Свет

Нетанијаху се извињава својим обавештајцима: Погрешио сам

Израелски премијер је обрисао објаву на платформи Икс у којој је окривио безбедносне и обавештајне службе за упад Хамаса
Нетанијаху се извињава својим обавештајцима: Погрешио самGetty © Amir Levy/Getty Images

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху извинио се данас због синоћње објаве у којој је окривио безбедносне службе за смртоносни упад милитаната Хамаса на југ Израела 7. октобра, када је убијено више од 1.400 људи и отето око 230.

"Погрешио сам. Ствари које сам рекао након конференције за новинаре није требало да кажем, зато се извињавам", навео је Нетанијаху на платформи Икс (некадашњем Твитеру).

Он је рекао да даје "пуну подршку свим шефовима безбедносних служби".

"Шаљем подршку начелнику генералштаба, командантима и војницима који су на линији фронта и боре се за наш дом", поручио је Нетанијаху.

Нешто раније, Нетанијаху је обрисао објаву на платформи Икс која је изазвала негодовање, јер је премијер у њој окривио безбедносне и обавештајне службе за упад Хамаса.

Премијера је напао члан ратног кабинета, лидер Националног јединства Бени Ганц, као и опозициони лидер Јаир Лапид, пошто је написао да никада није добио никаква упозорења о Хамасовим "ратним намерама" у било којем тренутку, навео је "Тајмс оф Израел".

Нетанијаху је такође навео да су "све безбедносне службе, укључујући и шефа војне обавештајне агенције и шефа Шин Бета, агенције за унутрашњу безбедност земље, мислиле да је Хамас био обуздан и да је желео споразум".

image