Русија преговарала са Хамасом, Израел чека да се стекну услови за копнену операцију

У сукобима је, према извештајима палестинске стране, до сада је погинуло више од 7.000, а рањено више од 18.000 Палестинаца

Сукоб Израела и Хамаса не смирује се већ 19. дан.

Израелска војска је преко ноћи извршила "релативно велики" копнени упад у Појас Газе, како би напала положаје Хамаса, преноси "Ал Џазира" позивајући се на извештај израелског војног радија.

Министарство здравља Газе, којим управља Хамас, саопштило је да је у израелским ваздушним нападима од 7. октобра убијено више од 7.000 Палестинаца у Појасу Газе, укључујући 2.900 деце и 1.709 жена. 

У израелским нападима, како се тврди, убијено је 50 талаца.

У Појас Газе данас је ушло 12 камиона са хуманитарном помоћи.

Представници Хамаса данас су у Москви разговарали са руским званичницима о ослобођењу свих талаца са страним држављанством.

"Делегација нашег покрета веома цени позицију руског председника Владимира Путина, као и напоре активне руске дипломатије", наводи се у саопштењу палестинских милитаната и истиче да на састанку разговарало о начинима за заустављање израелских "злочина које подржава Запад".

Министар иностраних послова Ирана Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је данас пред Генералном скупштином Уједињених нација да, уколико се не буде окончао напад Израела на Хамас, ни САД неће бити поштеђене од рата.

26. окт 2023 • 21:41

Галант: Израел нема интерес да се рат прошири

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да Израел нема интерес да ратује са било ким другим осим са Хамасом и да ће копнене операције у Гази почети када се стекну услови за то, пренео је Ројтерс.

"Водимо рат на јужном фронту против Хамаса, спремни смо за било какав развој догађаја на северу. Хезболах трпи бројне губитке. Међутим, немамо интерес у ширењу рата", рекао је Галант одговарајући на питање новинара о могућности сукоба са Ираном.

ИДФ: Број талаца у Гази порастао на 224

Број талаца које држи палестински покрет Хамас у Појасу Газе порастао је на 224, саопштиле су Израелске оружане снаге.

У саопштењу је наведено да би тај број могао и даље да расте, преноси Ројтерс.
Раније је израелска војска саопштила да су припадници Хамаса отели 224 особе током напада 7. октобра, али је у међувремену та милитантна палестинска група ослободила четири таоца "из хуманитарних разлога".

Израелска влада је јуче саопштила да више од половине од око 220 талаца које Хамас држи, има страно држављанство и да потиче из 25 различитих земаља.
Портпарол оружаног крила Хамаса Абу Убеида рекао је раније данас да је скоро 50 израелских талаца које Хамас држи у Појасу Газе убијено у израелским бомбашким нападима на ту палестинску територију.

Хамас објавио листу од 7.028 људи за које тврди да их је убио Израел у Гази

Министарство здравља Газе које води Хамас објавило је листу са именима 7.028 људи за које каже да су убијени од почетка израелског бомбардовања Појаса Газе 7. октобра, укључујући 2.665 деце.

Документ од 212 страница садржи имена и године сваке жртве за коју Хамас тврди да је убијена у израелским нападима и укључује 6.747 регистрованих имена и помиње 281 неидентификовано тело, углавном деце, објавио је Би-Би-Си.
Документ укључује дневни преглед који показује сталну ескалацију броја убијених, од 256, колико их је наводно било 7. октобра, до 481, колико је било 25. октобра.
Број убијених је премашио 600 током три дана, а највећи број убијених у једном дану био је 24. октобра када је погинуло 756 људи.

Британски јавни сервис наводи да изгледа да је објављивање листе Хамас смислио као одговор америчком председнику Џозефу Бајдену који је у среду довео у сумњу бројке министарства о убијеним Палестинцима.

Москва са Хамасом разговарала о ослобађању свих талаца

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да је у разговору са представницима палестинског покрета Хамас у Москви било речи о ослобађању талаца и евакуацији Руса из Појаса Газе.

У саопштењу се наводи да је на разговорима у Москви био члан Политбироа Хамаса Абу Марзук, коме је речено да се Русија залаже за моментално ослобађање страних талаца који се налазе у Појасу Газе, преноси ТАСС.

Израел критиковао Русију због гостовања представника Хамаса

Министарство спољних послова Израела критиковало је данас Русију што је угостила лидере палестинске милитантне групе Хамас и позвало Москву да их одмах протера.

"Хамас је терористичка организација гора од ИСИС-а", написао је на платформи X (Твитер) портпарол министарства Лиор Хајат.

Хајат је истакао да због тога Израел посету високих званичника Хамаса Москви види као подршку тероризму и легитимизацију злочина те милитантне групе, пренео је "Тајмс ов Израел".

Навео је да су руке високих званичника Хамаса умрљане крвљу више од 1.400 Израелаца, као и да су одговорни за отмицу више од 220 Израелаца, укључујући, како је рекао, бебе, децу, жене и старце.

Иран упозорио САД да неће бити поштеђене од рата ако се настави сукоб у Гази

Министар иностраних послова Ирана Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је данас пред Генералном скупштином Уједињених нација да, уколико се не буде окончао напад Израела на Хамас, ни САД неће бити поштеђене од рата.

Амир-Абдолахијан је истакао да уколико буде настављен, како је навео, "геноцид" у Гази, ни САД неће бити поштеђене од сукоба, пренео је Ројтерс.

Поручио је америчким званичницима, које је оптужио да управљају, како је навео, геноцидом у Гази, да арапске земље нису за ширење сукоба у региону, али да ни САД неће бити поштеђене од рата, уколико се настави сукоб у Појасу Газе.

Однос израелског шекела и долара пао на најнижи ниво у 11 година

Израелски шекел пао је данас на најнижи ниво у односу на амерички долар у последњих 11 година због спекулација о копненим операцијама Израела у Појасу Газе, пише Си-Ен-Ен.

Шекел је данас пао за 0,44 одсто у односу на долар и трговало се са 4,08 шекела за један долар. Последњи пут је тако ниска вредност израелске валуте забележена у јулу 2012. године, наводи амерички медиј.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Израелске снаге убиле једног од организатора напада Хамаса

Израелске снаге убиле су заменика шефа Хамасове обавештајне агенције, који је био међу онима који су испланирали напад на јужни Израел 7. октобра, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

Пожари на југу Либана након размене ватре на граници са Израелом

Мировна мисија УН у Либану саопштила је да са либанским властима ради на гашењу пожара који су се проширили на југу земље након размене ватре на либанско-израелској граници, пренео је Ројтерс.

Ватра се шири и на минираним деловима, што отежава гашење.

Представници Хамаса у Москви: Веома ценимо Путинов став

На састанку са замеником руског министра спољних послова Михаилом Богдановим истакли смо да веома ценимо став руског председника Владимира Путина о палестинско-израелском сукобу и напоре руске дипломатије, саопштио је палестински покрет Хамас.

"Делегација нашег покрета веома цени позицију руског председника Владимира Путина, као и напоре активне руске дипломатије", наводи се у саопштењу Хамаса и истиче да се на састанку разговарало о начинима за заустављање израелских "злочина које подржава Запад".

Додаје се да је покрет још једном потврдио своје право да се "одупре израелској окупацији свим расположивим средствима".

Будимпешта: Међу таоцима Хамаса двоје израелско-мађарске деце

Министарство спољних послова Мађарске саопштило је да је двоје израелско-мађарске деце међу таоцима које држи Хамас у Појасу Газе.

Деца старости 15 и 8 година и одведена су из куће свог оца у кибуцу у близини границе са Газом током смртоносног напада Хамаса 7. октобра.

Портпарол мађарског министарства потврдио је за магазин да су деца задржана у Гази и рекао да је министарство у контакту са њиховом мајком.

Девет арапских држава осудило циљање цивила у Гази

Министри спољних послова Уједињених Арапских Емирата, Јордана, Бахреина, Саудијске Арабије, Омана, Катара, Кувајта, Египта и Марока осудили су циљање цивила и кршење међународног права у Гази коју бомбардује Израел, пренео је Ројтерс.

У заједничком саопштењу наводи се да право на самоодбрану не оправдава кршење закона и занемаривање права Палестинаца.

Осим тога, додаје се да су осудили и присилно расељавање и колективно кажњавање у Гази.

Хамас: 50 талаца погинуло у израелском гранатирању

Хамас је саопштио да је у израелским нападима на Појас Газе погинуло 50 талаца, преносе РИА Новости. 

Захарова: Представници Хамаса стигли у Москву

Представници покрета Хамас тренутно се налазе у Москви, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова на данашњем брифнгу.

"Могу да потврдим да су представници палестинског покрета Хамас тренутно у посети Москви", казала је Захарова, одговарајући на питање да ли је тачно да је представник Хамаса Муса Абу Марзук у руској престоници.

Опширније прочитајте у засебној вести.

У Газу ушло 12 камиона са хуманитарном помоћи

У Појас Газе данас је ушло 12 камиона са хуманитарном помоћи.

У камионима се налазе храна, вода и лекови, преноси "Тајмс ов Израел".

Тиме је број камиона са хуманитарном помоћи који су ушли у Газу повећан на 74.

Међународне хуманитарне организације упозоравају да је ситуација у Гази лоша и траже да се помоћ брже испоручује.

Ракете испаљене из Појаса Газе на Израел

Након нових ракетних напада из Појаса Газе на Израел сирене за ваздушни напад су се огласиле у Ашкелону, Ашдоду, Нетивоту и околним градовима. 

Ердоган: Колико још деце мора да умре, па да Запад позове на прекид ватре

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао је  Европску унију јер није позвала на прекид ватре у Гази, оптужујући Запад за равнодушност према патњама муслимана.

"Колико још деце мора да умре пре него што Европска комисија позове на прекид ватре? Колико још тона бомби мора пасти на Газу да би Савет безбедности Уједињених нација нешто предузео?, рекао је турски председник.

Ердоган је такође, оптужио Запад да не види да се насиље одвија у Гази, "јер је крв која се пролива муслиманска".

Погођена зграда у Петах Тикви, граду у централном делу Израела

У данашњем ракетном нападу на централни део Израела, погођена је зграда у граду Петах Тиква који се налази на десетак километара од Тел Авива.

Ватрогасно-спасилачке екипе су на терену, јер је у згради избио пожар, преноси "Тајмс оф Израел".

Екипе проверавају да ли има повређених или заробљених у згради. 

Ел-Мајадин: Шиитске групе у Ираку испалиле ракете на америчку базу у Сирији

Исламски отпор Ирака, који укључује шиитске наоружане групе, испалио је ракете на америчку војну базу Ел-Шадади, која се налази у сиријској провинцији Хасаках, јавља ТВ канал "Ел Мајадин".

Видео: Повређени у нападу израелских снага пребачени у болницу Гази

Повређени у нападу израелских снага на стамбену област Ал-Џала у Гази, пребачени су у болницу Ал-Шифа.

Министарство унутрашњих послова у Појасу Газе је саопштило да је у нападу погинуло 26 цивила и најмање стотину повређено, објавили су палестински медији.

ИДФ објавио да је убијен команданта Хамасових ракетних јединица

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су убиле команданта Хамасових ракетних јединица, у граду Кан Јунис, Хасана ал-Абдулаха.

ИДФ каже да је ваздушни напад изведен након обавештајних информација о томе где се Ал-Абдулах налази, које су прикупиле безбедносна агенција Шин Бет и Управа за војну обавештајну службу.

Додаје се да су борбени авиони данас напали и убили још неколико припадника Хамаса.

Данас седница УН у Њујорку поводом акција Израела у Појасу Газе

Генерална скупштина Уједињених нација одржаће данас у Њујорку хитну седницу посвећену сукобу у Појасу Газе.

Седницу под називом "Илегалне акције Израела у окупираном Јерусалиму и остатку окупиране палестинске територије" сазвали су Јордан и Мауританија, преноси "Тајмс оф Израел".

У захтеву Јордана и Мауританије за сазивање седнице не помиње се Хамас, нити напади од 7. октобра, али се наводи да је "опсада и војна агресија Изрела, окупационе силе, против палестинског цивилног становништва у Појасу Газе" изазвала "безобзирно уништавање домова и друге цивилне имовине и инфраструктуре" и довела до "катастрофалних хуманитарних услова", ризикујући да дође до додатне опасне дестабилизације ситуације, угрожавајући животе цивила и међународни мир и безбедност.

Седница ће почети у 16 часова по средњеевропском времену.

Палестински министар спољних послова: Израелска офанзива је "осветнички рат"

Палестински министар спољних послова Ријад ел Малики изјавио је данас да је израелска офанзива на Појас Газе "осветнички рат" и позвао на прекид "једностране агресије".

"Овог пута, рат који води Израел је другачији. Овог пута то је осветнички рат", рекао је Ел Малики у Хагу, преноси "Тајмс оф Израел".
он сматра да прво треба прекинути ову "једнострану агресију, а онда позвати на прекид ватре".

Израелски портал подсећа да су власти у Израелу обећале да ће уништити палестинску милитантну групу Хамас.

Ракете из Појаса Газе испаљене на Тел Авив

Ракете из Појаса Газе испаљене су на Тел Авив и активиран је ракетни одбрамбени систем "Гвоздена купола", јављају израелски медији.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Тел Авиву, Холону, Ришон Лециону и околним градовима.

Како се наводи, зачуле су се експлозије, карактеристичне за пресретање пројектила.

Број убијених у нападима на Појас Газе прешао седам хиљада

Број убијених у израелским нападима на Појас Газе премашио је 7.000 а више од 18.000 је повређено, објавио је Хамас.

Међу убијенима је 2.900 деце и 1.709 жена, док се 1.650 људи и даље води као нестало, наводи министарство здравља Газе.

Дванаест камиона са хуманитарном помоћи ушло у Газу

Дванаест камиона са лековима, храном и водом, ушло је данас у Појас Газе из Египта преко прелаза Рафа, наводи палестински Црвени полумесец.

До сада у Појас Газе није ушао ниједан камион са горивом, а од почетка сукоба 7. октобра, у ту енклаву укупно је ушло 74 камиона који су донели помоћ.

Амбасадор Србије у Израелу разговарао са породицом Алона Охела

Амбасадор Србије у Израелу Мирољуб Петровић разговарао је са породицом Алона Охела, који има двојно држављанство Србије и Израела, а отет је 7. октобра у сукобима Израела и Хамаса.

Како се наводи на званичном налогу Амбасаде Србије у Израелу на друштвеној мрежи Икс, током разговора размењене су информације које Србија, Израел и међународна заједница предузимају у оквиру напора да се издејствује његово ослобађање.

Охел је киднапован током напада Хамаса на музички фестивал на југу Израела.

Палестински лидер ускоро у Москви: У плану и разговор са Путином

Палестински лидер Махмуд Абас ускоро ће посетити Москву, у којој ће разговарати са председником Русије Владимиром Путином, саопштило је руско Министарство спољних послова. 

Израел ухапсио скоро 1.000 Палестинаца на Западној обали

Током 18 дана ескалације, израелске снаге безбедности притвориле су око хиљаду тражених Палестинаца на Западној обали, укључујући око 660 повезаних са Хамасом, објавиле су Израелске одбрамбене снага (ИДФ).

"До данас, од почетка рата, израелске трупе на Западној обали су ухапсиле око 1.000 тражених особа, од којих је око 660 повезано са терористичком организацијом Хамас", наводи се у саопштењу.

Како наводе, само синоћ је ухапшено више од 60 тражених Палестинаца, од којих 46 има везе са Хамасом .

Ердоган разговарао са папом: Ћутање о масакру у Гази је "срамота за човечанство"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган  је током разговора са папом Франциском истакао да су израелски удари на Газу "достигли ниво масакра" и да је ћутање међународне заједнице "срамота за човечанство".

Ердоган је током телефонског разговора поглавару Католичке цркве рекао да би сви требало да подрже напоре да се "непрекидна помоћ испоручи невиним цивилима" у Гази. 

Турски председник је у саопштењу, који је на платформи Икс објавио Председнички директорат за комуникације, поновио став Турске да се трајно решење сукоба може постићи само успостављањем независне палестинске државе.

Хамас позива на протесте широм света за отварање граничног прелаза Рафа

Палестински милитантни покрет Хамас, који има власт у Појасу Газе, позвао је на масовне протесте у Израелу, на Западној обали и у целом муслиманском свету у петак и недељу, са којих би се захтевало отварање граничног прелаза Рафа.

"Позивамо наш народ у домовини и ван ње, и све припаднике арапске и исламске нације, и слободни народ света, да интензивирају масовну мобилизацију у наредним данима и да активно протестују у петак и недељу под слоганом 'Отворите прелаз Рафа' и 'Зауставите геноцидни рат у Гази' ", наводи се у саопштењу Хамаса, преноси "Тајмс оф Израел".

Неколико конвоја помоћи прошло је у Појас Газе преко прелаза Рафа који контролише Египат, али званичници који управљају испорукама тврде да то у овом тренутку то није ни приближно потребама палестинске енклаве.

Катар ради на ослобађању 50 талаца из Појаса Газе

Катар ради на споразуму којим би било ослобођено 50 талаца из Појаса Газе, објавио је "Фајненшел тајмс".

"Доха сада ради на постизању споразума који ће осигурати слободу за још око 50 људи", наводи се у саопштењу.

Раније је објављено да су четири таоца ослобођена уз посредовање Катара и Египта

УН: У Гази нигде није безбедно

Уједињене нације су издале упозорење да "нигде није безбедно" у Гази услед појачаних израелских ваздушних напада у припреми за копнену офанзиву која се очекује.

"Људи немају ништа осим немогућих избора. Нигде није безбедно у Гази", навела је у саопштењу Лин Хејстингс, хуманитарни координатор УН за Палестинце.

Израел је позвао људе у северној Гази да се преселе на југ, али је такође обавестио да је легитимна мета свуда, где се "пронађу терористи или њихова инфраструктура".

ИДФ је саопштила да је током ноћи погодила ракетно лансирно место у јужној Гази које је било скривено између џамије и вртића.

Либијски парламент протерао амбасадоре земаља који подржавају Израел

Либијски парламент захтева одлазак амбасадора из земаља које "подржавају" Израел, посебно истичући Сједињене Државе, Британију, Француску и Италију, преносе израелски медији.

У саопштењу објављеном на њиховом званичном сајту, парламент са седиштем на истоку, подржан од стране војног моћника Калифе Хафтара, у земљи подељеној између две ривалске администрације, прети да ће прекинути снабдевање енергијом ако "масакри" против Палестинаца не престану.

"Захтевамо да амбасадори држава које подржавају ционистички ентитет (Израел) у његовим злочинима одмах напусте територију Либије", наводи се у саопштењу и додаје да "ако масакри које је починио Израел не престану, захтевамо да либијска влада обустави извоз нафте и гаса државама које га подржавају"

Парламент је, такође, најоштрије осудио, како наводе, поступке влада Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства, Француске и Италије.

У саопштењу се истиче да ове нације "подржавају ционистички ентитет у његовим злочинима" у Појасу Газе, док њихови лидери "држе предавања о људским правима и праву народа на самоопредељење".

Црвени крст: У болницама је потпуни хаос, услови незамисливи

Мисија Црвеног крста за процену стања болница у Гази описала је ситуацију у здравственим установама као "потпуни хаос", додајући да су здравствени радници исцрпљени, да им великом брзином нестаје горива и медицинских потрепштина, као и да су суочени са немилосрдним израелским бомбардовањем.

Експерти Међународног комитета Црвеног крста (ИЦРЦ) посетили су два главна медицинска центра у Гази, болнице Ал Кудс и Ал Шифа.

Вилијам Шомбург, шеф мисије МКЦК-а у Гази, рекао је да обе болнице "брзо остају без горива и медицинских залиха", а да су здравствени радници исцрпљени.

"Они нису могли да оду кући већ неколико дана, раде под најтежим и најнезамисливијим условима у сценама потпуног хаоса". рекао је он.

Додао је да је током њихове посете болници Ал Кудс било тешких ваздушних удара свуда око њих.

"Цела болница се тресла. Болнице треба да буду уточишта за рањене и болесне, а тренутно су то места која нису заштићена", истакао је Шомбург, а преноси "Гардијан".

Газа пре и после израелских напада

Заменик шефа Хамаса: Борбе још нису ни почеле

Салех ал Арури, заменик шефа политичког бироа Хамаса са седиштем у Либану рекао је у телефонском интервјуу за ал-Манар, ТВ канал Хезболаха да "борбе још нису ни почеле".

Ал Арури је истакао да су лидери Хамаса у сталној комуникацији са Хезболахом и открио да се састао са лидером Хезболаха Хасаном Насралахом 7. октобра, на дан напада Хамаса на Израел и да се сви њихови састанци не објављују.

Ал Арури је јуче имао састанак са Насралахом и вођом Исламског џихада Зиадом ал-Нахалехом, преноси "Тајмс оф Израел".

"Наша борба је и Хезболахова борба", истакао је званичник Хамаса.

Он је говорио и о таоцима које држи Хамас, истакавши да су страни држављани, за које Израелци тврде да чине око половине укупно отетих, "гости", док ће израелски таоци бити размењени за притворене припаднике Хамаса. 

Ал Арури је позвао становнике Западне обале да "свим средствима појачају отпор".

Агенција УН у Гази: Гориво ће нам нестати данас

Хуманитарна агенција Уједињених нација за Палестину (УНРВА) саопштила је да очекује да ће залихе горива истећи данас.

Агенција је делила своје залихе како би омогућила камионима да дистрибуирају помоћ, пекарама да хране људе у склоништима, да би се вода десалинирала, и како би болнице могле да одржавају инкубаторе, машине за одржавање живота и другу виталну опрему у раду, преноси "Гардијан".

"Све мање залиха горива оставило нас је да се боримо са питањем како најбоље искористити оно што је преостало", рекла је портпаролка УНРВА Тамара Алрифаи за Асошијетед прес.

Ирански министар спољних послова допутовао у Њујорк

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан допутовао је у Њујорк где ће са америчким званичницима разговарати о рату у Гази, јављају израелски медији.

Њега је на аеродрому у Њујорку дочекао ирански амбасадор и стални представник при Уједињеним нацијама Амир Саед Иравани.

Уочи путовања, Абдолахијан је за иранску агенцију ИРНА изјавио да је ситуација на Блиском истоку досегла забрињавајућу тачку и да постоји могућност да све стране које су укључене изгубе контролу над њом јер се над становништвом Газе догађа геноцид, како је нагласио, са подршком САД и неколико земаља које су стале уз ционистички режим.

Ирански шеф дипломатије нагласио је да током разговора у САД жели да стави у фокус палестинско питање, као и да намерава да се састане са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом. 

Подсетио је да је Иран већ обавио консултације са Кином и Русијом у Техерану, као и да су ове две земље ставиле вето на америчку резолуцију у УН о Палестини за коју је ирански министар оценио да не гарантује безбедност и стабилност. 

Болнице у Гази у колапсу, ради само хитна помоћ

Болнице у Појасу Газе примају само хитне случајеве, због страха да ће залихе горива понестати широм територије у наредним сатима, саопштиле су УН.

"Болнице су у стању потпуног колапса", рекао је за АФП новинску агенцију Мохамед Абу Селмеја, шеф највеће болнице у Гази Ал-Шифа.

Би-Би-Си јавља да болнице радећи само у хитном режиму покушавају да уштеде гориво које је потребно за напајање опреме за спасавање живота, као што су вентилатори, неонатални инкубатори и машине за дијализу бубрега. Испоруке горива Израел је блокирао због наводног страха да би Хамас могао да га користи у војне сврхе.

Објекти УН-а су такође преплављени са 600.000 расељених Палестинаца који траже склониште – четири пута више од њиховог капацитета.

У Гази остало 350.000 Палестинаца

Стотине хиљада Палестинаца одлучило је да остане у својим домовима на северу Газе упркос упозорењима израелске војске да треба да се евакуишу одатле.

Они кажу да евакуација нема никаквог смисла имајући у виду непрекидно израелско бомбардовање југа Газе, односно и оног дела територије за који је Израел у више наврата позивао цивиле да се ту склоне.

Како преноси АП, они који су остали на северу, њих око 350.000, суочавају се са несносним условима у препуњеним склоништима и са сталном несташицом хране.

Јапан позвао на привремено обустављање напада

Јапан је позвао Израел да привремено обустави нападе на Појас Газе, како би се хуманитарна помоћ доставила у опкољену палестинску енклаву, саопштило је јапанско министарство спољних послова.

Захтев је изнет на састанку јапанске министарке спољних послова Јоко Камикаве и израелског амбасадора у Јапану Гилада Коена.

Израел: Највећа копнени упад у Газу до сада, војска се након акције повукла

Копнене снаге израелске војске извеле су ограничену операцију у северном делу Појаса Газе, у којој су напале више мета Хамаса пре него што су се повукле, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

На снимку ноћне акције који је објавила војска, види се како оклопна возила пролазе кроз пешчану граничну зону.

Израелски војни радио описао је акцију као највећи упад у тренутном сукобу Израела са милитантима Хамаса у Појасу Газе. У саопштењу војске наводи се да је упад изведен као део "припрема за наредне фазе борбе", што можда указује на инвазију великих размера, којом је Израел запретио као средством за уништење Хамаса, преноси Ројтерс.