Свет

Кина и САД договарају сусрет Си Ђинпинга и Бајдена

Сусрет двојице председника могао би бити одржан у Сан Франциску, али кинески шеф дипломатије каже да сматра да организовање сусрета неће тећи глатко
Кина и САД договарају сусрет Си Ђинпинга и Бајденаwww.globallookpress.com © Li Xueren

Кина и САД су се договориле да ће заједнички радити на припреми сусрета двојице лидера, америчког председника Џозефа Бајдена и кинеског Си Ђинпинга, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.

"Обе стране се надају да ће се кинеско-амерички односи што је могуће пре стабилизовати и да ће тежити побољшању", поручио је кинески дипломата после разговора са америчким званичницима у САД. 

Кинески министар спољних послова истакао је, међутим, да сматра да организовање сусрета двојице лидера неће тећи глатко, односно, без проблема.

Сугерисао је да Американци неће тако лако успети да релаксирају тренутно затегнуте односе, истичући да Сијево путовање на самит у Сан Франциску где је планирано да се сусрет догоди - неће бити на "аутопилоту".

Он се, наиме, недавно састао са Бајденом и његовим главним сарадницима у Вашингтону, договоривши се да заједно раде на припреми сусрета на маргинама самита форума Азијско-пацифичке економске сарадње.

Такав налет билатералних дипломатских ангажмана последњих месеци, углавном на захтев САД, према писању Ројтерса, имао је за циљ да спасе везе две државе које су се брзо погоршавале од како је Америка оборила наводни кинески шпијунски балон.

Прошлог месеца, највиша кинеска безбедносна агенција сугерисала је да је било какав састанак Сија и Бајдена у Сан Франциску условљен тиме да САД "покажу довољно искрености".

Ванг Ји је рекао да Кина и САД морају да се "врате на Бали", мислећи на последњи састанак Бајдена и Сија, на маргинама самита Групе 20 на индонежанском острву прошлог новембра, где су разговарали о Тајвану, конкуренцији и комуникацији.

image