Има ко хоће: Холандски премијер заинтересован да дође на чело НАТО-а

Поједине чланице НАТО наговестиле су да су заинтересоване да по први пут жена дође на чело организације, али ниједан кандидат се није издвојио

Одлазећи премијер Холандије Марк Руте изјавио је да је заинтересован да наследи Јенса Столтенберга на месту генералног секретара НАТО-а, иако напомиње да мисли да има мале шансе да буде изабран.

"Таква функција би била интересантна, пружила би шансу да се допринесе у наредним годинама на међународној сцени у периоду драматичних светских промена", рекао је Руте у интервјуу за радио станицу "Ден Хаг ФМ", а преноси Ројтерс.

Он је додао да је, ипак, скептичан да ће бити изабран за ту функцију.

"Постоји велика шанса, имајући у виду политичку подршку, да ће посао добити жена из Европе, што би такође било веома добро", истакао је Руте.

Руте, који је изненада објавио да се повлачи са политичке сцене у Холандији у јулу, истакао је да не зна да ли га сматрају за најозбиљнијег кандидата за место челника Северноатлантске алијансе и да неће започети личну кампању.

Столтенберг обавља функцију генералног секретара од 2014. године и требало би да заврши свој мандат у октобру следеће године. Њему је мандат продужен по четврти пут у јулу, али пре него што је то одлучено, дипломате су говориле да Руте има велике шансе да га наследи. Холанђанин је, међутим, инсистирао да није заинтересован у том тренутку. 

Поједине чланице НАТО наговестиле су да су заинтересоване да по први пут жена дође на чело организације, али ниједан кандидат се није издвојио.