Републиканци коначно изабрали лидера Представничког дома - Мајка Џонсона

Присталица некадашњег америчког председника Трампа, како га описује Си-Ен-Ен, на гласању у Конгресу добио је 220 гласова

Републиканац из Луизијане Мајк Џонсон изабран је за новог председавајућег Представничког дома америчког Конгреса, а како наводи Си-Ен-Ен, он је био гласна присталица бившег америчког председника Доналда Трампа.

Уочи новог гласања, Трамп се огласио на својој друштвеној мрежи "Истина" истакавши да су свих пет републиканских кандидата одлични, да не жели никога да издваја али је ипак подршку дао Џонсону уз речи: "Учините то брзо", истакавши да ће победа у 2024. бити још већа и важнија од оне на председничким изборима 2016. године.

За Џонсона амерички медиј додаје да је био кључна фигура у покушајима да се "преокрену резултати" председничких избора у САД 2020. године.

Адвокат са фокусом на уставно право, Џонсон се придружио групи републиканаца у Представничком дому у гласању да се подржи приговор на изборне гласове 6. јануара 2021.

Током прве Трампове истраге за опозив у јануару 2020, Џонсон, заједно са групом других посланика републиканаца, имао је углавном "церемонијалну" улогу у тиму за опозив Сената.

Важан тренутак избора новог председавајућег, како га описује Си-Ен-Ен, долази три недеље након што је претходник на том месту, републиканац Кевин Макарти, опозван.

Џонсон је добио 220 гласова, а демократа Хаким Џефрис 209 гласова. Додаје се да је подршка републиканаца Џонсону била једногласна.