Лидери ЕУ нису тражили прекид ватре у Гази, шаљу још 50 милиона евра помоћи

Током самита у Бриселу лидери ЕУ нису позвали на прекид ватре између Израела и Хамаса, али су тражили хуманитарне паузе и отварање коридора у Појасу Газе

Европска унија ће издвојити још 50 милиона евра за хуманитарну помоћ становницима Појаса Газе, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

После првог дана самита ЕУ у Бриселу, Фон дер Лајенова је саопштила новинарима да ће са агенцијама Уједињених нација бити потписан уговор вредан 40 милиона евра. Од тога, десет милиона евра биће издвојено за финансирање испоруке помоћи преко Египта.

Фон дер Лајенова је додала да је Европска унија од почетка сукоба већ издвојила 75 милиона евра у те сврхе, преноси ТАСС.

Током самита у Бриселу лидери ЕУ нису позвали на прекид ватре између Израела и Хамаса, али су затражили "хуманитарне паузе" и отварање хуманитарних коридора у Појасу Газе, наводи се у саопштењу.

Према неколико дипломатских извора, један број чланица ЕУ инсистирао је на прекиду ватре, али на самиту није било могуће постићи договор о томе.

Ситуација на Блиском истоку је ескалирала након напада Хамаса из Појаса Газе на Израел. Хамас је саопштио да је овај напад одговор на акције израелских власти у подручју џамије Ал Акса на Брду, на Брду храма у Јерусалиму.

Израел је после напада Хамаса започео нападе на Појас Газе и на одређена подручја Либана и Сирије.