Израелски тенкови кренули ка Појасу Газе, почела копнена офанзива?

Сукоб израелске војске и Хамаса улази у трећу недељу

Давдесетог дана сукоба на Блиском истоку Израел је најавио снажније ваздушне ударе и проширење обима копнене офанзиве, због чега је Појас Газе остао без телефонске мреже и приступа интернету.

Портпарол израелских снага појаснио је да проширене копнене операције нису исто што и копнена инвазија.

Генерална скупштина УН великом већином усвојила је резолуцију која позива на хуманитарно примирје у Гази.

Због ракета испаљених из Појаса Газе сирене за ваздушну опасност огласиле су се у неколико израелских градова, а погођена је зграда у Тел Авиву.

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да ће копнене операције у Гази почети када се за то стекну услови, као и да Израел нема интерес да се рат прошири.

Лидери ЕУ позвали на "паузе" у ратовању и хуманитарне коридоре за Појас Газе.

Америчка војска покренула је ваздушне нападе на две локације у источној Сирији повезане са иранском Револуционарном гардом, саопштио је Пентагон, усред све већег страха да би рат између Израела и Хамаса могао да ескалира у регионални сукоб.

"Сједињене Америчке Државе преузеле су вођство у војним операцијама против Појаса Газе након слома Израелских одбрамбених снага на почетку рата", рекао је за РИА Новости члан Политбироа и шеф спољнополитичког одељења Хамаса Муса Абу Марзук.

Блумберг је, позивајући се на неименованог званичника, пренео да се Израел противи договору са Хамасом који подразумева ослобађање талаца у замену за гориво.

27. окт 2023 • 21:59

Генерална скупштина УН позвала на хуманитарно примирје у Гази

Генерална скупштина УН усвојила је јорданску резолуцију којом се позива на хуманитарно примирје у Гази

Генерална скупштина је великом већином усвојила необавезујућу резолуцију - 120 гласова за, 14 против и 45 уздржаних, пошто Израел проширује копнене операције и прекида комуникације у Гази.

Резолуција осуђује све акте насиља над палестинским и израелским цивилима и позива на "моментално и безусловно" ослобађање талаца.

Портпарол ИДФ: Проширене операције нису копнена инвазија

Проширене копнене операције које је раније објавила израелска војска нису званична копнена инвазија, рекао је портпарол израелске војске за "Еј-Би-Си њуз"

Ал Џазира преноси да је неименовани амерички званичник рекао раније да Израел покреће "ограниченији упад".

Позиви Маску да обезбеди "Старлинк" интернет Гази

Расте притисак на Иксу (бивши Твитер) да Илон Маск обезбеди "Старлинкове" интернет услуге Појасу Газе, усред скоро потпуног прекида комуникације у енклави.

Хаштег #старлинкфоргаза је у тренду на платформи, са више од пола милиона постова, преноси Ал Џазира.

За сада није јасно да ли "Старлинк" може да прошири услуге на Газу с обзиром на недостатак терминала и израелску блокаду. Маск је показао мало назнака да би био вољан да помогне Палестинцима у Гази да комуницирају са светом, а његов "СпејсИкс" је у преговорима са Израелом да тамо уведе услуге "Старлинк", преносе локални медији.

Израелске снаге бране приступ мушкарцима млађим од 65 година улазак у џамију Ал-Акса

Израелске снаге безбедности пооштриле су ограничења за вернике који присуствују молитви петком у џамији ал-Акса у старом граду у Јерусалиму, бранећи мушкарцима млађим од 65 година да уђу у комплекс, преноси "Гардијан".

Палестинци у Гази пријављују размену ватре између израелских војника и палестинских милитаната

Палестинци у Гази јављају да су копнене снаге израелске војске (ИДФ) ушле у ту област, недуго након што је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари најавио интензивирање копнених операција.

Портал "Тајмс оф Израел" преноси да постоје извештаји о размени ватре између војника и наоружаних Палестинаца.

Из ИДФ-а за сада нису коментарисали медијске извештаје.

Израелски тенкови кренули ка Појасу Газе

Тенкови израелске армије крећу се према граду Беит-Ханун у Појасу Газе, преноси "Скај њуз Арабија".

Са друге стране, војно крило Хамаса саопштило је да одбија израелски копнени упад у источни део кампа Буреиј у Појасу Газе.

Из Хамаса тврде да су израелске снаге напале Појаса Газе "са копна, мора и из ваздуха".

Хамас: Међународна заједница да одмах реагује због бомбардовања Газе

Палестинска милитантна група Хамас позвала је међународну заједницу да "одмах реагује" како би се зауставило израелско бомбардовање Појаса Газе.

"Позивамо арапске и муслиманске земље и међународну заједницу да преузму одговорност и одмах делују како би зауставили злочине и низ масакра над нашим народом", наводи се у саопштењу Хамаса, преноси "Тајмс оф Израел".

Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари саопштио је раније да ће ИДФ вечерас појачати ваздушне нападе на Појас Газе и да ће наставити да изводи копнене операције.

Он је поновио позив Палестинцима да се евакуишу на југ области.

Израел: Дронови Хута одговорни за штету нанету египатским снагама безбедности

Портпарол израелског Министарства спољних послова Лиор Хајат оптужио је данас да су беспилотне летелице милитантног покрета Хути одговорне за штету нанету египатским снагама безбедности.

Он је навео да осуђује такве акције и да је циљ био да се нанесе штета Израелу.
"Хути су заступник ајатолаховог терористичког режима у Техерану, који такође контролише терористичке организације Хезболах, Исламски џихад и Хамас", навео је Хајат на друштвеној мрежи Икс.

Рано јутрос, два египатска летовалишта на Црвеном мору погодили су пројектили и том приликом повређено је шест особа.

До експлозија је дошло у градовима Таба, на граници са Израелом, и Нивеиби.
Нико није преузео одговорност за ракетирање, али египатска станица "Ал Кахира њуз" пренела је да је пројектил који је погодио Табу вероватно повезан са окршајима милитаната Хамаса и Израела око Газе, која се налази на 220 километара одатле.

Појас Газе без интернета услед снажних напада Израела

Извештаји из Појаса Газе указују на то да су комуникационе мреже у прекиду због израелског бомбардовања, преносе светски медији.

Хамас је саопштио да је Израел прекинуо комуникационе мреже и приступ интернету широм Појаса Газе.

Израелска војска ће вечерас проширити обим копнене операције у Гази

Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари саопштио је да копнене снаге Израела вечерас проширују обим операције.

"Спремни смо на свим фронтовима да сачувамо безбедност Израела", рекла је Хагари током телевизијске изјаве.

Хагари је рекао да је војска појачала ваздушне нападе на Појас Газе у последњих неколико сати и да ће наставити да изводи копнене операције.

"Ваздухопловство веома успешно гађа подземне циљеве", истиче Хагари и каже да ће израелска војска наставити да удара на град Газу и околна подручја на северу.

Позвао је Палестинце да се евакуишу на југ Појаса Газе.

Током последња два дана, копнене снаге Израела извеле су два ограничена копнена напада на Појас Газе.

Снажна бомбардовања у Гази, становништво све изолованије

Ситуација на терену је заиста страшна. Сви се плаше, сви су престрављени. Молимо вас да пренесете поруку свету да смо све више изоловани, јавља дописник "Ал Џазире" из Газе

"Не знамо ништа ни о здравственом стању лекара, медицинских радника, чак ни у болници Ал-Шифа (највећој у Гази). Ситуација је тренутно катастрофална. Не можемо више да комуницирамо са међународном заједницом како бисмо послали поруку свету да зна шта се дешава на терену", додаје се.

Како објашњава дописник "Ал Џазире", у току је снажно бомбардовање и Газа и њени становници су све бише изоловани.

"Немамо никакве телефонске сигнале. Немамо никакве интернет везе. Наишли смо на велике потешкоће чак и када смо покушали да комуницирамо са нашим рођацима у различитим деловима Палестине", додаје.

Новинар истиче да постоје бројни проблеми са мрежама и интернет везом, а да се не зна шта је узрок томе и да ли је то последица бомбардовања. 

Хамас демантује да има базу испод болнице: Лаж као увод у нови масакр

Хамас негира тврдње портпарола израелске војске Данијела Хагарија, који је раније данас рекао да се главна оперативна база Хамаса налази под болницом "Ал Шифа" у граду Гази.

Члан политичког бироа Хамаса истакао је у саопштењу да су "такве лажи увод у нови масакр над палестинским народом, већи од масакра у болници Ал Ахли", преноси "Тајмс оф Израел".

Галант: Офанзива на Газу ће бити дуга и тешка, циљ уништење мреже тунела

Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да се очекује да ускоро почне копнена офанзива на Газу која ће бити дуга и тешка, и да има за циљ да уништи огромну мрежу тунела које користе Хамас на тој територији.

Галант каже да ће у копненој инвазији бити укључене велике снаге, подржане ваздушним нападима, као и да ће трајати веома дуго, али није изнео детаље, пренео је "Тајмс оф Израел".

Галант каже да Израел верује да би Хамас конфисковао свако гориво доспе до Газе како би користио генераторе за пумпање ваздуха у стотине километара тунела, који се налазе и у цивилним подручјима.

"За ваздух им је потребна нафта, а за нафту смо им потребни ми", каже он.

Хамас: Битке у Гази воде САД

Сједињене Америчке Државе преузеле су вођство у војним операцијама против Појаса Газе након слома Израелских одбрамбених снага на почетку рата, рекао је за РИА Новости члан Политбироа и шеф спољнополитичког одељења Хамаса Муса Абу Марзук.

Саговорник агенције је додао да је то разлог због којег су САД у регион послале два носача авиона, као и да то објашњава зашто Израел подржавају западне земље попут Француске и Велике Британије, а касније и Немачке.

Црвени крст: Десет запослених ушло у Газу са шест камиона помоћи

Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) саопштио је да је 10 запослених, укључујући хируршки тим, ушло у Газу, заједно са шест камиона медицинске помоћи и средстава за пречишћавање воде.

Тај медицински материјал је довољан за лечење између 1.000 и 5.000 људи, док средства за пречишћавање могу да третирају 50.000 литара воде, навео је МКЦК.     

Овај пакет хуманитарне помоћи мало ће олакшати ситуацију и ублажити притисак на лекаре и медицинске сестре у Гази, али је далеко од довољног, рекао је Фабрицио Карбони, регионални директор МКЦК, указујући да је хитно потребан сигуран и одржив хуманитарни приступ, пренео је АП.       

Позив из Србије за ослобађање талаца у Гази

У дворишту Савеза јеврејских општина Србије у Београду данас је, пуштањем плаво-белих балона у небо, упућен позив за ослобађање 226 киднапованих људи, међу којима је и 30 деце, које Хамас држи заточене у Појасу Газе.

Врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел тражио је ослобађање киднапованих.

"Ово је дан наде да се ови људи пусте на слободу. Прекршене су све међународне конвенције о људским правима и овај догађај данас се одиграва у 15 земаља у Европи. Порука са овог скупа је - пустите их кући, без икаквих преговора", рекао је Асиел.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан истакао је да данашња акција пуштања балона у небо служи да нас подсети да је 226 Израелаца, међу којима су и деца, заробљено у Гази већ 21 дан.

"Сви смо ми родитељи. Замислите да сте без ваше деце само један дан, а камоли три седмице. Најважнији задатак свих светских лидера сада јесте да обезбеде да ти људи буду одмах ослобођени. Они морају бити враћени кући данас, сутра, јуче", навео је Вилан.

Хамас: За ослобађање талаца потребан је прекид ватре

Неименовани званичник Хамаса поновио је да ће до ослобађања талаца у Гази доћи тек уколико израелско бомбардовање престане, пренео је Ројтерс. 

СЗО: Још око 1.000 тела налази се испод рушевина у Гази

Представник Светске здравствене организације (СЗО) Ричард Пеперкорн изјавио је да је та организација добила процене да је око 1.000 неидентификованих тела која још нису укључена у број погинулих и даље затрпано испод рушевина у Гази.

Пеперкорн није навео извор од којег је СЗО добила такве процене, преноси Ројтерс.

Болнице на југу Газе имају горива за још 24 сата

Како наводи портпаролка палестинског Црвеног полумесеца Небал Фарсакх, медицинари сада не прате медицинске, већ хумане протоколе.

"Сада пакујемо кола хитне помоћи са десетинама људи, покушавајући да спасимо што је више могуће. Више не поштујемо медицинске протоколе, пратимо протоколе хуманости. Понестало нам је медицинског материјала, хуманитарне помоћи, а сада и горива", поручила је Фарсакх,пренео је Вашингтон пост.

Како је додала, у болнице примају стотине пацијената сваког сата, али немају више могућности.

"Пацијенти леже по ходницима. Чак искључујемо лифтове и клима-уређаје да бисмо сачували енергију за интензивну негу", додао је Фарсакх.

Бригада Ел Касам преузела одговорност за ракетне нападе на Тел Авив

Хамасова бригада Ел Касам преузела је одговорност за ракетне нападе на подручје Тел Авива.

Бригада Ел Касам поново је бомбардовала Тел Авив као одговор на ционистичке масакре над цивилима, наводи се у саопштењу Хамасове бригаде.

Израел одбија договор са Хамасом о размени талаца за гориво

Израел се противи договору са Хамасом који подразумева ослобађање талаца у замену за гориво, преноси Блумберг позивајући се на неименованог израелског званичника.

Израелски "Харец" је, позивајући се на извор упознат са преговорима, у понедељак известио да Хамас разматра опцију ослобађања цивила у замену за гориво.

Лукашенко: Формирајте независну Палестину и окончајте сукоб

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да би стварање палестинске државе могло да буде излаз из сукоба на Блиском Истоку.

"Постоји само један излаз - треба да створимо палестинску државу. Као што је одлука донета 1947. Зашто нападате јадног Гутереша да је рекао нешто погрешно? Добро је рекао. Људи живе у страшним условима и треба да створе државу. Не мислим палестинска аутономија, већ и држава Палестина, и посебно јеврејска држава. Седите и договорите се једном заувек", казао је Лукашенко.

Председник Белорусије је упозорио да би трећи светски рат могао  да почне на Блиском истоку ако Израел и његови савезници почну да ратују са Ираном.

"Ако увуку Иран у борбе, може да дође до трећег светског рата, јер није више Иран тај који их вуче, већ они почињу да вуку Иранце. Ако имате доказе да су умешани у сукоб, покажите их", навео је.

Опширније прочитајте овде.

Шта је ово дете урадило? Најтужније слике из педијатријске јединице у Гази

Начелник Одељења за педијатрију болнице Насер у Гази Мохамед Абед истакао је да су њихове залихе једва довољне да покрију потребе пацијената.

"Ми имамо озбиљан недостатак капацитета у свим одељењима и болницама од пре почетка овог рата, а недостају нам медицинска опрема и друге потрепштине", рекао је он.

Др Абед истакао је да недостатак горива представља још једну критичну претњу по животе стотина пацијената на одељењима за негу.

"Негативно утиче на доток струје, па смо принуђени да минимизирамо рад механичких вентилатора у блоку", објаснио је.

Опширније прочитајте овде.

Министарство здравља Газе: Погинуло више од 7.000 људи

У израелским нападима на Појас Газе погинуло je више од 7.000 људи а скоро 19.000 је повређено, објавило је Министарство здравља Газе.

Хамас гранатира Тел Авив: Ракета погодила зграду

Ракета испаљена из Појаса Газе погодила је стамбену зграду у Тел Авиву, три особе су лакше повређене.

Хамасове бригаде Ал-Касам преузеле су одговорност за гранатирање Тел Авива.

САД увеле нове санкције припадницима Хамаса и Револуционарне гарде

Сједињене Америчке Државе увеле су данас други пакет санкција палестинској милитантној групи Хамас, након напада на јужне израелске заједнице 7. октобра.

У пакету санкција нашли су се званичници Хамаса и Ирана, као и припадници исламске Револуционарне гарде, пренео је Ројтерс.

Министарство финансија САД навело је у саопштењу да су мере циљале додатну Хамасову имовину и људе који олакшавају избегавање санкција, као и компаније повезане са Хамасом.

Под ударом су се нашли и организацјиа за коју министарство САД каже да је служило као канал за иранско финансирање Хамаса, као и Палестински исламски џихад.

"Данашња акција министарства јасно показује опредељеност САД да се размонтира мрежа Хамасовог финансирања. Нећемо оклевати да предузмемо нове мере да даље деградирамо Хамасову могућност да чини ужасне терористичке акције, циљаћемо им финансијске активности и канале којим се финансирају"; рекао је заменик министра финансија САД Воли Адејемо.

УН оптужиле Израел и Хамас за ратне злочине

Портпарол Канцеларије високог комесара Уједињених нација за људска права Равина Шамдасани назвала је ратним злочином блокаду и бомбардовање насељених подручја Појаса Газе, као и ракетне нападе на Израел и узимање талаца од стране припадника палестинског покрета Хамас.

"За 2,2 милиона људи заробљених у Гази који су колективно кажњени, одвија се хуманитарна катастрофа. Колективно кажњавање је ратни злочин", казала је Шамдасани.

Кремљ: Тероризам се не може оправдати

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да се у Појасу Газе дешава хуманитарна катастрофа, која је предмет пажње и најдубље забринутости готово свих земаља света и додао да се тероризам у било којој његовој манифестацији не може се ни на који начин оправдати.

Опширније прочитајте овде.

Заменик министра иностраних послова Ирана са чланом Политбироа Хамаса

Заменик министра иностраних послова Ирана Али Багери Кани састао се данас у Москви са чланом Политбироа Хамаса.

Разговарали су о ситуацији у Појасу Газе и подршци Техерана палестинском отпору.

Израел је позив делегације Хамаса у Москву назвао "недостојанственим кораком".

Медведев: Копнена операција Израела имаће најкрвавије последице

Израел наставља да одлаже копнену операцију у Гази, углавном под притиском САД и плашећи се гнева света. Али немојте се заваравати, операција ће се извршити, и то са најкрвавијим могућим последицама, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

"Молох (јеврејски бог рата) увек захтева више жртава, а уједно ће покренути и 'машину међусобног насиља'. Уз то, Запад је веома уморан од Украјине, па је са ентузијазмом прихватио да подржава Израел. Чак је и нови председник Представничког дома америчког Конгреса Мајкл Џексон (извините, Мајк Џонсон, али кога брига) навео помоћ Тел Авиву као свој први приоритет", написао је Медведев на Телеграму.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Представници Међународног комитета Црвеног Крста ушли у Газу

Десет представника Међународног комитета Црвеног Крста ушло је у Газу, у пратњи шест камиона са медицинском опремом, саопштено је из те организације, пренели су руски медији. 

УН: Гази понестаје хране

Шеф агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филип Лазарини упозорио je дa Појасу Газе понестаје хране и горива.

Лазарини је на конференцији за новинаре у Јерусалиму и оценио да је "међународна заједница окренула леђа Гази" и навео да је од почетка рата убијено 57 чланова  хуманитарне организације.

"Особље УНРВА у Гази каже да се њихове операције урушавају први пут  и да стижу извештаји о томе да су људи гладни. Друштвени поредак је пред колапсом", рекао је Лазарини.

Упитан да каже колико ће трајати залихе, шеф УНРВА је рекао "сигурно не више од још неколико дана".

"Изједначити Газу са Хамасом је веома опасно и погрешно. Не смемо затварати очи пред овом људском трагедијом", поручио је Лазарини.

Канцеларија УН за људска права оптужује Израел за ратне злочине

Израел чини ратне злочине у Гази, саопштила је Канцеларија високог комесара УН за људска права, преносе руски медији.

ИДФ: Убијен још један Хамасов командант

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су убиле још једног Хамасовог команданта, Мадхата Мубашера, у ваздушном нападу на Појас Газе током ноћи.

ИДФ наводи да је током ноћи гађано 250 циљева у Појасу Газе.

УН: Још 8 камиона са храном, лековима и водом данас стиже у Појас Газе

Очекује се да ће још осам камиона са храном, лековима и водом данас стићи у Појас Газе, саопштила је хуманитарна координаторка УН Лин Хејстингс.

"Стигли смо до отприлике 74 камиона. Данас очекујемо још осам или нешто више", рекла је Хејстингс новинарима у Женеви, преноси Ројтерс.

Она је додала да се са Израелом воде детаљни преговори у покушају да се обезбеди више хуманитарних прелаза у густо насељену палестинску енклаву, која је под непрестаним ваздушним нападима.

"Поред техничких и безбедносних проблема, постоје и политичка питања, постоји одређени притисак на владу Израела у смислу њене унутрашње политике", саопштила је Хејстингс. 

Још нема договора о допремању горива у Газу, а Агенција УН за палестинске избеглице саопштила је да недостатак горива угрожава тамошње здравствене установе. Званичници Агенције морају да одлучују како да усмере оскудну помоћ.

"Свесни смо да постоји 1.000 пацијената којима је потребна дијализа и преко 100 деце и беба који се налазе у инкубаторима, тако да се трудимо да одредимо приоритете", рекла је Хејстингс.

Њујорк тајмс: Нетанијаху одбио да потпише наредбу о копненој офанзиви

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху одбио је да потпише наредбу о покретању велике копнене операције у Појасу Газе из страха да ће изгубити поверење становништва ако она не успе, објавио је "Њујорк тајмс", позивајући се на изворе.

Израелска војска, размештена на граници са Појасом Газе, спремна је за напад, али политички и војни лидери не могу да усагласе решење, пише "Њујорк тајмс" и додаје да се операција одлаже како би било више времена за преговоре о ослобађању талаца које Хамас држи у Појасу Газе.

"Војно руководство је завршило планове, али је Нетанијаху одбио да их потпише, чиме је разљутио високе официре", тврде извори америчког листа.

Нетанијахуово одбијање делимично је повезано са његовом жељом да добије једногласно одобрење чланова војног кабинета, објашњава амерички лист.

Израел: Најмање 233 таоца се налазе у Гази

Најмање 233 особе су киднаповане и одведена у Појас Газе 7. октобра, објавила је израелска војска, повећавајући број са 228, колико је претходно објављено.

Овај број не укључује четири ослобођена таоца — мајку и ћерку Џудит и Натали Раанан, које су ослобођене пре недељу дана, и старије жене Јочевед Лифшиц и Нурит Купер, ослобођене у понедељак увече.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари каже да број није коначан јер војска наставља да прикупља нове информације.

Израел: Ракета ипаљена на Египат долетела из "подручја Црвеног мора"

Ракетни напад на египатски град Таба на Црвеном мору потекао је из "подручја Црвеног мора", каже портпарол ИДФ-а, контраадмирал Даниел Хагари.

"Израел ће радити заједно са Египтом и САД и појачати одбрану од претњи са подручја Црвеног мора", поручио је Хагари.

Још један пројектил  пао је на територију Египта, у одмаралиште Нувеиба на Црвеном мору, а власти прикупљају податке о инциденту, саопштила су Ројтерсу два неименована египатска званичника.

Пројектил је пао на пустињски део насеља и експлодирао.

ИДФ: Убијен командант Палестинског исламског џихада

Израелске одбрамбене снаге су потврдиле су да су ноћас убиле команданта Палестинског исламског џихада Ајсера Мохамеда Ал-Амера, током сукоба у избегличком кампу Џенин, објавили су израелски медији.

Израелска војска је такође, саопштила да је током ноћи, у рацијама широм Западне обале, приведено 17 припадника терористичке групе Хамас, као и 19 других  Палестинаца.

Од почетка рата у Појасу Газе 7. октобра, ухапшено је око 1.030 Палестинаца на Западној обали, укључујући око 670 особа повезаних са Хамасом, наводи војска.

Палестински медији: Десетине цивила погинуло у ноћашњим израелским ударима

Десетине палестинских цивила, укључујући децу, је погинуло, а много више повређено у ноћашњим израелским ваздушним ударима на Појас Газе, јавља палестинска агенција Вафа.

Како се наводи, израелски авиони извели су серију ваздушних напада на стамбена насеља у Кан Јунису, у јужном појасу Газе, а у тим нападима погинуло је десет цивила, укључујући једног новинара, а више људи је повређено.

Израелски ваздушни напади били су усмерени и на џамију у граду Газа, где такође има жртава, а  најмање четири цивила су погинула у ваздушном нападу на кућу у избегличком кампу Кан Јунис, објавила је агенција.

Према наводима агенције Вафа, од почетка сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела 7. октобра погинуло је више од 7.000 цивила у Појасу Газе, укључујући око 3.000 деце и 2.000 жена.

Поред тога, више од 18.500 људи је повређено, а верује се да је скоро 2.000 људи који се воде као нестали заробљено испод рушевина широм Појаса Газе.

Хамас: Ослободићемо таоце али треба да их пронађемо

Хамас треба да пронађе где су сакривени сви људи које су киднаповани током напада на јужни Израел 7. октобра, рекао је члан делегације Хамаса у посети Русији.

"Хамас је одувек био вољан да ослободи цивиле, али треба времена да их пронађе", рекао је званичник Хамаса Абу Хамид за руску агенцију Комерсант.

Он тврди да припадници различитих група држе таоце, и да је прекид ватре неопходан како би се Хамасу омогућило да изврши потрагу, пронађе таоце и затим их ослободи.

Израел: Влада намерава да дозволи полицији да пуца на Израелце који блокирају путеве током рата

Израелске власти планирају да донесу закон који ће дозволити полицији да пуца на  израелске грађане који блокирају путеве током рата, објавио је "Тајмс оф Израел", позивајући се на државну радио станицу Кан.

"Влада намерава да уведе нове мере које ће омогућити полицији да користи бојеву муницију против израелских грађана који блокирају путеве или улазе у градове током "рата на више фронтова", наводи лист.

Према писању листа, ако закон буде усвојен, полиција ће морати да добије дозволу од вишег официра да отвори ватру.

Израелски дрон се срушио у Гази

Мали израелски извиђачки дрон срушио се у насељу Зеитун у Гази, јавили су данас палестински медији.

Беспилотна летелица, модел "скајларк", била је у извиђачкој мисији када је пала из непознатих разлога, преноси Тајмс оф Израел.

Милитантна палестинска група Хамас тврди да има противваздушну одбрану која може да обара разне летелице.

Хиљаде маринаца америчког ратног ваздухопловства слетели су у Израел

Хиљаде маринаца америчког ратног ваздухопловства слетели су у Израел, а поред тога, Француска ће да пошаље носач хеликоптера Тонер, способан да понесе десетине хеликоптера и стотине војника маринаца, на подручје Израела.

Галант: Изрел спрема следећу фазу у рату против Хамаса

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да се Израел спрема за "следећу фазу" у рату против Хамаса.

"Маневрисање ће почети када се стекну услови. Ови услови су сложени јер је таква и кампања. Трупе су спремне", рекао је Галант.

Он је додао да ће израелске снаге и безбедносне власти "учинити све што је потребно" да врате таоце које су узели припадници Хамаса, преноси Си-Ен-Ен.

Одговарајући на питање да ли је Катар легитимни посредник у сукобу, Галант је рекао да је важан циљ.

"Како ја то видим, сваки канал је могући канал. Циљ је важан", рекао је Галант.

ЕУ позвала на "паузе" у ратовању

Лидери Европске уније позвали су из Брисела на "паузе" у ратним дејствима Израела и Хамаса и отварање хуманитарних коридора, како би хитно потребна помоћ била допремљена у Појас Газе

Они су изразили "најозбиљнију забринутост" због погоршања хуманитарне ситуације у тој палестинској енклави.

Лидери ЕУ су позвали на "континуиран, брз, безбедан и неометаан
хуманитарни приступ" и помоћ како би помоћ дошла до оних којима је потребна "кроз све неопходне мере укључујући хуманитарне коридоре и паузе за хуманитарне потребе."

Поновили су осуду напада Хамаса "на најоштрији могући начин" и истакли право Израела да се брани "у складу са међународним правом и међународним хуманитарним правом", преноси Ројтерс.

Они су поновили и позив Хамасу да одмах ослободи све таоце "без икаквих предуслова".

"Европска унија ће блиско сарађивати са партнерима у региону да заштити цивиле, пружи помоћ и олакша приступ храни, води, медицинској нези, гориву и склоништима, као и у старању да такву помоћ не злоупотребљавају терористичке организације", пише у декларацији.

Хамас: Операција "Потоп Ал-Акса" мора да се настави

Операција милитантног крила палестинског покрета Хамас "Потоп Ал-Акса" мора бити настављена, изјавио је шеф Политбироа тог покрета Исмаил Ханије.

"Операција Потоп Ал-Акса мора да се настави због муслимана широм света, зарад слободних људи света, зарад снага отпора, зарад будућности наших арапских и исламских земаља", рекао је Ханије, саопштио је Хамас.

Ханије је истакао да ће израелски напади у Гази дестабилизовати цео регион, као и да нико не може да предвиди како ће се ствари даље одвијати, објавила је "Ал Џазира".

Ханије је позвао, како је навео, "савезничке, братске нације" да изврше притисак да се обуставе напади на Газу и да се хитно отворе сви гранични прелази, укључујући и гранични прелаз Рафа са Египтом, ради достављања преко потребне помочи.
Према оцени представника Хамаса, тероризам представљају они који подржавају, како је навео, "израелску агресију", као и они који ћуте о "масакрима" које је Израел починио.

Израелска ракета погодила Египат

Најмање 6 особа је повређено када је ракета испаљена из Израела пала у близини медицинске установе у египатском летовалишту Таба на Црвеном мору, у близини израелске границе, преноси египатска Ал Кахера.

Телевизија наводи да су сви повређени отпуштени из болнице и додаје да је у ракетном нападу погођен медицински објекат у Таби и зграда администрације болнице.

Египатско летовалиште Таба налази се на око 220 километара од Појаса Газе.
Израелска војска је саопштила да је упозната са безбедносним инцидентом са друге стране границе са Египтом, преноси "Тајмс оф Израел".

За сада није познато да ли је пројектил повезан са сукобом у Гази између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Ројтерс наводи да нико није преузео одговорност за овај догађај и оцењује да експлозија у Таби представља ризик са којим се суочавају Египат и остале земље у региону како се борбе интензивирају између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Таба, која се налази на Синајском полуострву, популарно је туристичко место, а налази се на око три сата вожње од Шарм ел-Шеика.

Израелска војска синоћ извела још један копнени напад на Појас Газе

Израелска војска је објавила да су синоћ њихове снаге извеле још један копнени напад у Појасу Газе, објавио је "Тајмс оф Израел".

Како се наводи у саопштењу, трупе 36. дивизије ИДФ, које се састоје од пешадије, оклопних возила и инжењера, ушле су у појас Газе и гађале мете Хамаса.