Свет

Русија преговарала са Хамасом, Израел чека да се стекну услови за копнену операцију

У сукобима је, према извештајима палестинске стране, до сада је погинуло више од 7.000, а рањено више од 18.000 Палестинаца
Русија преговарала са Хамасом, Израел чека да се стекну услови за копнену операцију© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Сукоб Израела и Хамаса не смирује се већ 19. дан.

Израелска војска је преко ноћи извршила "релативно велики" копнени упад у Појас Газе, како би напала положаје Хамаса, преноси "Ал Џазира" позивајући се на извештај израелског војног радија.

Министарство здравља Газе, којим управља Хамас, саопштило је да је у израелским ваздушним нападима од 7. октобра убијено више од 7.000 Палестинаца у Појасу Газе, укључујући 2.900 деце и 1.709 жена. 

У израелским нападима, како се тврди, убијено је 50 талаца.

У Појас Газе данас је ушло 12 камиона са хуманитарном помоћи.

Представници Хамаса данас су у Москви разговарали са руским званичницима о ослобођењу свих талаца са страним држављанством.

"Делегација нашег покрета веома цени позицију руског председника Владимира Путина, као и напоре активне руске дипломатије", наводи се у саопштењу палестинских милитаната и истиче да на састанку разговарало о начинима за заустављање израелских "злочина које подржава Запад".

Министар иностраних послова Ирана Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је данас пред Генералном скупштином Уједињених нација да, уколико се не буде окончао напад Израела на Хамас, ни САД неће бити поштеђене од рата.

  • 26. окт 2023 • 21:41

    21:41

    Галант: Израел нема интерес да се рат прошири

    Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да Израел нема интерес да ратује са било ким другим осим са Хамасом и да ће копнене операције у Гази почети када се стекну услови за то, пренео је Ројтерс.

    "Водимо рат на јужном фронту против Хамаса, спремни смо за било какав развој догађаја на северу. Хезболах трпи бројне губитке. Међутим, немамо интерес у ширењу рата", рекао је Галант одговарајући на питање новинара о могућности сукоба са Ираном.

  • 21:15

    ИДФ: Број талаца у Гази порастао на 224

    Број талаца које држи палестински покрет Хамас у Појасу Газе порастао је на 224, саопштиле су Израелске оружане снаге.

    У саопштењу је наведено да би тај број могао и даље да расте, преноси Ројтерс.
    Раније је израелска војска саопштила да су припадници Хамаса отели 224 особе током напада 7. октобра, али је у међувремену та милитантна палестинска група ослободила четири таоца "из хуманитарних разлога".

    Израелска влада је јуче саопштила да више од половине од око 220 талаца које Хамас држи, има страно држављанство и да потиче из 25 различитих земаља.
    Портпарол оружаног крила Хамаса Абу Убеида рекао је раније данас да је скоро 50 израелских талаца које Хамас држи у Појасу Газе убијено у израелским бомбашким нападима на ту палестинску територију.

  • 21:14

    Хамас објавио листу од 7.028 људи за које тврди да их је убио Израел у Гази

    Министарство здравља Газе које води Хамас објавило је листу са именима 7.028 људи за које каже да су убијени од почетка израелског бомбардовања Појаса Газе 7. октобра, укључујући 2.665 деце.

    Документ од 212 страница садржи имена и године сваке жртве за коју Хамас тврди да је убијена у израелским нападима и укључује 6.747 регистрованих имена и помиње 281 неидентификовано тело, углавном деце, објавио је Би-Би-Си.
    Документ укључује дневни преглед који показује сталну ескалацију броја убијених, од 256, колико их је наводно било 7. октобра, до 481, колико је било 25. октобра.
    Број убијених је премашио 600 током три дана, а највећи број убијених у једном дану био је 24. октобра када је погинуло 756 људи.

    Британски јавни сервис наводи да изгледа да је објављивање листе Хамас смислио као одговор америчком председнику Џозефу Бајдену који је у среду довео у сумњу бројке министарства о убијеним Палестинцима.

  • 20:36

    Москва са Хамасом разговарала о ослобађању свих талаца

    Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да је у разговору са представницима палестинског покрета Хамас у Москви било речи о ослобађању талаца и евакуацији Руса из Појаса Газе.

    У саопштењу се наводи да је на разговорима у Москви био члан Политбироа Хамаса Абу Марзук, коме је речено да се Русија залаже за моментално ослобађање страних талаца који се налазе у Појасу Газе, преноси ТАСС.

  • 19:51

    Израел критиковао Русију због гостовања представника Хамаса

    Министарство спољних послова Израела критиковало је данас Русију што је угостила лидере палестинске милитантне групе Хамас и позвало Москву да их одмах протера.

    "Хамас је терористичка организација гора од ИСИС-а", написао је на платформи X (Твитер) портпарол министарства Лиор Хајат.

    Хајат је истакао да због тога Израел посету високих званичника Хамаса Москви види као подршку тероризму и легитимизацију злочина те милитантне групе, пренео је "Тајмс ов Израел".

    Навео је да су руке високих званичника Хамаса умрљане крвљу више од 1.400 Израелаца, као и да су одговорни за отмицу више од 220 Израелаца, укључујући, како је рекао, бебе, децу, жене и старце.

  • 19:40

    Иран упозорио САД да неће бити поштеђене од рата ако се настави сукоб у Гази

    Министар иностраних послова Ирана Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је данас пред Генералном скупштином Уједињених нација да, уколико се не буде окончао напад Израела на Хамас, ни САД неће бити поштеђене од рата.

    Амир-Абдолахијан је истакао да уколико буде настављен, како је навео, "геноцид" у Гази, ни САД неће бити поштеђене од сукоба, пренео је Ројтерс.

    Поручио је америчким званичницима, које је оптужио да управљају, како је навео, геноцидом у Гази, да арапске земље нису за ширење сукоба у региону, али да ни САД неће бити поштеђене од рата, уколико се настави сукоб у Појасу Газе.

  • 19:19

    Однос израелског шекела и долара пао на најнижи ниво у 11 година

    Израелски шекел пао је данас на најнижи ниво у односу на амерички долар у последњих 11 година због спекулација о копненим операцијама Израела у Појасу Газе, пише Си-Ен-Ен.

    Шекел је данас пао за 0,44 одсто у односу на долар и трговало се са 4,08 шекела за један долар. Последњи пут је тако ниска вредност израелске валуте забележена у јулу 2012. године, наводи амерички медиј.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 17:49

    Израелске снаге убиле једног од организатора напада Хамаса

    Израелске снаге убиле су заменика шефа Хамасове обавештајне агенције, који је био међу онима који су испланирали напад на јужни Израел 7. октобра, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

  • 17:38

    Пожари на југу Либана након размене ватре на граници са Израелом

    Мировна мисија УН у Либану саопштила је да са либанским властима ради на гашењу пожара који су се проширили на југу земље након размене ватре на либанско-израелској граници, пренео је Ројтерс.

    Ватра се шири и на минираним деловима, што отежава гашење.

  • 17:14

    Представници Хамаса у Москви: Веома ценимо Путинов став

    На састанку са замеником руског министра спољних послова Михаилом Богдановим истакли смо да веома ценимо став руског председника Владимира Путина о палестинско-израелском сукобу и напоре руске дипломатије, саопштио је палестински покрет Хамас.

    "Делегација нашег покрета веома цени позицију руског председника Владимира Путина, као и напоре активне руске дипломатије", наводи се у саопштењу Хамаса и истиче да се на састанку разговарало о начинима за заустављање израелских "злочина које подржава Запад".

    Додаје се да је покрет још једном потврдио своје право да се "одупре израелској окупацији свим расположивим средствима".

image