Свет

Америчке биолабораторије у Украјини: Зашто Пентагон крије документа?

Само 2019. године, Вашингтон је уплатио више од 11 милиона долара биолабораторијама у Украјини, објавио је "Џудишал воч"
Америчке биолабораторије у Украјини: Зашто Пентагон крије документа?Getty © Alex Wong / Staff

Сједињене Америчке Државе финансирале су биолабораторије у Украјини 2018. и 2019. године, показују документа која је Агенција за смањење претњи америчког министарства одбране доставила групи "Џудишал воч", а која се тичу компаније "Блек и вич", укључене у рад тих биолабораторија.

Наиме, Американци су са Украјинцима радили на истраживању антракса, а само 2019. године уплатили су 11 милиона долара биолабораторијама у тој земљи. Истраживање антракса спроведено је у три фазе, међутим већи број страница докумената је затамњен, тако да велики број детаља и даље није познат.

У извештају "Систем контроле патогена" наводи се да је Вашингтон спровео обуку "на терену" за Украјинце од 11. до 13. децембра 2018. године у оквиру фазе "имплементације", док су активности лабораторије за антракс, финансиране америчким новцем, спроведене 28. децембра 2018. 

Документ пружа увид у листу учесника "на терену", међу којима су виши научни истраживачи чија су имена, такође, затамњена због, како се наводи, права на приватност.

Трећа фаза договорена је за 2019. годину када су САД уплатиле 11.289.142 долара за "интегрисани електронски надзор болести и контролу патогена". Извештај о самом пројекту на 24 странице није предат "Џудишал вочу", без навођења образложења због чега је то поверљив податак.

У документу се истиче да се онај који ради на истраживању неће бавити активностима које финансира Русија, али може да набавља опрему руског порекла од добављача који се налази ван Русије.

Део евиденције је и "Извештај о преносу власништва имовине САД". Међутим, не наводи се о којој имовини је реч, нити на чије име је пренета. Објављен је само податак да је укупна вредност те имовине већа од 20.000 долара.

У марту ове године, "Њујорк пост" је објавио да је Хантер Бајден, син америчког председника, помогао да се обезбеде средства за извођача радова у биолабораторијама у Украјини, а "Џудишал воч" указује и на ранију изјаву подсекретарке за политичке послове Стејт департмента Викторије Нуланд која је потврдила да Украјина има објекте за биолошка истраживања.

Она је истакла да су Американци забринути да би руске снаге можда желеле да преузму контролу над тим лабораторијама, те да заједно са Украјинцима, раде на томе да спрече да било који од тих истраживачких материјала доспе у руке руских трупа.

Са друге стране, амбасада САД у Украјини тврди да је програм министарства одбране искључиво везан за смањење биолошких претњи, те да нема ничег спорног у сарадњи са партнерима по том питању.

image