Мађарска неће гласати о уласку Шведске у НАТО

Мађарска и Турска, једине чланице војног савеза које још нису одобриле кандидатуру Стокхолма за чланство, али је након Ердоганове одлуке да се о питању изјасни парламент порастао притисак на Будимпешту да подржи Шведску

Мађарски парламент ове недеље неће гласати о захтеву Шведске за придруживање НАТО-у, изјавио је високи опозициони посланик.

То практично значи да се ово питање неће наћи на столу до следећег месеца.

Потпредседница опозиционе странке Демократске коалиције Агнес Вадаи, у уторак је на Фејсбуку критиковала колеге посланике због одлагања гласања, оптужујући владајућу коалицију да игнорише "безбедност домовине". 

Мађарска и Турска, иначе су једине чланице војног савеза предвођеног САД које још нису одобриле кандидатуру Стокхолма за чланство. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је раније ове недеље протокол о приступању, пославши га на ратификацију парламенту. Ако се протокол изгласа, коначна одлука би пала на Будимпешту.

Мађарски посланици су први пут покренули гласање о чланству Шведске прошле године, али је та мера више пута одуговлачена због противљења владајуће странке "Фидес". 

У среду је помоћник мађарског премијера Виктора Орбана рекао да администрација тражи "нормалне, добре односе са Шведском", али је сугерисао да неки од услова Будимпеште нису испуњени.

"Ако постигнемо добре односе, неће бити препрека за њено приступање", додао је званичник, иако није прецизирао шта то значи.

Медији су раније известили да је Столтенберг појачавајући притиске на Мађарску да ратификује чланство Шведске, дао чак и рок до кад би све требало да буде завршено.

Он је пре око недељу дана послао писмо свим државама чланицама, у коме каже да би Шведска требало да постане чланица најкасније до састанка министара спољних послова НАТО-а, који је заказан за 28. и 29. новембар, рекао је портпарол шведске владе.