешно".

"Сви смо видели примере људи који величају терористичке активности – видели смо људе који држе дубоко антисемитске транспаренте, дају интервјуе у медијима и хвале Хамас", каже Џенрик.

Истакао је да је то одвратно понашање.

"Не желим то да видим на нашим улицама, а ако је та особа само посетилац наше земље, не би требало то да ради", поручио је министар.

image