Свет

Феномен Мађарске: Шта све Орбан сме упркос НАТО-у

Мађарски премијер потврдио је имиџ највећег европског контраша - званична Будимпешта још неће гласати о уласку Шведске у НАТО и прети да ће задржати нову траншу помоћи Украјини
Феномен Мађарске: Шта све Орбан сме упркос НАТО-уwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka/Keystone Press Agency

Мађарски премијер Виктор Орбан наставља да "тролује" Запад. Након што се, како му је "Политико" замерио, у Пекингу прошле недеље састао са Владимиром Путином, упоредио ЕУ са СССР и запретио да ће задржати нову траншу помоћи Украјини, сада је Мађарска одбила да гласа о проширењу НАТО-а.

Ултиматум шефа Алијансе Јенса Столтенберга, који је унији чак дао рок до ког у своје скуте мора да прими Шведску - код Орбана не функционише. Будимпешта је тако, чак и након што је Анкара попустила, постала једина препрека на путу Стокхолма у ЕУ.

Најчувенији европски контраш не обазире се на критике са Запада и тера по своме.

Називајући Брисел лошом пародијом Совјетског Савеза, поредећи европски закон о медијима са Информбироом и поручујући савезницима да забораве улазак Украјине у ЕУ, Орбан се толико поиграо са живцима европских колега да их је његов одлазак у Кину (као јединог ЕУ лидера на самиту Појас и пут) потпуно дотукао.

Након извештаја о срдачном састанку Орбана са Путином, русофобна унија била је зрела за хоспитализацију. Ако се на све то дода његова оштра мигрантска политика, као и анти-ЛГБТ закони и традиционалност којима се Будимпешта поноси, не можемо а да се не запитамо, одакле Орбан црпи своју моћ? Зашто  сме све оно што други не смеју?

"На питање: 'Шта бисте препоручили Бајдену да поправи свет?', велики господин, шеф Мађарске, рекао је: вратите Трампа назад! То је Орбан. Најјачи лидер. Веома моћан човек", рекао је за њега Доналд Трамп.

А моћан је, како указује саговорник РТ Балкан Александар Павић, јер је открио тајну Војводе Мишића: "Ко сме тај може...".

"Код нас је током година пренадувана снага Запада. Претворен је у бабарогу чије налоге мораш да слушаш беспоговорно, на сваки миг да скочиш и да само питаш 'шта треба да урадим?'. Орбан, а и Додик последњих година, доказ су да није тако. Орбанова предност је вишеструка. Прво, то је његова лична храброст. Друго је што има убедљиву подршку гласача у Мађарској, што је нешто против чега је тешко борити се споља чак и преко обојених револуција", указује Павић.

Трећи Орбанов квалитет због кога Мађарска сме што другима није дато јесу његови чврсти идеолошки ставови, који су према речима нашег саговорника антиглобалистички и мобилишу људе.

На све то, он је и добар трговац. ЕУ функционише по принципу консензуса, а да Орбан то зна да искористи показује и чињеница да Будимпешта још држи спуштену рампу за европску помоћ Украјини, што је, како извештавају медији, натерало Европску комисију да почне да се припрема да ослободи милијарде евра из фондова ЕУ који су Мађарској замрзнути због "забринутости за владавину права".

"Унији слаби моћ и све им је теже, а још би им горе било ако би једна чланица отворено иступила против, а камо ли најавила да излази из блока. Видели смо како се током брегзита дигло и кусо и репато против Британије, јер то њима руши имиџ. Орбан то зна и вешто користи. Отворени конфликт би више наштетио ЕУ, него Мађарској", јасан је Павић.

Појачање Орбановој политици јесте, како Павић указује, и долазак Роберта Фица на власт у Словачкој, али, он можда неће бити последњи додатак на тасу који представља противтежу европском једноумљу диктирном из Брисела. И у Аустрији, како наводи, може да се деси да дође до успона снага које су наклоњеније Обрановој политици, него овој која стиже са Запада.

Одбијањем да међу дневнополитичка питања у Мађарској уврсти и питање чланства Шведске у НАТО, Орбан такође исказује националне ставове и следи своје интересе.

"Пошто Орбан одржава добре односе са Русијом и Кином, сигурно је да Мађарска неће пропустити прилику да, чак и у ЕУ и НАТО-у, не искористи све што нуди мултиполарни свет. Сигурно да Орбан није задовољан начином на који НАТО функционише, ни агресивном политиком против Русије. Није задовољан ни НАТО претензијама у Азији, које сметају Русији и Кини којима Орбан не жели да стави прст у око. Он јесте кренуо као атлантист и Сорошевац, али променио се и свет, и он и НАТО. Питање је да ли би садашњи Орбан уопште и уводио земљу у Алијансу", уверава Павић.

image