Свет

Европа дигла глас против Израела на протестима; Нетанијаху обећао освету; Газа без комуникације

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је од почетка најновије ескалације сукоба до данас погинуло више од 7.300 људи, а да је око 19.000 њих рањено
Европа дигла глас против Израела на протестима; Нетанијаху обећао освету; Газа без комуникације© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да је "почела нова фаза војних дејстава" и да ће се она "наставити до добијања даљих наређења".

У посљедњих неколико сати сјеверни и средишњи дио Газе интензивно су бомбардирани.

Широм Појаса уништене су телефонска и интернетска мрежа, у Гази не постоји средство комуникације, јављају светски медији. Израел каже да ће уништавати "Старлинк" Маска ако он обезбеди комуникацију у Гази.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) такође су објавиле "хитну поруку за становнике Газе" у којој још једном позивају цивиле са севера да напусте овај део територије.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да је друга фаза рата против Хамаса почела уласком копнених снага у Газу протекле ноћи.

На конференцији за новинаре у Тел Авиву, Нетанијаху је рекао да су израелски ратни циљеви јасни: уништење војних и политичких способности Хамаса и враћање талаца кући.

У више градова Европе и Њујорку, упркос забрани, одржани протести против Израела, у знак подршке Палестине.

Све најновије вести из Појаса Газе могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 28. окт 2023 • 21:32

    21:32

    Убијен сниматељ Ројтерса

    Исам Абдалах је новинар сниматељ Ројтерса који је направио селфи док је радио у фебруару у Марасу, у Турској. 

    Абдалах је убијен у петак, 13. октобра 2023, када је израелска граната ударила на скуп међународних новинара који су извештавали о сукобима на граници у јужном Либану. У инциденту је повређено још шест новинара.

  • 20:54

    Група активиста протестује против рата у Тел Авиву

    Група демонстраната окупила се у близини израелског Министарства одбране у Тел Авиву на анти-ратном скупу, преноси "Гардијан".

    Неколико младих носи транспаренте "Прекид ватре. Вратите их одмах"", "Израелци за прекид ватре одмах" и "Рат нема победнике".

  • 20:47

    Египат: Израелске процедуре на граници ометају испоруку помоћи Гази

    Египатско Министарство спољних послова саопштило је да "израелске препреке", укључујући процедуре инспекције камиона, ометају испоруку помоћи у Газу преко граничног прелаза Рафа.

    "Камиони морају бити прегледани на израелском прелазу Ницана пре него што крену ка прелазу Рафа до којег имају још 100 километара. То значајно одлаже долазак помоћи", рекао је портпарол министарства у саопштењу, а преноси Ројтерс.

    Пре сукоба, око 500 камиона помоћи је прелазило у Газу. Међутим, након напада Хамаса на Израел 7. октобра и израелског бомбардовања Газе, у просеку је улазило само 12 камиона дневно.

  • 20:21

    Нетанијаху: Одлука о копненом упаду у Газу донета је једногласно

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да је друга фаза рата против Хамаса почела уласком копнених снага у Газу протекле ноћи.

    На конференцији за новинаре у Тел Авиву, Нетанијаху је рекао да су израелски ратни циљеви јасни: уништење војних и политичких способности Хамаса и враћање талаца кући.

    Нетанијаху је истакао да је одлука о започињању копненог упада донета једногласно, како од стране ратног кабинета тако и од безбедносног кабинета, преноси "Тајмс оф Израел".

    Прочитајте више у засебној вести овде.

  • 19:21

    Нетанијаху: Учинићемо све што можемо да ослободимо таоце

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је, након састанка са члановима породица Израелаца које су припадници Хамаса киднаповали 7. октобра, да ће Израел "искористити сваку могућност" како би они били враћени кућама.

    Он је додао и да је ослобађање талаца главни задатак у рату, преноси "Тајмс оф Израел".

    "Ниво притиска је кључан. Што је притисак већи, то су веће шансе да ће они бити ослобођени", рекао је он.

    Нетанијаху им је рекао да се копнена операција у Појасу Газе не може избећи.

  • 19:02

    Сирене за ваздушну опасност огласиле се у Маргалиоту на граници с Либаном

    Сирене за ваздушну опасност огласиле су се поново у поподневним сатима у Маргалиоту на северу Израела, на граници са Либаном, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

    Раније је израелска војска известила да је забележила три лансирања пројектила из Либана у правцу Израела, као и да је гађана војна инфраструктура покрета Хезболах у Либану, пренеле су "РИА Новости".

    Сирене су се данас огласиле у више градова у централном Израелу, између осталог и у Тел Авиву.

  • 18:55

    Начелник генералштаба израелске војске: Једино решење за уништење Хамаса је велика копнена офанзива

    Начелник Генералштаба израелских одбрамбених снага (ИДФ) Херци Халеви изјавио да је потребно да Израел изврши велику копнену офанзиву на Појас Газе како би се поразио Хамас и извукли отети таоци из заробљеништва.

    "Три недеље су прошле од почетка рата. Овај рат има фазе, а данас смо прешли у следећу фазу", рекао је Халеви, а преноси "Тајмс оф Израел".

    Он је додао да израелска војска тренутно изводи операције у Појасу Газе.

    "Те операције служе да се постигну сви ратни циљеви: да се уништи Хамас, да се појача безбедност на границама и да се уложе максимални напори за повратак свих талаца кућама. Нема достигнућа без ризика и нема победе ако не платите одређену цену. У намери да разотркијемо непријатеља и разоримо га, нема другог пута него да уђемо на његову територију великом силом", истакао је Халеви.

    Он је истакао да је примарни циљ безбедан повратак отетих.

    "Хамас држи невине људе, бебе, децу, жене, мушкарце, старије људе. Учинићемо све да успемо у овој намери. Имамо јасне циљеве, пут ће бити дугачак", рекао је Халеви.

  • 18:45

    Протести подршке Палестини одржани у Паризу и Лондону

    Неколико стотина демонстраната окупило се у Паризу, упркос полицијској забрани, пружајући подршку Палестини и тражећи прекид ватре. На месту протеста биле су распоређене значајне полицијске снаге.

    Протести су одржани и у Лондону где је неколико хиљада људи шетало до британског парламента. Демонстранти су тражили од британске владе да апелује на хитан прекид ватре у Појасу Газе.

  • 18:23

    "Змија остаје змија": Израелски званичници оштро о Ердогану

    Израелски званичници реаговали су на речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је на скупу у Истанбулу, између осталог назвао Израел окупаторима, а за Хамас рекао да није терористичка организација.

    Министар енергетике Израел Кац, који би следеће године требало да преузме функцију министра спољних послова, навео је да је Ердоган показао своје право лице током данашњих масовних демонстрација у Истанбулу

    Израелски амбасадор при УН Гилад Ердан написао је да "змија остаје змија".

    "Ердоган покушава да поправи свој имиџ, али остаје антисемита", рекао је Ердан, а преноси "Тајмс оф Израел".

  • 18:22

    Начелник генералштаба Израела: Војска дуж северне границе у стању приправности

    Начелник израелског генералштаба Херци Халеви рекао је да је војска те земље у стању приправности дуж северне границе са Либаном, објављено је на Телеграм каналу ИДФ-а.

    "Ми смо у веома високом степену приправности дуж северне границе", рекао је он и додао да ће пут до остварења циљева бити "дуг".

image