Свет

Израел повукао дипломате из Турске због Ердоганових изјава

Израел ће "преиспитати односе са Турском" након данашњих изјава турског председника, који је рекао да ће их "прогласити ратним злочинцем"
Израел повукао дипломате из Турске због Ердоганових изјава© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Израелски министар спољних послова Ели Коен најавио је да повлачи своје дипломате из Анкаре како би "преиспитали билатералне односе" након изјава турских званичника, пре свега председника Реџепа Тајипа Ердогана.

"С обзиром на страшне изјаве из Турске, наредио сам повратак дипломатских представника из Анкаре, како би се извршила поновна процена односа између Израела и Турске", навео је Коен на Иксу.

Ердоган је раније данас, током пропалестинског скупа на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу, рекао да ће Турска Израел "прогласити ратним злочинцем" а на Хамас, и назвао их окупатором.

Председник Турске рекао је да његова држава не одобрава нападе на цивиле у Израелу и да је Анкара "тужна за сваког цивила, али то изгледа Израел не занима".

"Израеле, осуђен си да будеш сам. Рекао сам им у Давосу, знате како да убијате. Знају да убијају јако добро", рекао је Ердоган.

image