"У Газу храна није донета три недеље, нема више сигурног места": Канадско-палестински новинар за РТ

Нема нове достава лекова, воде или нема или мора да се филтрира, док су многи људи болесни, каже Мансур Шуман за РТ

Људи су бомбардовани у црквама, школама, болницама и џамијама и у Гази више не постоји склониште нити безбедно место, рекао је у интервјуу за РТ канадско-палестински новинар Мансур Шуман.

"Моја жена и петоро деце, сви рођаци су на различитим местима. Неки од њих су повређени и евакуисани. Наша област је бомбардована. Не можемо да контактирамо никога", каже Шуман, истакавши да су у гази нешто више од 24 сата пре разговора са редакцијом РТ искључени интернет и телефонске везе.

Како наводи, 80 одсто жртава бомбардовања чине жене, деца и мушкарци цивили мушкарци.

Додаје да храна није донета у Газу већ 21 дан, нема нове достава лекова, воде или нема или мора да се филтрира, док су многи људи болесни.

"Постоји 220 школа УН у којима је више од 1,4 милиона избеглица. Не желимо да ово ескалира. Хоћемо да сви људи на свету живе у миру. Међутим, ционисти и Израелци имају друго мишљење", каже канадско-палестински новинар, додавши да су људи у Гази "запањени" што Уједињене нације нису у стању да зауставе сукоб.

Како сматра, постоје два исхода текућег рата.

"Или ће међународна заједница извршити притисак на Америку и Израел и зауставити оно што чине цивилима овде у Гази и договорити се око прекида ватре; договорити се око повратка људских права, или ће ово ескалирати у регионални и светски рат", наводи Мансур Шуман.

"Свет треба да разуме да људи овде у Гази нису учинили ништа лоше. Ми смо цивили", додаје.