Свет

"Хил": Сукоби у Украјини, Израелу тестирају америчку индустрију оружја

Залихе исцрпљене, а производни погони нису на нивоу
"Хил": Сукоби у Украјини, Израелу тестирају америчку индустрију оружјаGetty © Ed Ram / Stringer

За разлику од Бајденове администрације која је уверена да може да настави да подржава Украјину и Израел и истовремено гарантује безбедност САД, стручњаци нису тако сигурни.

"Свака врста опште изјаве попут 'ми можемо ово' је превише поједностављена", рекао је Мајкл О’Хенлон, виши сарадник специјализован за спољну политику у Институту Брукингс. "Не мислим да Пентагон или администрација нису у праву, али када то представе као да је сигурна ствар, онда је то апсолутно нетачно".

Сједињене Државе послале су Украјини и Израелу војну помоћ вредну милијарде долара, а велика потражња открила је ограничења са којима се САД суочавају у обнављању својих залиха и проблеме које произвођачи имају да задовоље захтеве тржишта. На пример, наводи "Хил", Вашингтон је уместо Кијеву, Израелу послао десетине хиљада комада 155мм артиљеријских граната, а очекује се и да ће Украјина остати и без бомби, пројектила и друге артиљеријске муниције.

"Реалност је да ми заиста немамо снагу, муницију или одбрамбену индустријску базу" да бисмо пратили безбедносне интересе у Европи, на Блиском истоку и у Азији, рекао је Метју Крониг, директор Сковкрофт центра при Атлантском савету за стратегију и безбедност. "То је проблем."

Индустријска база САД је у опадању од краја Хладног рата, када су Сједињене Државе гомилале муницију у ишчекивању било каквог потенцијалног рата са Совјетским Савезом. Након завршетка Хладног рата, Вашингтон је почео да се више фокусира на ефикасност, а не на капацитет производње оружја, наводи портал.

Тај фокус је ставио Сједињене Државе у несигурну позицију у одбрани својих безбедносних интереса, посебно када се узму у обзир наводне претње Кине Тајвану. "Ако останемо без муниције, Украјинци ће остати без муниције, а онда, ако не дај Боже да Кина искористи ситуацију, мислим да смо на лошем месту", рекао је Кронинг.

image