Свет

Одговорићемо: Бајден запретио због напада на америчке трупе

Амерички председник рекао је да од израелских званичника није тражио да одложе почетак копнене офанзиве на Газу
Одговорићемо: Бајден запретио због напада на америчке трупе© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је, говорећи о кризи на Блиском истоку и сукобу у Гази, да треба да постоји пут ка миру који укључује независне државе за Израелце и Палестинце и интеграцију Израела међу арапске суседе.

"Израелци и Палестинци подједнако заслужују да живе једни поред других у сигурности, достојанству и миру", рекао је Бајден новинарима у Белој Кући, преноси Ројтерс.

Председник САД казао је да ће Америка одговорити ако се наставе напади на америчко војно особље на Блиском истоку, и да "ирански ајатолах треба да буде спреман на то".

Он је напоменуо да се америчка војска налази на Блиском истоку, не због тренутне ескалације палестинско-израелског сукоба, већ због борбе против терористичких група, пренеле су "РИА Новости".

На питање новинара да ли је у разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и званичницима ове државе тражио одлагање почетка копнене инвазије на Газу, одговорио је да није.

"Указао сам на потребу да, ако је могуће, таоци буду безбедно извучени и рекао да ако је то изводљиво, онда то треба да се уради", додао је амерички председник.

Бајден је истакао и да не види никакву могућност да се ситуација у палестинско-израелској зони сукоба врати на "статус кво" који је постојао пре напада Хамаса.

Он је додао и да треба да се осигура да Хамас, како је истакао, нема више могућности да "терорише Израел и користи палестинске цивиле као живи штит".

На конференцији за медије са аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом, Бајден је говорио и о Кини и напоменуо да САД намеравају да се "такмиче с Пекингом на свим пољима, али да не траже сукоб с овом земљом".

image